Rabobank se retrage din ciclism
Săptămâna trecută, atunci când USADA a publicat raportul final în cazul “Lance Armstrong”, am scris aici că acele dezvăluiri vor provoca mai multe “cutremure”, deoarece vor afecta atât echipe, cât şi rutieri încă aflaţi în activitate. Primul “seism” a venit pe finalul acestei săptămâni, după ce Rabobank, principalul sponsor al echipei cu acelaşi nume, a anunţat că nu are de gând să mai continue după 31 decembrie 2012. Afectată nu este doar gruparea masculină, ci şi cea feminină, pentru care evoluează Marianne Vos, campioana mondială de la Valkenburg.
Măsura este una cu adevărat surprinzătoare, deşi Rabobank are doi ciclişti aflaţi sub lupa UCI: primul este Luis Leon Sanchez, despre care italianul Leonardo Bertagnolli a spus că l-a văzut la mai multe tabere de antrenament ale doctorului Michele Ferrari. Celălalt, tot un spaniol, Carlos Barredo, care a fost suspendat de echipă pentru valorile neregulate ale paşaportului biologic. Totuşi, nimic nu anunţa retragerea lui Rabobank, mai ales că oficialii echipei nu s-au arătat afectaţi de cele două cazuri şi chiar au susţinut că au încredere în cei doi.
Pe de altă parte, la fel de adevărat este că Theo de Rooij, fostul manager al lui Rabobank, a admis în urmă cu ceva vreme că dopajul a fost ceva obişnuit în cadrul echipei din 1996 până în 2007. Conducerea nu a stat degeaba după acele dezvăluiri, trecând la restructurări masive, determinate şi de lipsa rezultatelor importante: Erik Breukink şi Adri van Houwelingen au părăsit formaţia batavă, în locul lor fiind adus un staff al cărui rol era să îi clădească o nouă identitate lui Rabobank – Nico Verhoeven, Merijn Zeeman, Michiel Elijzen, Jeroen Blijlevens şi Louis Delahaije au fost cei aleşi pentru această misiune.
O misiune care acum se află într-un impas imens, după ce Bert Bruggink, unul dintre membrii comitetului director al Băncii Rabobank, a anunţat, “cu durere în suflet”, că echipele de şosea nu vor mai fi susţinute financiar începând cu sezonul viitor. O măsură care va şoca pe multă lume, deoarece Rabobank părea unul dintre cele mai stabile proiecte din lumea ciclismului. Însă ceea ce s-a întâmplat acum arată că nimic nu mai este sigur în acest sport, care e foarte posibil să treacă printr-o perioadă extrem de dificilă în anii următori, o perioadă marcată de incertitudini financiare şi suspiciuni de corectitudine.
Momentan, nu se ştie ce se va întâmpla cu rutierii echipei; primele semnale sunt că se doreşte ca gruparea să continue, dar dacă nu se va mişca rapid şi nu îşi va găsi un sponsor puternic, riscă să rămănă fără o licenţă de World Tour, ceea ce ar însemna automat un exod al cicliştilor săi şi o lungă perioadă petrecută în al doilea eşalon valoric. De acolo până la desfiinţarea echipei, după nu mai puţin de 17 sezoane la cel mai înalt nivel, va mai fi doar un pas.
Era anuntata pentru 2016 retragerea. La cati dopati au tinut si ei din cei care sunt in dosarul USADA era normal…