Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după Flèche Wallonne

Spre deosebire de clasicele pe pavate, acolo unde favoriţii au câştigat de fiecare dată, cursele de o zi din Ardeni sunt pline de surprize. După ce Roman Kreuziger s-a impus în Amstel Gold Race, a venit rândul unui alt rutier din plan secund să iasă în evidenţă şi să obţină victoria carierei. Este vorba despre Daniel Moreno, care a făcut o cursă extrem de inteligentă pe Mur de Huy, devenind la finalul acesteia al patrulea spaniol din ultimul deceniu care s-a impus în Flèche Wallonne. Ajutat de faptul că favoriţii stăteau cu ochii pe colegul său, Joaquim Rodriguez, dar şi de sfaturile pe care le-a primit de la “Purito”, Moreno a aşteptat ca principalii candidaţi la victorie să îşi arate intenţiile, după care a accelerat fabulos şi a plecat spre un succes la care visa de câţiva ani. O recompensă frumoasă pentru un ciclist care mereu s-a pus în slujba altora.

Primii columbieni din istorie care au terminat pe podium o clasică din Ardeni, Sergio Henao şi Carlos Betancur şi-au demonstrat încă o dată potenţialul. În vârstă de 23 de ani, Betancur a fost autorul unui atac cum rar este văzut pe Mur de Huy, dat foarte devreme, şi care ar fi reuşit dacă Philippe Gilbert nu ar fi intensificat ritmul în ultimii 500 de metri. În ceea ce îl priveşte pe Henao, acesta a arătat încă o dată că este pregătit să fie liderul lui Sky în Vuelta, unde poate deveni doar al doilea columbian triumfător într-un Mare Tur, după Lucho Herrera.

Philippe Gilbert este la ani-lumină distanţă de primăvara lui 2011, când pur şi simplu nu a avut adversar. Campionul mondial a încercat o accelerare pe finalul lui Mur de Huy, însă a rămas fără aer, iar în picioare parcă i s-a turnat plumb; drept urmare, rutierul lui BMC a încheiat cursa doar pe locul 15, un rezultat care are darul de a-l face şi mai tensionat înainte de marele obiectiv al primăverii, Liège–Bastogne–Liège. Dacă nu se va impune acolo, e posibil ca Gilbert să înceapă să creadă că există cu adevărat un “blestem al tricoului curcubeu”.

Daniel Martin a impresionat prin locul al patrulea obţinut miercuri, o nouă confirmare a faptului că poate câştiga într-o bună zi Flèche Wallonne. Irlandezul în vârstă de 26 de ani a fost cel mai rapid pe ultimii 200 de metri ai clasicei, dar a plătit tribut pentru plasamentul slab pe care l-a avut la începutul căţărării, la fel ca la ediţia precedentă. Atunci când va rezolva această problemă, Martin va deveni cu adevărat un mare favorit la victorie în cursa din Belgia.

Michal Kwiatkowski este un talent fenomenal, care va avea un impact uriaş asupra ciclismului în următorul deceniu. Polonezul în vârstă de numai 22 de ani a bifat al doilea top cinci din ultimele patru zile şi are toate şansele să repete acest rezultat şi duminică, în “La Doyenne”. Omega Pharma-Quick Step a pus mâna pe o mină de aur, un rutier cu multe calităţi, care se poate transforma cu timpul într-un mare ciclist nu doar de clasice, ci şi de curse scurte pe etape.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: