Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Flèche Wallonne 2013

Image

Cursa din Belgia a văzut lumina zilei pe 13 aprilie 1936, la iniţiativa lui Albert Van Laethem, care a dorit prin asta să crească vânzările ziarului Les Sports. Tot acesta a ales şi numele, Flèche Wallonne, deoarece traseul avea forma unei săgeţi care unea oraşele Tournai şi Liège. Prima ediţie s-a desfăşurat a doua zi după Paris-Roubaix, iar din această cauză doar 64 de rutieri s-au prezentat la start.

Gazdele şi-au pus speranţele în Eloi Meulenberg, un valon, însă acesta a fost lovit de o motocicletă cu puţin înainte de final, ieşind astfel din cărţi. Şi pentru ca dezamăgirea să fie şi mai mare, învingător a fost un ciclist din Flandra, Philemon Demeersman, care cu un an înainte se impusese în Lille-Bruxelles-Lille, o altă cursă importantă la acea vreme.

Cu toate acestea, Flèche Wallonne a fost un succes de la început şi a rămas până în zilele noastre una dintre cele mai importante curse din calendar, chiar dacă totul se rezumă la ultima căţărare, teribilul Mur de Huy (1300 de metri lungime, pantă medie 9,3%), care anul acesta va aniversa trei decenii de când a fost introdus pe traseu. Pentru a mai “condimenta” clasica, organizatorii au schimbat de mai multe ori traseul, cel mai recent introducând Côte de Villers-le-Bouillet, cu câţiva kilometri înainte de Mur de Huy, însă nici aşa nu au reuşit să schimbe dinamica plutonului, astfel încât victoria a fost decisă din nou în urma unui sprint pe dificilele pante ale ascensiunii cunoscute şi sub numele de “Drumul Capelelor”.

Mai mulţi favoriţi în 2013

Accidentat la genunchi în Amstel Gold Race, Joaquim Rodriguez a decis până la urmă să participe în Flèche Wallonne, chiar dacă nu va fi la cel mai ridicat nivel. În mod normal, spaniolul în vârstă de 33 de ani ar fi fost marele favorit la primul loc, avantajat de traseu, dar şi de succesul categoric din 2012, însă lovitura suferită pe drumurile înguste ale Olandei va reprezenta o problemă serioasă, peste care îi va fi foarte dificil să treacă (asta dacă nu cumva a mers la cacealma).

În aceste condiţii, victoria va fi la îndemâna mai multor ciclişti, iar primul nume care iese în evidenţă este Philippe Gilbert. Câştigător pe Mur de Huy în 2011, belgianul cunoaşte bine traseul, ceea ce îl va avantaja în faţa adversarilor fără experienţă, prezenţi pentru prima sau doar a doua oară la start. Aflat pe o pantă ascendentă de o săptămână, Gilbert caută cea dintâi victorie stagională, iar dacă o va obţine, va deveni al cincilea campion mondial care câştigă clasica belgiană.

Chiar dacă Alejandro Valverde a încheiat pe locul secund Amstel Gold Race, nu spaniolul face figură de principal adversar al lui Gilbert, ci Sergio Henao, căruia finalul i se potriveşte mult mai bine. Al 14-lea la ediţia precedentă, columbianul a progresat incredibil în ultimele 12 luni, iar forma arătată în ultima perioadă, precum şi rezultatele obţinute, îi dau speranţe că poate fi primul sud-american triumfător în Flèche Wallonne.

Având în vedere rezultatul de duminică, Valverde ar trebui să fie din nou unul dintre protagonişti. Triumfător pe Mur de Huy în 2006, liderul lui Movistar va avea un ajutor important miercuri, în persoana lui Nairo Quintana, câştigătorul Turului Ţării Bascilor. În cazul în care Valverde va claca, Quintana poate prelua ştafeta de la acesta, însă are nevoie nu doar de un plasament excelent, ci şi de o cunoaştere cât mai bună a porţiunilor-cheie de pe Mur de Huy, aspect ce ar putea să îl tragă în jos, în condiţiile în care se va afla la debut în Flèche Wallonne.

Spre surprinderea tuturor, Peter Sagan a decis să îşi continue campania de primăvară, urmând să se prezinte la startul care se va da din Binche, localitate aflată pentru prima oară pe harta cursei. Evoluţia sa pe Mur de Huy rămâne o necunoscută pentru toată lumea, şi chiar dacă nu va termina nici măcar între primii trei, Sagan va avea de câştigat, deoarece va avea ocazia să cunoască traseul din Flèche Wallonne, iar asta îl va ajuta pe viitor. În plus, e foarte posibil ca el să vină în cursă şi cu gândul de a urca din nou pe primul loc în ierarhia World Tour, pentru asta fiindu-i suficient un loc patru.

Surpriza în cursa de miercuri ar putea veni din partea unor oameni interesanţi, care au arătat atât în sezoanele precedente, cât şi în acesta, că au potenţialul de a îmblânzi Mur de Huy: Michael Albasini, Jelle Vanendert, Daniel Martin, Igor Anton, Carlos Betancur, şi, de ce nu, Alberto Contador, care a fost foarte aproape de victorie la ediţia din 2010, când a pierdut doar pentru că a atacat prea devreme, supraestimându-şi forţele pe “cea mai dificilă căţărare din Ardeni” (aşa cum a spus Michele Bartoli) şi subestimându-şi adversarii.

Date statistice:

– patru rutieri împart recordul de victorii în Flèche Wallonne: Marcel Kint, Eddy Merckx, Moreno Argentin şi Davide Rebellin; toţi au câştigat cursa de câte trei ori.

– 11 ţări au obţinut cel puţin un succes în clasica belgiană; primul loc în acest clasament este ocupat de Belgia, cu 38 de victorii.

– cea mai mare diferenţă din ultimul deceniu între primul şi al doilea clasat a fost înregistrată în 2003; atunci, Igor Astarloa l-a învins pe Aitor Osa pentru 16 secunde. Ediţia aceea a fost şi ultima în care o evadare a avut câştig de cauză.

– va fi pentru prima oară în istorie când Flèche Wallonne va lua startul din Binche; celelalte oraşe care au mai găzduit startul sunt Charleroi, Spa, Huy, Mons, Esneux, Verviers, Liège şi Tournai.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: