Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

O ultimă şansă pentru Astana

Miercuri, 10 decembrie, a fost o zi agitată, mai ales pe reţelele sociale, acolo unde a fost dezbătută, oră după oră, situaţia în care se afla Astana. Dosarul grupării kazahe atârna greu în faţa Comisiei de Licenţiere, atât din cauza testelor pozitive ale fraţilor Iglinskiy (Maxim şi Valentin), cât şi ale celor trei tineri rutieri de la gruparea Continentală (llya Davidenok, Artur Fedosseyev şi Victor Okishev), consideraţi ca făcând parte din aceeaşi structură. În plus, tot miercuri, Gazzetta dello Sport a publicat o listă a mai multor ciclişti care au colaborat acum trei ani cu doctorul Michele Ferrari, între aceştia aflându-se actuali componenţi ai Astanei, precum şi Alexandre Vinokourov, managerul echipei.

Apoi, când Uniunea Ciclistă Internaţională a anunţat că va amâna cu câteva ore decizia, mulţi s-au gândit că şi dezvăluirile din cazul “Padova” vor fi luate în considerare, ceea ce i-ar fi fost fatal Astanei, însă asta nu s-a întâmplat, deoarece dosarul nu a ajuns la sediul UCI, şi chiar dacă ar fi făcut-o, ar fi fost nevoie de mult timp pentru a analiza toate detaliile prezentate acolo, iar verdictul ar fi riscat să fie dat mult mai târziu, peste câteva săptămâni. De asemenea, cum Astana nu era prima grupare aflată într-o situaţie delicată din cauza problemelor legate de dopaj, forul mondial nu îşi permitea să îi retragă licenţa World Tour, deoarece risca să ajungă la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv, acolo unde erau toate şansele să piardă, aşa cum s-a întâmplat şi în 2013, cu Katusha.

Deşi presiunea media a fost uriaşă, iar hotărârea Comisiei de Licenţiere era privită drept cel mai important moment de până acum din mandatul preşedintelui Brian Cookson (care nu avea cum să se implice – oficial – în luarea unei decizii), Astana a rămas în World Tour, purul adevăr fiind că nu erau suficiente motive pentru a-i fi retrasă licenţa, oricât de paradoxal ar suna asta. Astfel, formaţia din Kazahstan va activa în primul eşalon şi în 2015, dar se va afla sub supraveghere, UCI ordonând un audit, care dacă va scoate în evidenţă alte probleme, va trimite dosarul Astanei înapoi pe masa Comisiei de Licenţiere.

Practic, Astana a primit o ultimă şansă, la următoarea abatere fiind clar că va suferi repercusiuni, mai ales că face parte şi din Mişcarea Pentru un Ciclism Credibil. Totodată, cum UCI va continua să investigheze dosarul “Padova”, în care se menţionează legături puternice între Alexandre Vinokourov şi Michele Ferrari, nu este exclus ca măsuri dure să se ia împotriva echipei în lunile ce vor urma. În aceste condiţii, care vor aduce tensiune şi presiune, va fi interesant de văzut cum vor evolua în 2015 Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Luis Leon Sanchez, Lars Boom sau Andrea Guardini – principalele vedete ale grupării – dar şi tinerii rutieri din Kazahstan, de la care au fost şi vor fi în continuare aşteptări mari.

Single Post Navigation

One thought on “O ultimă şansă pentru Astana

  1. Se stia ca Astana nu va fi pedepsita, inca sunt multe lucruri ` putrede ` dincolo de corecta noastra gandire. Multi afirma ca ASO ar fi dictat ca Astana sa treaca cu brio acest proces, interesele de ordin financiar inclinand aceasta balanta spre un verdict pozitiv, parerile si presiunile mass-mediei chiar nici nu mai conteaza din cate observam.
    Stau si ma intreb daca va fi ULTIMUL caz in care se inchid ochii dupa un asemenea derapaj de la conduita sportiva iar daca se va repeta un astfel de caz in care sunt implicati (cel mult) 2 ciclisti echipa sa nu fie afectata deloc, sa-si primeasca licenta, respectivii ciclisti vinovati sa plateasca ` oalele sparte `si cu asta basta ? Piece of cake ! 😀 S-a creat un precedent dar fie si-un lup mancat de oaie, ok, dar mi-e teama ca acest scandal este d-abia la inceput.
    To be continued. . .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: