Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Alexandr Pliuschin: un nou start, în Azerbaidjan

Începutul lui 2014 l-a găsit pe Alexandr Pliuschin concurând pentru Sky Dive Dubai, după mai mult de jumătate de deceniu petrecută în Europa. Totuşi, acesta nu a fost neapărat un pas înapoi pentru fostul campion al Moldovei, deoarece a avut oportunitatea să se redescopere după un dificil sezon 2013. Chiar dacă nu a concurat mult, rutierul în vârstă de 27 de ani a obţinut patru victorii, care i-au adus un nou contract, alături de Synergy Baku Cycling Project, acolo unde va avea ocazia să fie unul dintre liderii echipei şi să le împărtăşească tinerilor ciclişti din experienţa sa.

– Alexandr, eşti mulţumit de sezonul tău?

Nu prea. Am ratat multe curse şi oportunităţi, dar am învăţat mult în această stagiune. Am învăţat cum să fac faţă dezamăgirilor cauzate de stres, cum să fiu motivat, cum să port echipamentul de ciclist şi să mă antrenez fără vreun obiectiv. M-am antrenat din greu şi am rămas concentrat.

– Ai câştigat prima ta cursă după mai bine de trei ani, cu excepţia Campionatelor Naţionale, la Melaka Chief Minister’s Cup. A fost acea victorie importantă pentru încrederea ta?

Nu, nu neapărat. M-am maturizat şi trebuie să câştig astfel de curse, ştiu de ce sunt capabil, dar nu am avut multe şanse pentru a arăta asta. La fel stau lucrurile şi cu Turul Sharjah, sunt obligat să mă impun în aceste curse. Având în vedere că acest tur a fost ultima mea cursă pentru Sky Dive Dubai, am vrut să mă descurc bine acolo.

– Cum a fost experienţa Sky Dive Dubai?

Nu am nimic rău de spus. E o echipă mai bună decât unele de World Tour, iar atmosfera este foarte familială. Paco Mancebo are o experienţă uriaşă, e un rutier de nepreţuit pentru echipă: îi învaţă pe cei tineri şi câştigă curse. Este o persoană extraordinară. De altfel, despre toţi cicliştii din echipă pot spune numai lucruri de bine. Ricardo Martins a făcut tot ce a putut pentru a forma acest grup. Simt că acum e unde îşi doreşte, iar echipa va mai creşte.

– Consideri că ai progresat în acest an?

A fost o echipă nouă şi un nou start, dar chiar şi cu puţinele curse în care am mers, am reuşit să îmi cunosc mai bine organismul şi am învăţat cum să mă antrenez mai bine. Am redevenit rutierul care am fost în trecut. Am avut nevoie de ceva timp, însă acum sunt pregătit.

– Recent, ai semnat cu Synergy Baku. Cum ai ajuns acolo?

David McQuaid mi-a oferit o şansă, iar eu am profitat de ea. Obiectivul meu principal este să ajut Azerbaidjanul să adune puncte pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Următorul pas e să câştig oriunde voi putea face asta. David McQuaid are încredere că pot împărtăşi din experienţa mea, pot obţine rezultate importante şi face tot posibilul pentru a ajuta echipa să crească.

– Vei împlini 28 de ani în ianuarie. Câte sezoane te mai vezi concurând în plutonul profesionist?

Cel puţin încă 6-8 ani.

– Speri să te reîntorci în World Tour?

Da, dar momentan sunt relaxat în această privinţă. Important a fost să aflu dacă pot să mă redescopăr, şi am reuşit asta. Ştiu cine sunt. Restul ar trebui să vină de la sine.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: