Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după Turul Lombardiei

Daniel Martin a confirmat că este un rutier care iubeşte cursele de o zi şi a devenit doar al doilea irlandez din istorie care s-a impus în ultimul Monument al sezonului. Aflat la finalul unei sezon care a avut mai multe coborâşuri decât suişuri, ciclistul lui Garmin-Sharp şi-a jucat perfect cartea pe finalul clasicei din Italia, prin atacul său din ultimul kilometru demonstrând că ştie cum să interpreteze situaţia dintr-o cursă şi cum să îşi citească adversarii. Graţie victoriei din Bergamo, Martin a arătat nu doar că rutierii curajoşi sunt răsplătiţi pentru atitudinea lor, dar şi că va avea un cuvânt important de spus mulţi ani de acum înainte în cursele valonate de o zi.

Alejandro Valverde a fost din nou Alejandro Valverde, iar asta spune multe despre tactica adoptată de liderul lui Movistar în Turul Lombardiei. Cel mai constant ciclist al stagiunii – autor a 11 succese şi 15 podiumuri – spaniolul a avut o ocazie uriaşă de a câştiga primul Monument după şase ani, însă a ales să se mulţumească din nou cu puţin. Atunci când Daniel Martin a atacat, Valverde s-ar fi putut lua după el cu uşurinţă, dar a decis să joace cartea prudenţei şi să aştepte ca altcineva să răspundă. Cum ceilalţi îi cunosc foarte bine jocul ibericului, acesta a colecţionat încă un loc secund, datorită căruia a devenit lider în clasamentul World Tour.

BMC a avut doi oameni pe finalul cursei, dar a scăpat victoria, deoarece a interpretat greşit atacul dat de cel care avea să se impună. Echipa belgiană a fost foarte activă, mutând mai întâi cu Ben Hermans, înainte ca Philippe Gilbert şi Samuel Sanchez să intre pe scenă cu un 1-2 consacrat încă din Amstel Gold Race. Până la urmă, BMC a ratat primul succes din istorie într-un Monument, greşeala aparţinându-i lui Gilbert, care l-a văzut pe Martin atacând chiar de lângă el, dar a ales să ignore acea acţiune. Deşi BMC a terminat cu doi oameni între primii zece, rezultatul nu are cum să o mulţuească pe echipa americană.

Michal Kwiatkowski şi-a început anul în tricoul curcubeu cu un loc 77, urmare a crampelor de care a suferit în ultima parte a cursei. Totuşi, nu se poate vorbi despre celebrul “blestem al campionului mondial”, deoarece polonezul în vârstă de 24 de ani a venit la start după o săptămână nebună, cu multe interviuri şi evenimente publicitare la care a fost obligat să participe, acţiuni din cauza cărora nu s-a putut pregăti aşa cum ar fi vrut pentru clasica din Italia. Important pentru el va fi ca de acum înainte să aibă parte de o iarnă liniştită, în care să poată ajunge la nivelul dorit, astfel încât să obţină devreme un succes în 2015, pentru a nu lăsa presiunea să se acumuleze şi să îl afecteze.

Traseul a fost oarecum dezamăgitor, impactul pe care l-a avut schimbarea asupra spectacolului fiind similar cu cel din Turul Flandrei 2012, atunci când nimeni nu a mişcat până pe ultima căţărare a zilei. Şi aici, principala problemă a fost că rutierii nu au fost inspiraţi să mute înainte de final, iar asta înseamnă că organizatorii trebuie să se gândească la un alt profil pentru următoarele ediţii, cu un traseu mult mai valonat în porţiunea finală, care să le ofere şanse reale cicliştilor ce se gândesc să dea un atac mai devreme.

Odată cu Turul Lombardiei 2014, a fost o bifată o statistică la care puţin s-ar fi aşteptat vreodată: pentru prima dată din 1896 (anul când a fost înfiinţată Paris-Roubaix), un sezon s-a terminat fără ca vreun Monument să fie câştigat de un ciclist din Belgia, Franţa, Italia sau Spania. Anul acesta, Norvegia, Elveţia, Olanda, Australia şi Irlanda au fost la putere în cele cinci mari curse de o zi, în vreme ce Italia şi Franţa, două ţări cu o tradiţie uriaşă, au ajuns la 30, respectiv 85 de Monumente consecutive fără un succes.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: