Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Lombardiei 2014

Turul Lombardiei 2014

Ultimul Monument al anului va avea un traseu diferit de cel cu care ne-a obişnuit în precedentele trei sezoane, organizatorii sperând că rutierii vor fi dispuşi să atace mai devreme, iar spectacolul va fi astfel mai ridicat. Startul se va da din Como, iar finalul va fi la Bergamo, care nu a mai primit cursa din 2003. Acolo, după 254 de kilometri, vom afla cine se va impune în “Clasica Frunzelor Moarte”, care va trage cortina peste cea de-a 108-a ediţie.

Interesant este că Madonna del Ghisallo, legendara ascensiune pentru totdeauna asociată cu Turul Lombardiei, apare devreme anul acesta, fiind chiar primul obstacol de pe traseu. Ghisallo are 8,6 kilometri lungime şi pantă medie 6,2%, însă nu va avea niciun impact asupra cursei, ci le va oferi cicliştilor un prilej să admire celebra capelă aflată în vârf. De acolo, plutonul va rula nestingherit până la Colle Pasta, care va reprezenta semnalul pentru adevăratul start al clasicei.

Cel mai probabil, atacurile mai serioase sau o trenă mai puternică, menită să fragmenteze caravana, vor veni pe Colle Gallo, care are 7,4 kilometri şi pantă medie 6%. Aceasta va fi urmată de Passo Ganda, cea mai dură căţărare de pe traseu; Ganda se încheie cu aproximativ 65 de kilometri înainte de sosire, însă caracteristicile sale – 9,2 kilometri, pantă medie 7,3%, pantă maximă 15% – sunt suficiente pentru a forţa o selecţie serioasă, grupul ce va trece cu bine de acel punct urmând să fie cel din care va fi ales câştigătorul.

După Passo Ganda, rutierii vor trece peste Braca şi Berbenno, aceasta fiind un alt punct important al cursei. În lungime de 5,5 kilometri şi cu pantă medie 5,3%, Berbenno ar putea duce la noi atacuri, dezavantajul celor care se vor încumeta fiind că traseul de apoi nu îi ajută să creeze un ecart consistent. Totuşi, pentru a se asigura că la final nu va ajunge un grup mai mult sau mai puţin masiv, organizatorii au mai pus un deal menit să le ofere o ultimă oportunitate atacanţilor. Este vorba despre Bergamo Alta, care are aproximativ doi kilometri, piatră cubică şi o pantă maximă de 12%, ce figurează chiar înainte de vârf. Dacă un ciclist le va lua adversarilor un pumn de secunde, are toate şansele să câştige, deoarece de acolo mai rămân 3400 de metri, în coborâre, până la linia de finiş.

Favoriţii

Clasat pe locul secund în 2013, Alejandro Valverde vine în Italia cu gânduri de revanşă, fiind foarte motivat nu doar de perspectiva de a câştiga ierarhia World Tour, ci şi de a-i dedica eventualul succes primei sale fiice, Natalia. În vârstă de 34 de ani, spaniolul are toate calităţile necesare pentru a se impune, însă rămâne de văzut dacă acestea vor fi dublate şi de o tactică excelentă. Cum multe sunt de jucat duminică, nu este deloc exclus ca Valverde să iasă la atac, în loc să aştepte mai întâi o mutare din partea adversarilor.

Dublu câştigător al trofeului, Joaquim Rodriguez speră să calce pe urmele reprezentanţilor gazdelor, legendarii Alfredo Binda şi Fausto Coppi, singurii rutieri care s-au impus de cel puţin trei ori consecutiv, asta chiar dacă traseul e schimbat faţă de cel din 2012 şi 2013. Panta maximă de 12% de pe Bergamo Alta i se potriveşte de minune lui “Purito”, care se va baza şi pe o echipă a Katushei ce a dat recital în Milano-Torino, la jumătatea săptămânii, când a plasat patru oameni între primii zece.

Alberto Contador are doar două participări în Turul Lombardiei, însă locul nouă din 2012 şi nivelul excelent la care se află îi dau speranţe ciclistului iberic că îşi poate trece în palmares primul succes al carierei într-un Monument. Traseul nu îi convine 100% lui Contador, însă acesta s-a antrenat vreme de mai multe zile în regiune, ceea ce înseamnă că este foarte motivat să dea lovitura. În plus, cunoscând apetitul său ofensiv, nu ar fi exclus ca învingătorul din Vuelta să încerce să îşi surprindă oponenţii cu un atac dat de departe.

Michal Kwiatkowski are ocazia să devină primul campion mondial din ultimii opt ani care câştigă un Monument, iar pentru asta, Omega Pharma-Quick Step i-a pus la dispoziţie o formaţie solidă. Polonezul se caţără bine, are un sprint de luat în seamă şi este un fin tactician, însă va avea o problemă majoră: spre deosebire de Ponferrada, nu va mai beneficia de libertate, fiecare mişcare a sa urmând să fie supravegheată de ceilalţi pretendenţi la victorie.

Pe dealul Superga, în Milano-Torino, Fabio Aru a arătat că se simte foarte bine, iar evoluţia de acolo este suficientă pentru a-i da italianului încredere că le poate aduce compatrioţilor un succes la care aceştia visează de şase ani. Cum nu are un sprint impresionant, Aru este obligat să atace devreme şi să spere că va scăpa neobservat de adversari. În afară de el, gazdele mai au aşteptări de la Edoardo Zardini şi Davide Formolo, vice-campionul Italiei.

Alţi rutieri de urmărit mai sunt Rui Costa, Philippe Gilbert (învingătorul din 2009 şi 2010), Tony Gallopin, Daniel Moreno (care poate profita dacă Joaquim Rodriguez va fi marcat), Samuel Sanchez, Daniel Martin, Romain Bardet, Bauke Mollema, Rinaldo Nocentini, Michael Albasini, Giampaolo Caruso şi Frank Schleck (autor al unor rezultate solide pe acest final de stagiune).

Date statistice

– Fausto Coppi este rutierul cu cele mai multe victorii, cinci, obţinute între 1947 şi 1954

– La numărul de podiumuri, lider este Gino Bartali, cu nouă astfel de clasări

– 11 ţări au dat cel puţin un învingător, naţiunea cu cele mai multe succese fiind Italia (67)

– Cea mai lungă perioadă fără un triumf al gazdelor a fost înregistrată între 1988 şi 1994

– De la Paolo Bettini, în 2006, niciun alt campion mondial en-titre nu a mai câştigat Monumentul italian

– Ultimul câştigător de Mare Tur care s-a impus aici a fost Damiano Cunego, în urmă cu şase ani

– De la înfiinţare, în 1905, Turul Lombardiei a fost câştigat doar de ciclişti europeni

– Cea mai scurtă ediţie a avut loc în 1942 – 184 de kilometri; la polul opus, se află ediţiile 1964-1975 şi 1978 – 266 de kilometri

– Milano, Como, Monza, Varese, Cantu, Bergamo, Mendrisio şi Lecco sunt oraşele care au figurat ca punct de plecare sau de sosire

– Cea mai mare diferenţă între primul şi al doilea clasat a fost înregistrată la ediţia inaugurală, când Giovanni Gerbi l-a învins pe Giovanni Rossignoli pentru 40 de minute şi 11 secunde

– Giovanni Gerbi nu este doar primul câştigător, ci şi cel mai tânăr – 20 de ani şi 176 de zile; cel mai vârstnic e Gaetano Belloni, care s-a impus când avea 36 de ani şi 69 de zile

– Patru rutieri învingători în Piccolo Giro di Lombardia s-au impus mai apoi şi în cursa rezervată profesioniştilor: Gaetano Belloni, Diego Ronchini, Sean Kelly şi Moreno Argentin

Single Post Navigation

4 thoughts on “Turul Lombardiei 2014

  1. mihaicc on said:

    Madonna del Ghisallo a avut caracter central in Giro Rosa, ajunge o cursa in care sa aibe caracter central pe an 🙂

    Si sanse slabe de ploaie. Cursa lui Gilbert in 2010 pe apa a fost faina. Cu Nibali cazand pe ploaie (ca si in Giro 2013).

  2. Oare poate castiga Contador vreodata o clasica monument? Poate daca ataca cu 200 km inainte ca altfel nu cred ca-l lasa

    • depechemode on said:

      Nici Ullrich n-a reusit sa castige IL Lombardia, cu atat mai putin sunt sanse ptr Contador 😉
      Vad o lupta crancena intre Purito si Valverde.

  3. Nici Ullrich n-a reusit sa castige IL Lombardia, cu atat mai putin sunt sanse ptr Contador 😉
    Vad o lupta crancena intre Purito si Valverde.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: