Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Vuelta 2014 – etapa a XX-a

Vuelta 2014 Puerto de Ancares

Ultima zi montană de la această ediţie nu va avea un impact important doar asupra clasamentului general, ci şi asupra celui al căţărătorilor, deoarece pe traseu se află patru ascensiuni repertoriate, pe care Luis Leon Sanchez va încerca să ia cât mai multe puncte. Prima jumătate a rundei – care pleacă din Santo Estevo de Ribas de Sil – este relativ uşoară, cu doar câteva porţiuni valonate, greul urmând să înceapă la scurt timp după cel dintâi sprint intermediar al rundei. Apoi, rutierii vor urca pe Alto de Vilaesteva, Alto O Lago şi Alto de Restelo, însă numai primele două vor fi repertoriate. De pe Restelo se va coborî rapid, iar cei distanţaţi vor avea o şansă să revină în pluton până la startul lui Alto de Folgueiras de Aigas. Penultima căţărare a etapei este de categoria întâi, are 9,7 kilometri şi pantă medie 6,7%, iar dacă unele echipe se vor arăta interesate să ducă un ritm puternic, atunci plutonul se va fragmenta serios înainte de Puerto de Ancares, punctul final al zilei.

Ascensiunea din provincia Leon e de categorie specială, are 12,7 kilometri şi începe puternic, cu o pantă de 8,5%, care îi va scutura pe mulţi. Cea mai dură porţiune va veni după aproape patru kilometri, căţărarea transformându-se acolo într-un “zid”, cu pante de 18%. Interesant este că în primii kilometri va fi plasat al doilea sprint intermediar, pentru care ar putea lupta oamenii de clasament general. Ancares, ce revine în Vuelta după doi ani, va continua să fie dură până la intrarea în ultimii trei kilometri, unde panta devine moale, înainte de a urca din nou, atunci când mai rămân 1500 de metri. Acolo va fi cel mai bun loc ca să fie declanşate atacurile, panta de 12% putându-se dovedi decisivă pentru cicliştii interesaţi de victorie, dar şi să le ia timp adversarilor.

Deşi încă mai emit pretenţii la un succes de etapă sau o clasare bună, principalii protagonişti ai zilei nu vor fi Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez şi Fabio Aru, ci Alberto Contador şi Chris Froome, ocupanţii primelor două locuri în clasamentul general. Chiar dacă are o întârziere de 79 de secunde, britanicul nu a renunţat la gândul de a câştiga cursa, iar forma sa din ce în ce mai bună îi permite să spere că poate întoarce totul în favoarea sa. Tocmai de aceea, Sky va duce o trenă foarte puternică, iar Froome va ataca devreme, cu kilometri buni înainte de sosire, aşa cum s-a întâmplat şi pe Lagos de Somiedo.

În mod normal, Contador ar trebui să îi răspundă fără probleme, iar dacă asta se va întâmpla, atunci cei doi vor merge roată la roată şi vor ajunge să lupte pentru victorie, la fel ca luni. În cazul în care vor ajunge împreună la final, va fi interesant de văzut ce se va întâmpla: va reuşi Froome să îl desprindă pe spaniol şi să obţină victoria? Va dori acesta să demonstreze că este cel mai bun rutier din cursă şi va pleca după încă un succes? Sau îl va lăsa pe ciclistul lui Sky să se impună, conştient că va ieşi la fel de câştigat ca în cazul unei victorii?

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: