Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Vuelta 2014 – etapa a XVl-a

Vuelta 2014 Lagos de Somiedo

Runda de luni, care va deschide săptămâna finală a Turului Spaniei, propune şi cel mai apetisant traseu de la actuala ediţie. Şi aceasta, deoarece vor fi trecute cinci căţărări repertoriate, dintre care patru de categoria întâi. Tocmai de aceea, înainte de a-i scoate la suprafaţă pe oamenii de clasament general, etapa îi va aduce în prim-plan pe cicliştii interesaţi de clasamentul tricoului alb cu buline albastre, aceştia urmând să lupte pentru zecile de puncte (45) puse în joc luni.

Etapa va fi scurtă – doar 160,5 kilometri – însă extrem de intensă, datorită ascensiunilor de pe traseu, care vor contabiliza mai mult de 4500 de metri diferenţă pozitivă de nivel. Alto de la Colladona (7,4 kilometri, pantă medie 6,7%), Alto del Cordal (7,6 kilometri, pantă medie 5,5%), Alto de la Cobertoria (10 kilometri, pantă medie 8,8%) şi Puerto de San Lorenzo (10,1 kilometri, pantă medie 8,5%) vor fi primele patru obstacole ale zilei, din cauza cărora plutonul se va fragmenta serios până la startul lui Lagos de Somiedo, căţărare ce se întoarce în Vuelta după trei ani de la precedenta sosire găzduită, atunci când Rein Taaramäe a fost învingător.

Cățărarea finală are 16,5 kilometri lungime, pantă medie 6,2% și pantă maximă 15%, iar cicliștii o vor urca în două trepte. Ultimii patru kilometru vor putea duce din nou la crearea unor diferențe mari, deoarece pantele ajung acolo și la 14%, fiind perfecte pentru rutierii cu un kick suplimentar, care vor încerca să își distanţeze adversarii, dacă nu au reușit asta deja până la acel punct. Lupta pentru primul loc se anunță extrem de pasionantă, mai ales dacă în prim-plan se vor afla favoriții, care în ultimele două zile au ratat victoria, după ce și-au făcut greşit calculele.

Scenariul ideal pentru Joaquim Rodriguez și Alejandro Valverde ar fi ca echipele lor, Katusha și Movistar, să colaboreze pentru a-i prinde pe cicliștii aflați în față și pentru a-l izola pe Alberto Contador de colegi. Dacă vor face asta, iar picioarele lor vor răspunde din nou bine, atunci vor avea șanse mari de a-l desprinde pe liderul ierarhiei generale, în condițiile în care pantele de pe final nu îi surâd acestuia. Tocmai de aceea, principali candidați la obținerea unui succes pe Lagos de Somiedo se anunţă Valverde şi “Purito”, cu un plus pentru rutierul lui Movistar, datorită vicleniei de care dă mereu dovadă.

În schimb, Alberto Contador trebuie să ruleze mai defensiv şi să nu piardă roata compatrioţilor săi. În zilele anterioare, purtătorul tricoului roşu a încercat să scape de ei, pentru a-i împiedica să ia secunde de bonificaţie, dar a ajuns să piardă timp pe şosea. Dacă va fi strunit de directorul sportiv al lui Tinkoff-Saxo, Contador nu va mai ieşi la atac, conştient că mai bine cedează doar câteva secunde de bonificaţie, în loc să fie din nou desprins. Evident, dacă va fi alături de Valverde şi Rodriguez în ultimul kilometru, spaniolul în vârstă de 31 de ani va ataca, încercând să le ia faţa acestora și să fie el cel care va intra în posesia bonificaţiilor.

Alți cicliști de urmărit vor mai fi Chris Froome (măcar pentru a vedea dacă britanicul și-a reglat forma, sau dacă va continua evoluțiile oscilante), Fabio Aru, care va încerca să își consolideze locul al cincilea, și Daniel Martin, irlandezul aflându-se pe o pantă ascendentă, ce îi permite să spere că poate recupera cele aproape două minute ce îl despart de Rigoberto Uran.

Single Post Navigation

3 thoughts on “Vuelta 2014 – etapa a XVl-a

  1. Catalin on said:

    Am facut o scurta analiza inaintea etapei de azi. Scotand timpii de la ambele probe de contratimp, Purito ar fi fost lider, urmat la 9 secunde de Contador, Froome al-3-lea la 28”, Valverde pe 4 la 37 de secunde iar la 56 de secunde!

    • Foarte buna statistica, multumesc! Contratimpul, vechea problema a lui Purito 🙂 Asta mai arata un lucru: ca traseul a fost prost gandit, lucru pe care l-am mai sustinut si cu alte ocazii.

  2. Sorin A. on said:

    He, he, he…! Pistolarul a tras un glont simbolic dupa ce a castigat o etapa de mare tur la distanta de doi ani fata de etapa castigata cu finis la Fuente De, cand i-a „pierdut” pe drum cu 20 si ceva de km inainte de sosire pe Valverde si Purito. Superbe imaginile cu cei doi „frati siamezi” Alberto si Chris, pana cand Pistolarul a incercat operatia de „separare” care i-a si reusit. E o incantare sa privesti acesti doi ciclisti de mare clasa, Froome cu capul aplecat si parca privind concentrat la aparatul de pe ghidon sa vada daca e in grafic, si Contador cu dansul lui inconfundabil in sa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: