Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după a doua săptămână din Vuelta

Este a 69-a ediţie a Turului Spaniei, dar seamănă teribil cu cea din urmă cu doi ani, atunci când tot Alberto Contador, Alejandro Valverde şi Joaquim Rodriguez au luptat pentru victorie, în timp ce Chris Froome, deşi aflat pe lista favoriţilor, a clacat etapă după etapă, şi a ieşit apoi din calculele pentru tricoul roşu. La fel ca atunci, Contador nu este în cea mai bună formă, însă diferenţa este că adversarii săi par mult mai capabili să îi pună probleme. Dacă vor avea şi strategia potrivită, s-ar putea ca deznodământul de acum să fie diferit faţă de cel din 2012.

Alberto Contador nu ştie să se apere, are spiritul ofensiv în sânge, dar asta l-a costat în ultimele două etape cu finiş la altitudine (La Camperona şi Lagos de Covadonga), când a fost de fiecare dată distanţat şi a pierdut câteva secunde. Un foarte bun tactician, ciclistul lui Tinkoff-Saxo a încercat să îşi asigure o viaţă mai liniştită în ultima parte a cursei, însă a greşit şi tot ce a făcut a fost să îi aducă pe adversarii săi înapoi în joc, iar aceştia au profitat, datorită abordării mai defensive. Tocmai de aceea, cu şapte zile înainte de finalul cursei, presiunea este uriaşă pe Contador, el fiind şi rutierul care are cel mai mult de pierdut. Ca să evite asta, ibericul va trebui să arate că are nu doar picioare puternice, ci şi o minte limpede.

Dacă s-ar lansa o nouă serie de jucării yo-yo, atunci acestea ar trebui să poarte chipul lui Chris Froome. Britanicul în vârstă de 29 de ani a fost în mai multe rânduri foarte aproape să fie eliminat din lupta pentru tricoul roşu, însă resursele sale nebănuite şi ezitarea adversarilor l-au păstrat, aproape nesperat, în joc. Cum ocaziile nenumărate de a scăpa de el nu au fost fructificate, ceilalţi oameni de general vor avea ce să îşi reproşeze, în cazul în care ciclistul lui Sky va reveni în ultimele etape ale Turului Spaniei. Până una-alta, forma sa rămâne în continuare o necunoscută, şi exact asta le dă bătăi de cap ibericilor, care par să nu ştie cum să îl citească pe fostul câştigător al Turului Franţei.

Nu doar generalul se joacă în săptămâna finală, ci şi celelalte clasamente auxiliare. Tricoul verde este purtat de John Degenkolb, cel mai bun sprinter din cursă, însă germanului nu îi va fi foarte uşor să îşi apere locul, deoarece Alejandro Valverde se află la doar 24 de puncte în urma sa, iar spaniolul în vârstă de 34 de ani este avantajat de traseu, dar şi de constanţa arătată. Tot Valverde ocupă prima poziţie şi în ierarhia tricoului alb cu buline albastre, fără să tragă pentru aceasta. Totuşi, cum ciclistul lui Movistar nu este interesat nici de această tunică, şansele celorlalţi rutieri – Luis Leon Sanchez, Przemyslav Niemiec, Lluis Mas Bonet şi Winner Anacona – de a da lovitura sunt mari.

Zece dintre cele 22 de echipe aflate în cursă au obţinut cel puţin un succes până acum: Astana, BMC, Cannondale, FDJ, Garmin-Sharp, Giant-Shimano, Lampre-Merida, Movistar, Omega Pharma-Quick Step şi Orica-GreenEdge. Asta înseamnă că ultimele şase etape vor aduce multe atacuri din partea celorlalte formaţii, majoritatea bazându-se pe o prezenţă în evadare pentru a bifa victoria atît de dorită, ce le poate salva participarea în Vuelta. Nu doar 12 echipe au rămas datoare, ci şi mulţi rutieri, însă rămâne de văzut dacă aceştia vor avea ocazia să se facă remarcaţi.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Concluzii după a doua săptămână din Vuelta

  1. Buna aceasta remarca cu jocul ` Yo-Yo ` , nici ca s-ar fi putut gasit una mai buna ! 😀 Am mai intalnit astfel de ciclisti in anumite tururi de-o inconstanta strigatoare ` la cer ` si se aplica si-n cazul lui Froome. Nu cred ca inaintea Turului Frantei se afla intr-o mega-forma de invidiat din moment ce aceasta pauza l-a tras atat de rau in jos. Sufera si sufera cum nici el nu si-ar fi imaginat vreodata. Orgoliul il va seca intr-un final de puteri ptr ca nu asa sta treaba in ciclism si mai ales pe munte, pierde teren si revine dar asta intra in categoria ` si altii ` . Daca l-as vedea pe Contador ruland precum Froome, as inchide Tv-ul.

    Contador mai are benzina cat sa-i ajunga fix pina la finalul tururui, deja este castigator, nu trebuie decat sa stea aproape de Purito si Valverde chiar daca va mai pierde 4-5-6 secunde pe care le poate recupera a doua zi! Prea stau si se ` vaneaza ` atunci cand ruleaza unul langa celalalt, doar Purito ataca dar el nu tine ritmul pe cat isi doreste mintea sa. Aceasta Vuelta este mai mult spectaculoasa prin neputinta unora, prin lipsa de forma si a egalizarii fortelor dar cu acul sagetii in jos. Ok, au surprins Aru, Hesjedal si Niemec dar toti ochii sunt atintiti pe cei 4 si nu vedem decat un mers in linie a trei dintre ei si un altul care se joaca de-a ` Yo-Yo ` . 😀
    Prea putin.

    Ps – nu ramasese vorba ca Esp va transmite Tour Of Britain ? asa intelesesem prin Turul Frantei…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: