Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Vuelta 2014 – etapa a XlV-a

Vuelta 2014 La Camperona

Ziua va fi una cu multe amintiri frumoase pentru Alberto Contador, deoarece în prima treime se va trece peste Collada de la Hoz, căţărare pe care ciclistul lui Tinkoff-Saxo și-a surprins toți rivalii, atacând devreme, deşi mai rămânea o ascensiune până la final. Atunci, Contador s-a impus pe Fuente De şi a preluat tricoul roşu de la Joaquim Rodriguez, iar apoi l-a dus până la Madrid, unde a obţinut al cincilea triumf al carierei într-un Mare Tur. Acela rămâne, până astăzi, ultimul succes al ibericului într-o cursă majoră.

De această dată, Collada de la Hoz nu are cum să îşi pună amprenta asupra cursei, lucru valabil şi pentru Puerto de San Glorio, al doilea obstacol al rundei. Căţărarea de categoria întâi este foarte lungă – 20,9 kilometri – însă poate duce, cel mult, la subţierea plutonului. Sosirea va fi din nou în urcare, pe La Camperona, ascensiune aflată la debutul în Turul Spaniei. Aceasta are 8,3 kilometri, pantă medie 7,5%, dar şi porţiuni de 28,3%, pe care mulţi vor suferi. Startul lui La Camperona este foarte uşor, greul urmând să înceapă odată cu a doua parte, când drumul va deveni din ce în ce mai dur. Ultimii doi kilometri vor aduce pantele de 14%, 15% şi 19%, pe care se pot face diferenţe mari, în cazul unor atacuri de anvergură.

În continuare, Alberto Contador este lider, însă nu au dispărut complet zvonurile alarmante privind starea piciorului său. Dacă spaniolul în vârstă de 31 de ani are probleme, acestea se vor vedea pe La Camperona, acolo unde un ciclist ca Joaquim Rodriguez va beneficia de toate condiţiile pentru a da un atac puternic. Pantele de pe final nu i se potrivesc ciclistului echipei Tinkoff-Saxo, ci compatriotului său, aflat în continuare în căutarea unui succes şi a unor secunde care să îl ajute să ajungă pe podium şi să îşi relanseze campania de cucerire a tricoului roşu.

În ceea ce îl priveşte pe Alberto Contador, este posibil ca acesta să iasă la atac pentru a mai pune timp între el şi Alejandro Valverde, aflat la doar 20 de secunde în urma sa. Cel mai probabil, Valverde va alege să fie defensiv pe căţărare, însă asta nu înseamnă că pe finalul ascensiunii nu va încerca să îi ia câteva secunde lui Contador, asta dacă nu cumva liderul clasamentului va fi în faţă la acel moment, conştient de strategia adversarului de la Movistar.

O altă evoluţie aşteptată cu mare interes va fi cea a lui Chris Froome. Britanicul a fost ca un yo-yo pe San Miguel de Aralar, fiind distanţat şi revenind în mai multe ocazii, felul cum a rulat ridicând multe semne de întrebare cu privire la forma sa. Rutierul lui Sky a declarat că încă nu a renunţat la victorie, iar nivelul său se va îmbunătăţi odată cu trecerea etapelor. Tocmai de aceea, La Camperona va reprezenta un test important, un nou parcurs slab al lui Froome fiind echivalent cu eliminarea acestuia din calculele pentru victorie şi chiar pentru podium, mai ales că italianul Fabio Aru, care se află într-o formă foarte bună, stă la pândă şi este pregătit de noi atacuri.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: