Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Tricoul verde, o ţintă realistă pentru Degenkolb?

Etapa a Xll-a din Turul Spaniei a consemnat un nou succes al lui John Degenkolb, care l-a învins pe Tom Boonen şi a ajuns la opt victorii în Vuelta, egalându-l pe compatriotul său, Erik Zabel. Un singur rutier german are mai multe etape câştigate – Marcel Wüst (12) – însă Degenkolb nu ar trebui să aibă nicio problemă să îl depăşească pe viitor. Cel mai titrat ciclist al acestei ediţii de Turul Spaniei, sprinterul lui Giant-Shimano şi-a consolidat avansul în ierarhia tricoului verde, pe care speră să şi-o adjudece, după ce a ratat-o în 2012.

Însă ce şanse are rutierul în vârstă de 25 de ani să plece acasă cu tunica distinctivă? În primul rând, trebuie spus că un sprinter nu a mai făcut asta de la Mark Cavendish, în 2010, când britanicul a câştigat lupta cu Tyler Farrar. Spre deosebire de atunci, Vuelta de acum nu mai are atât de multe etape de plat, accentul fiind pus pe munţi, ceea ce îi face pe oamenii de general favoriţi la tricoul verde, deşi aceştia nu sunt interesaţi de el. Astfel, cel mai periculos adversar pentru Degenkolb se anunţă a fi Alejandro Valverde, aflat momentan la 48 de puncte în urma germanului.

Pentru liderul ierarhiei, mai rămâne o singură şansă de a lupta pentru o victorie şi pentru cele 25 de puncte aduse de aceasta. Este vorba despre etapa a XVll-a, care se va încheia în A Coruña. Problema este că toate celelalte runde conţin căţărări serioase, fie că se termină sau nu în ascensiune, iar o eventuală prezenţă a fostului vice-campion mondial de tineret la finiş, împreună cu grupul principal, pare imposibilă. Tocmai de aceea, John Degenkolb va trebui să îşi facă o altă strategie, ce se va baza pe sprinturile intermediare, la care rutierul lui Giant-Shimano va ajunge dacă îşi va pune echipa să controleze plutonul sau dacă va merge în evadare.

La un calcul simplu, Degenkolb mai are la dispoziţie undeva la 45 de puncte pe care şi le poate adăuga la zestrea deja acumulată. Dacă va aduna aproximativ 70% dintre aceste puncte, atunci poate pune mâna pe tricoul verde, la limită, mai ales că Alejandro Valverde, chiar dacă va beneficia de mai multe etape ce i se potrivesc, nu este sigur că va fi mereu între primii trei. Astfel, cu puţin noroc, John Degenkolb va deveni doar al şaselea rutier german învingător în clasamentul pe puncte din Turul Spaniei.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: