Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Vuelta 2014 – etapa a X-a

Vuelta 2014 Borja

Primul contratimp individual de la această ediţie se va desfăşura între Real Monasterio de Santa Maria de Veruela şi Borja, pe distanţa de 36,7 kilometri. Încă de la start, drumul va urca vreme de 11,2 kilometri, însă căţărarea repertoriată – Alto del Moncayo (categoria a treia) – are doar 2,2 kilometri şi pantă medie 5,5%. Din vârf, se va coborî până la final, traseul fără prea multe viraje, fiind perfect pentru specialiştii puternici, precum Tony Martin, triplul campion mondial al disciplinei. Germanul în vârstă de 29 de ani va porni cu prima şansă, însă Fabian Cancellara, deşi nu l-a mai învins pe Martin de mult într-un contratimp, este capabil să facă asta acum.

Este adevărat, ascensiunea e mai scurtă şi mai puţin dură decât cea aflată pe traseul etapei câştigate de elveţian în Vuelta 2013, însă Cancellara se află mereu la un nivel foarte bun în această perioadă, în timp ce adversarul său abia îşi construieşte forma pentru Mondialele de la Ponferrada. Pe de altă parte, nu trebuie uitat că rutierul lui Trek Factory Racing a suferit din cauza căldurii în prima săptămână, iar kilogramele date jos s-ar putea resimţi marţi. Dacă se va impune, Fabian Cancellara îşi va trece în palmares al patrulea succes din carieră în Vuelta, după cele din 2009 (Assen, Valencia) şi 2013 (Tarazona).

Deşi a progresat mult în ultimele 12 luni, bifând victorii în Turul San Luis, Tirreno-Adriatico şi la Campionatele Naţionale, nu Adriano Malori porneşte cu şansa a treia, ci Chris Froome. Britanicul în vârstă de 29 de ani este, de departe, cel mai bun contratimpist dintre oamenii de clasament general şi va încerca să arate asta încă o dată şi să le ia zeci de secunde adversarilor săi la tricoul roşu, mai ales după ce duminică, pe ultimii kilometri de pe Aramon Valdelinares, a suferit şi a rămas în urmă atunci când au început atacurile.

Dintre pretendenţii la victoria finală, columbianul Rigoberto Uran mai este aşteptat să meargă bine, în vreme ce Alberto Contador, Alejandro Valverde şi Nairo Quintana trebuie să limiteze pierderile, care oricum nu ar trebui să fie foarte mari, având în vedere prima parte a traseului. În plus, în ceea ce îl priveşte pe Quintana, acesta şi-a îmbunătăţit contratimpul de la un sezon la altul, iar un eventual rezultat solid columbianului nu ar trebui considerat o surpriză.

În afară de cei menţionaţi, cine ar mai putea să bifeze o clasare bună la Borja? Un ciclist care trebuie luat în seamă este Kristof Vandewalle, venit aici după două victorii în ultimele luni, obţinute în Turul Austriei şi Turul Poloniei. În afară de campionul Belgiei, Vasil Kiryienka are şanse să termine sus, mai ales că va trage puternic, ca să fixeze repere pentru colegul său, Chris Froome, dar nici Jesse Sergent sau Rohan Dennis nu trebuie trecuţi cu vederea, mai ales că ultimul a ocupat locul secund la Jocurile Commonwealth.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: