Concluzii după prima săptămână din Vuelta
Nairo Quintana poartă tricoul roşu după nouă etape, însă e greu de crezut că rutierul lui Movistar va conduce multă vreme ierarhia generală. Nu doar că marţi urmează un contratimp individual, dar columbianul nici nu este interesat să deţină tunica distinctivă mai mult de jumătate din cursă, deoarece asta ar însemna un efort suplimentar pentru echipa sa. Mai degrabă, în următoarele zile, Quintana va avea grijă să limiteze pierderile faţă de adversarii săi, pentru ca mai apoi, când va atinge nivelul dorit, să declanşeze câteva atacuri de totul sau nimic, prin care să încerce să preia definitiv controlul asupra Turului Spaniei. Un lucru îmbucurător pentru ciclistul sud-american este că rămâne în continuare cu picioarele pe pământ şi le acordă tuturor adversarilor atenţia cuvenită, nefiind dispus să îl subestimeze pe niciunul dintre aceştia.
Alberto Contador a venit în Vuelta ca să câştige clasamentul general, lucru care a devenit clar pentru toată lumea încă de pe La Zubia, acolo unde a încheiat al treilea. Apoi, odată cu atacul dat duminică, ibericul în vârstă de 31 de ani a confirmat că problemele la picior au dispărut, iar el se află într-o dispoziţie excelentă, ce îi permite să spere că va îmbrăca tricoul roşu la Santiago de Compostela. Pentru cei care mai aveau îndoieli cu privire la forma rutierului de la Tinkoff-Saxo, trebuie menţionat că timpul său pe ultimii şapte kilometri de pe Aramon Valdelinares a fost mai slab cu doar 29 de secunde decât cel al lui Roberto Heras, la ediţia din 2005. Tocmai de aceea, a doua parte a cursei este aşteptată să aducă un Alberto Contador dezlănţuit, pregătit să atace şi să încerce să îşi surprindă oponenţii.
Un om care nu a ascuns adevărul cu privire la nivelul său este Chris Froome. Britanicul a spus încă de la început că încă mai are de lucrat până să atingă forma dorită, iar asta s-a văzut duminică, atunci când Froome nu s-a simţit bine şi a mers la cacealma, trimiţându-şi echipa la trenă. Până la urmă, slăbiciunile ciclistului echipei Sky s-au văzut datorită atacului dat de Contador, iar acesta a pierdut câteva zeci de secunde. Având în vedere ce a arătat până acum, nu ar fi de mirare ca evoluţia sa la contratimpul individual de marţi să nu fie atât de zdrobitoare cum se crede, caz în care Chris Froome ar rata o bună oportunitate de a se distanţa de adversari. Pe de altă parte, cum a doua jumătate a Turului Spaniei aduce multe finişuri în urcare, timp va fi pentru ca acesta să pună secundele atât de mult dorite între el şi rivalii la tricoul roşu.
Nebăgat în seamă de nimeni, Robert Gesink ocupă locul opt în ierarhia generală, la doar un minut şi 19 secunde în urma liderului. De ce este demn de menţionat rezultatul olandezului? Pentru că acesta a suferit o operaţie pe inimă în urmă cu mai puţin de patru luni, cariera sa fiind pusă sub semnul întrebării la acel moment. La asta s-a adăugat şi blocajul mental pe care îl suferea de ceva vreme rutierul lui Belkin, un element ce l-a împiedicat în multe rânduri să progreseze. Contrar aşteptărilor, batavul în vârstă de 28 de ani a revenit pe bicicletă după câteva săptămâni şi a impresionat în Turul Poloniei, unde a terminat între primii zece. Până la finalul Vueltei mai este drum lung, iar greul de abia acum va începe, dar Gesink are toate şansele să fie una dintre poveştile frumoase ale acestei ediţii.
John Degenkolb şi Nacer Bouhanni au confirmat că sunt cei mai în formă sprinteri prezenţi în Turul Spaniei, câştigând câte două etape. Drept urmare, germanul şi francezul ocupă primele două locuri în clasamentul tricoului verde, separaţi de doar 13 puncte, însă şansele lor la câştigarea acestei ierarhii sunt reduse, deoarece finişurile din a doua jumătate a cursei le sunt extrem de favorabile oamenilor de general. Tocmai de aceea, lupta dintre ei va continua să se dea pentru victorie în puţinele etape de plat rămase la dispoziţie, iar ciclistul din Hexagon va porni de fiecare dată cu prima şansă, Bouhanni având ocazia să devină rutierul cu cele mai multe succese în Marile Tururi din 2014.