Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Rutierul săptămânii

La fel ca data trecuta, alegerea nu vine din Turul Spaniei, asta şi pentru că nu a existat până acum un ciclist care să arate că este cu o clasă peste ceilalţi, fie că vorbim despre sprinteri sau despre oameni de clasament general. Astfel, cel mai bun rutier al săptămânii trecute vine din Franţa, acolo unde a şi obţinut trei victorii. Este vorba despre Sylvain Chavanel, liderul lui IAM, care, după o primă jumătate de sezon mai degrabă nereuşită, cu multe dezamăgiri în clasice şi în Le Tour, şi-a intrat în formă odată cu a doua parte a anului, confirmând că echipa elveţiană nu a greşit când a decis să îl transfere la finalul stagiunii precedente şi să îi ofere rolul de lider pentru marile curse.

Revirimentul lui Chavanel a început în Tour du Poitou-Charentes, la jumătatea săptămânii. Mai întâi, ciclistul din Hexagon s-a impus în contratimpul individual de acolo, iar apoi, datorită avansului substanţial luat, a câştigat clasamentul general pentru a treia oară în carieră, stabilind un nou record al competiţiei. La doar două zile de la acel succes, francezul în vârstă de 35 de ani a luat startul în Marele Premiu de la Plouay, cursă de o zi aflată la cea de-a 78-a ediţie. În ciuda faptului că traversa o formă bună, ciclistul lui IAM nu pornea ca favorit, ci mai degrabă ca un outsider, este adevarăt, unul periculos.

Profitând de vasta sa experienţă, dar şi de faptul că ştia bine traseul, Sylvain Chavanel a răspuns unui atac dat în ultimii kilometri, când s-a format un grup de şapte rutieri ce a luat prin surprindere plutonul, care se pregătea de un sprint masiv. Simţind că acea mişcare ar putea avea succes, francezul şi-a făcut foarte bine calculele pe final, nu şi-a irosit energia şi a sprintat cu 150 de metri înainte de sosire, câştigând în premieră Marele Premiu de la Plouay, cursă în care, până la el, nu se mai impusese niciun alt rutier de la o echipă Pro Continentală. Nu a fost singura bornă fixată de Chavanel: datorită succesului de duminică, ciclistul lui IAM a devenit cel mai vârstnic câştigâtor al cursei din Bretania, de la Eloi Tassin, în 1948.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: