Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Columbia, la putere in Vuelta

14 septembrie 2001 – Santiago Botero devenea doar al patrulea rutier columbian care conducea Turul Spaniei. 18 septembrie 2007 – Leonardo Duque îi aducea Columbiei a 28-a victorie de etapă în ultimul Mare Tur al sezonului. Mult timp, acestea au rămas rezultatele de referinţă în Vuelta pentru ţara sud-americană, însă totul s-a schimbat pe 31 august 2014, odată cu etapa a noua, care a consemnat o dublă lovitură dată de rutierii columbieni: Winner Andrew Anacona s-a impus pe Aramon Valdelinares, iar compatriotul său, Nairo Quintana, a îmbrăcat tricoul roşu, cu 12 etape înainte de finalul unei curse ce a început cu adevărat abia pe finalul primei săptămâni.

În vârstă de 26 de ani, Anacona şi-a făcut cunoscut potenţialul în Girobio 2011, unde a terminat pe locul doi, la mai puţin de jumătate de minut în urma actualului său coleg de la Lampre-Merida, Mattia Cattaneo, dar înaintea lui Fabio Aru, Moreno Moser sau Enrico Battaglin. Provenit dintr-o familie în care ciclismul era la mare preţ (tatăl său i-a dat cele două prenume după Peter Winnen şi Andrew Hampsten), columbianul a avut multe rezultate impresionante la tineret, însă nu a putut să le reproducă şi la profesionişti, în mare parte, din cauza accidentărilor. Tocmai de aceea, victoria de pe Aramon Valdelinares – prima a carierei – contează enorm şi poate fi considerată ca un start nou.

În ceea ce îl priveşte pe conaţionalul său, Nairo Quintana, acesta nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind deja unul dintre cei mai titraţi ciclişti din pluton. Autor al unei performanţe istorice în primăvară – triumful din Giro – liderul lui Movistar impresionează nu doar prin calităţile de căţărător, dar şi prin sângele rece arătat pe munte, în momentele-cheie, Quintana fiind un rutier foarte cerebral. Deşi încă nu este la nivelul dorit şi admite că mai e loc de îmbunătăţiri, sud-americanul în vârstă de 24 de ani conduce Turul Spaniei aproape de jumătatea cursei, iar dacă lucrurile vor merge aşa cum îşi doreşte, iar forma sa va deveni din ce în ce mai bună odată cu trecerea zilelor, atunci va fi aproape imposibil de învins. Apoi, în cazul unui nou succes într-o cursă majoră, după cel din Turul Italiei, 2014 va putea fi catalogat, fără îndoială, ca fiind sezonul Columbiei.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: