Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Rutierul săptămânii

Un ciclist de la o echipă Continentală, Adam Blythe, s-a impus în cursa de o zi de la Londra, în vreme ce Tom Danielson, un veteran, a câştigat a zecea ediţie a Turului Utah. Totuşi, niciunul dintre aceştia nu este alegerea pentru săptămâna trecută, ci Rafal Majka, care şi-a continuat forma excelentă arătată în iulie şi a triumfat în Turul Poloniei, pe parcurs adjudecându-şi şi două etape, ambele cu finiş în căţărare. Astfel, el a devenit primul polonez din ultimii 11 ani care a câştigat această cursă (aflată în World Tour) şi poate fi considerat unul dintre cei mai titraţi ciclişti din 2014, în palmaresul său aflându-se cinci succese, toate bifate în ultimele săptămâni.

Dintr-un rutier care promitea mult în această primăvară, Majka a ajuns să confirme, sezonul său (şi poate întreaga carieră) luând o cu totul altă turnură după ce a ajuns în echipa lui Tinkoff-Saxo pentru Turul Franţei, urmare a problemelor întâmpinate de cehul Roman Kreuziger. Acolo, polonezul pur şi simplu a explodat, trecându-şi în palmares două etape (Risoul şi Saint-Lary Soulan) şi îmbrăcând la Paris tricoul alb cu buline roşii. Acel parcurs excelent a avut un efect incredibil asupra mentalului lui Rafal Majka, iar ciclistul în vârstă de 24 de ani s-a eliberat de o presiune imensă şi a prins o încredere fantastică în forţele sale, ce l-a ajutat să domine Turul Poloniei, la doar câteva după finalul Marii Bucle.

De nenumărate ori de-a lungul istoriei, s-a dovedit că psihicul foarte puternic poate transforma un ciclist mai mult decât o pot face ştiinţa şi antrenamentele, şi exact asta s-a întâmplat cu Majka, aflat pe un trend ascendent ce este posibil să nu îl părăsească până la finalul stagiunii. Odată cu triumful de săptămână trecută, a devenit clar că polonezul este un rutier destinat să lupte pentru victorie în Marile Tururi, cu condiţia să mai progreseze, în special la contratimp. Asta nu se va întâmpla anul viitor, însă în două sau trei sezoane ani sunt toate şansele ca actualul ciclist al lui Tinkoff-Saxo să ia startul într-o cursă majoră ca unul dintre marii favoriţi. Până atunci, pentru Majka mai rămâne în acest an Turul Colorado, o cursă pe care o poate câştiga, dacă va avea la start forma arătată în ultima vreme.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Rutierul săptămânii

  1. Foarte tare Majka! Daca in Turul Frantei se putea spune ca a fost lasat in evadari caci nu reprezenta vreo amenintare pentru rutierii de general, in Turul Poloniei a aratat ca poate castiga si din postura de favorit.
    Pentru a castiga insa Turul Frantei are nevoie pe langa imbunatatirea performantelor la contratimp si de multa sansa.

  2. Sorin A. on said:

    Eu zic ca Majka e un ciclist de exceptie si sper sa-i calce pe urme lui Contador. Ma intreb ce mai trebuie sa faca baiatul asta ca sa nu mai aud mistoul ieftin facut de Emanuel Terzian la adresa lui. Nu e destul ca face misto de Alberto. Acum l-a luat in vizor si pe Rafal. In schimb, Nibali e Dumnezeu pe pamant pentru el.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: