Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Odd Christian Eiking: “Vreau o clasare pe podium în L’Avenir”

Odd Christian Eiking

Aflat în primul său sezon alături de Joker, Odd Christian Eiking (19 ani) a atras atenţia în cursele în care a participat şi a arătat că este unul dintre cele mai fascinante talente ale ciclismului norvegian în clipa de faţă. După un loc trei la Campionatele Naţionale, în luna iunie, Odd a mers apoi în Giro della Valle d’Aosta şi a avut o evoluţie superbă, clasându-se pe doi la general. Acel rezultat – cel mai valoros al unui ciclist norvegian în cursa din Italia – i-a dat mai multă încredere pentru următoarele obiective importante ale sezonului, Tour de l’Avenir şi Campionatele Mondiale.

– Odd, cum ai început ciclismul?

Am început la vârsta de 10 ani, dar nu pentru că aş fi fost atins de febra Turului Franţei, ci pentru că pur şi simplu îmi plăcea să merg pe bicicletă. În primii ani nu a fost nimic serios, deoarece mai jucam fotbal şi practicam schi fond. Abia la 14-15 ani am început să fiu mai serios.

– Ai avut vreun idol?

Da, am avut câţiva ciclişti care m-au inspirat, iar cel mai mult a făcut-o Alberto Contador, datorită stilului său ofensiv.

– Cum te-ai descrie ca rutier?

Până acum, am observat că mă descurc bine pe căţărări şi în cursele dificile, însă mai trebuie să muncesc la contratimp, dar şi să îmi îmbunătăţesc plasamentul în pluton.

– Din acest sezon, concurezi pentru Joker. Cum ai ajuns aici?

Am avut o evoluţie bună anul trecut în Turul Berlinului (n.r. – locul 3 în prima etapă şi locul 10 la general), iar la câteva săptămâni după aceea am câştigat o cursă în Cupa Naţională. Joker este cea mai bună echipă din Norvegia, aşadar, era normal să îi accept oferta atunci când mi-a oferit un contract.

– În iunie ai luat startul la Campionatele Naţionale, unde te-ai clasat pe trei. Cum a fost?

Cursa pe şosea a fost ca majoritatea Campionatelor Naţionale, destul de dură şi cu multe tentative de evadare. În penultimul tur am reuşit să evadez împreună cu alţi ciclişti, iar la ultima trecere peste unicul deal de pe circuit am încercat să atac şi să plec în solitar, dar am fost prins pe porţiunea de plat dinainte de sosire. Am fost mulţumit cu locul al treilea, a fost peste aşteptările avute înainte de start.

– O lună mai târziu, ai avut o evoluţie excelentă în Giro Valle d’Aosta, încheind pe doi la general şi în top 11 în fiecare etapă. Te-ai aşteptat să mergi atât de bine?

M-am prezentat acolo cu intenţia de a obţine un rezultat bun. M-am gândit că pot încheia între primii cinci, iar înaintea etapei finale mă aflam pe trei. Până la urmă, să vin al doilea în acea cursă a fost un rezultat foarte bun pentru mine.

– În ce alte curse vei mai participa până la finalul sezonului?

Următoarea mea oprire este Tour de l’Avenir, unde sper să termin pe podium. Apoi, voi concura la Campionatele Mondiale de la Ponferrada.

– Te gândeşti să devii profesionist anul viitor?

Cred că voi mai rămâne alături de Joker încă un sezon, sau cel puţin prima jumătate a anului următor. Mă poate ajuta mult să mai câştig experienţă înainte de a deveni profesionist. O decizie finală voi lua doar după ce se va încheia această stagiune.

– Ce curse visezi să câştigi ca profesionist?

Marea mea dorinţă este să mă descurc bine în Turul Franţei, să pot obţine o clasare bună la general sau o victorie de etapă. De asemenea, în viitor cred că mai pot avea rezultate bune şi în clasice ca Liège–Bastogne–Liège sau Turul Lombardiei.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: