Concluzii după Turul Franţei
Turul Franţei 2014 va fi ţinut minte pentru succesul total al lui Vincenzo Nibali, care a devenit doar al şaselea ciclist din toate timpurile triumfător în cele trei Mari Tururi. Ajutat de o echipă Astana foarte bine sudată, rutierul în vârstă de 29 de ani a făcut legea în luna iulie şi a demonstrat că a fost cel mai bun om de general, câştigând timp faţă de adversarii săi pe plat, pe piatră cubică şi pe munţi. Peninsularul a impresionat prin atitudinea agresivă arătată mereu, fiind dornic să demonstreze că a meritat din plin să se impună într-o cursă care le devenise interzisă italienilor de mai bine de un deceniu şi jumătate. Învingător şi în patru etape, Nibali a devenit după acest succes istoric una dintre legendele ciclismului şi are toate şansele să îşi îmbogăţească palmaresul în anii următori, când şi-a anunţat intenţia de a câştiga nu doar Mari Tururi, ci şi clasice Monument.
Pentru francezi, a 101-a ediţie a cursei a fost una excelentă: cicliştii gazdelor au obţinut două victorii (Blel Kadri şi Tony Gallopin), au dat un purtător al tricoului galben (acelaşi Gallopin), au plasat doi oameni pe podium (Jean-Christophe Peraud şi Thibaut Pinot) şi au câştigat două clasamente auxiliare: pe echipe (AG2R) şi al celui mai valoros tânăr (Pinot). Odată cu aceste rezultate extraordinare, au crescut şi aşteptările pentru viitor, când mulţi speră să vadă un francez în galben, însă s-ar putea ca acest vis să se deovedească în continuare greu de atins, cel puţin vreme de alţi câţiva ani. Tocmai de aceea, cicliştii din noua generaţie vor trebui să beneficieze de răbdare şi înţelegere din partea compatrioţilor, deoarece drumul pe care îl au de parcurs se anunţă foarte lung şi dificil.
Mulţi ciclişti pot fi consideraţi revelaţia Marii Bucle, iar unul dintre aceştia este Leopold König. Cehul în vârstă de 26 de ani a avut un start dezastruos de Tur al Franţei, pierzând foarte mult timp în prima parte a cursei, ceea ce l-a făcut să se gândească la retragere. Până la urmă, König a continuat, iar asta s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune decizii luate vreodată în cariera sa. Uşor-uşor, odată cu apariţia munţilor, rutierul lui NetApp-Endura a început să recupereze timp şi să devină un protagonist în clasamentul general, iar contratimpul individual din penultima zi l-a ajutat să urce pe un incredibil loc şapte, la care nu a sperat în urmă cu trei săptămâni. König a demonstrat că este capabil să lupte în viitor pentru un podium într-un Mare Tur, iar prin evoluţia sa a atras atenţia multor echipe de World Tour, care vor fi interesate să obţină semnătura sa în această vară, mai ales că îi expiră actualul contract.
Niciuna dintre echipele Pro Continentale nu a obţinut o victorie, singura care se poate considera pe plus după Turul Franţei fiind NetApp-Endura, datorită lui Leopold König. În rest, Bretagne-Séché, Cofidis şi IAM au mers de mai multe ori în evadări, însă doar gruparea elveţiană a bifat podiumuri şi clasări în top zece, prea puţin pentru o formaţie care se gândea la un succes de etapă. Pentru anul viitor, dacă vor dori să primească o nouă invitaţie, cele trei grupări vor fi obligate să realizeze câteva transferuri spectaculoase, mai ales că va fi o concurenţă teribilă pentru cele patru wild card-uri puse la bătaie de către organizatori.
Germania a fost naţiunea dominantă la această ediţie a Turului Franţei, câştigând o treime dintre etapele disputate, un record în istoria participărilor sale aici. Marcel Kittel, Tony Martin şi André Greipel au obţinut, în total, şapte victorii, în timp ce NetApp-Endura, singura echipă germană din cursă, a plasat un om în top zece. Rămâne de văzut dacă toate aceste rezultate vor determina televiziunea germană să transmită din nou Turul Franţei, după ani buni de pauză, şi dacă sponsorii se vor arăta interesaţi să investească într-un sport care nu le-a mai trezit interesul de ceva vreme, absenţa acestora ducând la dispariţia multor curse şi echipe. La finalul etapei a XXl-a, Kittel s-a arătat încrezător că aşa vor sta lucrurile, însă drumul de la dorinţă la realitate este foarte lung.
Turul Franţei 2014 a fost ultima ocazie a lui Alejandro Valverde de a mai prinde un podium într-un Mare Tur. Spaniolul în vârstă de 34 de ani a venit la start ca lider absolut al lui Movistar, a beneficiat de susţinerea unei echipe foarte puternice şi a prins o conjunctură la care nu ar fi visat niciodată, după abandonurile lui Chris Froome şi Alberto Contador. Aflat multă vreme între primii trei, Valverde a ieşit de acolo în ultima parte a cursei şi a capotat incredibil, prestaţia sa pe final fiind dezamăgitoare, atât pe munte, cât şi la contratimp. Locul patru din Le Tour a reprezentat o decepţie uriaşă şi pentru Eusebio Unzue, managerul lui Movistar, care a spus că Valverde va trebui să îşi găsească, de acum înainte, curse ce îi pot permite să îşi atingă obiectivele. Asta nu înseamnă că ibericul nu va mai participa în Mari Tururi, însă când o va face, nu va mai porni ca unul dintre favoriţi.
Odată cu finalul ultimei etape, Jens Voigt şi-a luat la revedere de la Turul Franţei, după 17 participări consecutive, două etape câştigate şi zeci de evadări nereuşite, dar spectaculoase, ultima dintre ele venită chiar pe Champs-Élysées. Unul dintre cei mai agresivi rutieri din istoria Marii Bucle, germanul în vârstă de 42 de ani nu s-a remarcat doar prin stilul său ofensiv, dar şi prin charisma, inteligenţa şi umorul afişate de fiecare dată. Voigt se va retrage din activitate la finalul sezonului, iar lumea ciclismului va pierde una dintre marile personalităţi ale ultimului deceniu, deoarece golul pe care îl va lăsa veteranul lui Trek Factory Racing nu va putea fi umplut de niciun alt rutier.
Si acum mai multa lume se uita catre o Vuelta, care seama cu un „repechage” pentru foarte multi rutieri de clasament general care ignora Giro ca sa fie concentrati pe Tour. Acum multi dintre ei au rezultate lipsa, ajung sa fie un pic disperati dupa rezultate (ca doar astea aduc salariile).
Eu sunt curios ce face legiunea columbiana, au mai toti oamenii „faimosi” gata de atac.
Neimpresionanta victoria lui Nibali, il respect ptr munca depusa si castigator al Turului Frantei, probabil ca doar italienii sunt in extaz total! M-a amuzat copios intrebarea lui Bernabino catre LeMond daca ” …a meritat sau nu Nibali sa castige acest Tour ? ” iar Greg s-a fastacit un pic, a fost luat pe nepregatite, asta ptr ca si-n sinea lor au stiut cu mult timp cine avea sa castige aceasta editie. Greg n-ar fi putut spune ” Nu ! ” dar cred ca s-a abtinut de la niscai critici desi pa fata lui s-au citit imediat niste mici grimase de nemultumire, de ansamblu, care au privat acest Tour de multe aspecte placute asa cum am fost obisnuiti in editiile precedente.
Aceasta editie a semanat izbitor de mult cu cea din 2012, nimic de notat per ansamblu, multi criticand superioritatea Sky-ului si faptul ca nimeni n-a putut sa le dea o replica in absenta unor altor nume grele.
La fel si acum, un Tour lipsit de artificiile din 2013, abandonurile tragand in jos spectacolul mult asteptat. M-a bucurat declaratia lui Vino care a spus ca Nibali isi va apara tricoul galben in 2015 si de va castiga Nibali viitoarea editie…ma voi inclina in fata acestuia ! Ptr mine acesta este ciclismul, il practic de ani buni si imi place ca cei mai buni sa se afle in postura de a oferi o replica pe masura, astfel sa nu existe vreo unda de indoiala ca vreun favorit a castigat doar ptr ca…daca n-ar fi lipsit X sau Y probabil ca n-ar fi facut-o atat de lejer. Nu-mi plac castigatorii de TdF in care n-au cu cine sa se lupte, nu este vina lui Nibali ptr abandonurile respective, dar parca-ti ia mult din aura aceea de superioritate asa cum am vazut la Froome in 2013, in lupta cu Contador, Quintana…
Ciudata postura lui Nibali in Dauphine unde, daca nu ma insel, chiar tu ai afirmat ca s-ar putea sa stea ` la cutie ` ptr atacul din TdF, lucru care s-a si intamplat, desi intretimp aparusera acele critici din partea lui Vinokourov !
Am pierdut numarul exact al abandonurilor, la un moment dar ajunsesem la 21.
Kittel nu mai poate fi detronat de nimeni, nici de Cavendish, Greipel sau Kristoff, ii mai pot fi ` furate ` cate o etapa din cand in cand insa asta se va intampla ff rar.
Sunt curios de Sagan, daca se va transforma intr-un ` all-rounder ` sau va miza in continuare pe calitatile sale de sprinter, desi la acest capitol s-a vazut ca a inceput sa dea mici rateuri ; prin evadari si forta de care da dovada cred ca i-ar aduce mai multe avantaje in diferite curse pe parcursul anului.
Nu cred ca l-ai citit bine pe LeMond, a zis si cu alte ocazii, fara sa fie intrebat, ca Nibali merita sa castige Turul Frantei. Contador merita sa castige in 2007, cand Rasmussen a fost scos din cursa cu doar cateva zile inainte de final? Sastre merita sa castige in 2008, cand nu au existat adversari seriosi? Da, pentru ca au muncit din greu inainte si in timpul Turului, dar si pentru ca au fost mereu acolo, in momentele importante. Nu poti compara aceasta editie cu cea din 2012, una dintre cele mai slabe din istorie; aceea nu a avut un finis pe o catarare de categorie speciala si a fost decisa la contratimp.
Poti sa incepi sa il critici pe Nibali de pe acum pentru 2015 😉 Daca va merge in Giro, nu il vad sa castige Turul Frantei. „Dubla” nu mai este posibila. Asadar, vei avea material sa ii contesti victoria de acum.
Si despre Cavendish s-a spus ca nu va fi detronat, iar la un moment dat se credea ca va il va depasi pe Eddy Merckx la numarul de victorii in Turul Frantei.
Ah, nu, nu ma intelege gresit ca as avea ceva impotriva lui Nibali! Nu fac parte dintre aceia care privesc ciclismul doar ptr ca este omniprezent la Eurosport si intreaba pe la mijlocul Turului daca Froome si Contador au venit in Tur ( ?? ). 😀 Nu m-a impresionat cu nimic, asta mi-a lasat un gust amar, as fi vrut bataie acolo sus, o diferenta mica si totul pe muie de cutit, sa existe suspans si Nibali sa castige daca este mai bun, desigur.
Hm, va merge in ` Giro ` ptr imagine si a da o si mai mare importanta acestui tur, dar nu este normal sa participe in Giro si apoi celebra ` scuza` cu oboseala din Giro l-a facut sa nu castige Le Tour ! Lasa Giro ptr altadata, aparati tricoul de campion in TdF in fata marilor rivali, dar nu inteleg aceasta tactica, pare un fel de lasitate, de parca n-ai fi in stare sa mai castigi inca odata Le Tour.
Froome, Contador si Quintana nu vor participa in Giro si nici in Vuelta in 2015, vor veni setati 300% ptr TdF, iar tu, castigatorul editiei 101, te duci in Giro ?!
Nu se mai gandeste nimeni la a castiga doua tururi precum se intampla in trecut, dar nici sa vii cu ideea asta ca ai un tur inaintea lui TdF , rulezi, si te ascunzi in spatele acestei ` scuze `.
Vinokourov sper sa-l arunce in ` groapa cu lei ` 😛
Prea in urma te-ai dus cu exemplele, erau alte vremuri, alt gen de dopaj :D, ultimele 3 Tururi sunt edificatorii ca si comparatie. Diferente uriase intre 2011 si 2012, ca mic exemplu. Nu ma refeream la traseu cand am facut asemanarea intre Tdf 2014 si TdF2012, ci la parcurs, la cele intamplate, a fost la fel de fad ca si cel din 2012, cel din 2012 a suparat pe multa lume si doar stim criticile, acum ne-am lovit cam de acelasi meniu doar c-au existat acele cazaturi/abandonuri care au facut diferenta si lupta de la locul 2 la locul 6. In fine, putem discuta pina in decembrie si sa nu terminam acest subiect.
Ma refeream la sprinterii din acest moment, nu prea vad pe nimeni sa-l invinga de 2-3 ori la rand pe Kittel, nu este invincibil dar watti-i pe care-i dezvolta momentan le cam da sah-mat celorlalti.
Ps – o placere comentariul din Tour of Wallonie ! 🙂
Daca nu italian care a castigat Turul Frantei nu ar merge in Il Giro, nu ar fi iertat niciodata de compatiotii sai. In plus, are toate sansele sa fie principalul favorit la victorie, asa ca de ce nu ar merge? Un al patrulea Mare Tur ar conta enorm pentru Nibali. O sa participe apoi in Le Tour si vom vedea ce va face. Culmea ar fi sa castige, ar insemna ca am vorbit degeaba :)) Orice s-ar intampla, Nibali nu va veni cu scuze. Iti amintesti sa isi fi cautat vreodata scuze? Cand a luat bataie de la Horner, a recunoscut ca l-a subestimat. Pe de alta parte, asta l-a ajutat mult in acest Tur al Frantei.
Da, sprinterii din acest moment par sa nu ii poata pune probleme lui Kittel, mai ales daca finalul este intr-o lunga linie dreapta.
PS: Multumesc!
Eu consider aceasta editie de Le Tour una dintre cele mai slabe din ultimii ani. A lipsit competitia intre cei mari. Nibali a fost intr-o cursa de placere in absenta lui Contador si a lui Froome. Poate sunt subiectiv, dar cred ca etapele cu catarari nu se compara cu etapele de plat. Lui Nibali i-au lipsit cataratorii valorosi cu care sa se dueleze. Cred ca la fel de anosta va fi si Vuelta de anul asta. Cine i-ar putea face fata lui Quintana ? Purito care a cam scartait in Franta ? Froome subrezit dupa cazaturile din Le Tour ? Deja ma gandesc cum va arata Quintana pe catarari cu fata aia de piatra pe care nu i se poate citi nicio grimasa. In fine, asta e, poate la anul va fi mai bine…
Ciudat (si nedrept) cum oamenii considera un Mare Tur spectaculos (sau nu) doar prin prisma luptei din clasamentul general.