Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2014 – etapa a XVl-a

Le Tour 2014 Bagneres-de-Luchon

Următoarele trei zile îi vor purta pe ciclişti prin Pirinei, munţi care nu au căţărări atât de lungi ca Alpii, dar se remarcă prin pantele mult mai dure. Marţi, cei 171 rutieri rămaşi în cursă vor pleca din Carcassonne şi se vor opri la Bagnères-de-Luchon, însă numai după ce vor trece peste cinci căţărări repertoriate. Dintre acestea, cea mai grea e Port de Balès, care nu a mai figurat în Turul Franţei din 2012, atunci când Alejandro Valverde, aflat în evadare, a fost primul în vârf. Printre ascensiunile parcurse înainte de Port de Balès, se numără şi Col de Portet-d’Aspet, rămasă în memoria tuturor după ce Fabio Casartelli şi-a pierdut viaţa pe coborârea de acolo, în 1995.

Căţărarea finală – devenită celebră după atacul dat de Alberto Contador, în 2010, când lui Andy Schleck i-a sărit lanţul – este foarte grea, panta medie pe cei 11,7 kilometri fiind de 7,7%. Cum vârful e plasat cu mai puţin de 22 de kilometri înainte de sosire, un rutier care va ataca în kilometrul de final poate forţa apoi desprinderea decisivă pe coborâre, foarte rapidă şi tehnică. Traseul etapei este prielnic pentru o evadare în care s-ar putea afla Joaquim Rodriguez, Rafal Majka şi Alessandro De Marchi. Cei trei vor fi acolo nu atât pentru victorie, cât pentru tricoul alb cu buline roşii, purtat în acest moment de spaniolul de la Katusha. Evident, nu vor fi singurii interesaţi să meargă în evadare, care le-ar mai putea face cu ochiul lui Michael Rogers, Jeremy Roy, Jan Bakelants sau Thomas Voeckler, învingător la Bagnères-de-Luchon, în 2010.

Totodată, e posibil ca etapa să le dea idei unor ciclişti de general, chiar dacă nu se termină în urcare. Aflat pe locul al treilea, Romain Bardet poate încerca – fie de unul singur, fie cu ajutorul echipei – să pună presiune pe Thibaut Pinot după Balès, pe coborâre, astfel încât să îl forţeze pe conaţionalul său să greşească. În afară de acesta, şi Vincenzo Nibali ar putea ataca, în ciuda avansului mare pe care îl are, nefiind exclus ca purtătorul tricoului galben şi Bardet să devină aliaţi de conjunctură. Dacă asta se va întâmpla, nu doar Pinot ar putea pierde timp, ci şi Alejandro Valverde, ocupantul locului secund.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: