Concluzii după a doua săptămână din Turul Franţei
Vincenzo Nibali este stăpânul acestei curse, italianul profitând de fiecare ocazie pentru a arăta asta. Mulţi au fost de părere că purtătorul tricoului galben a dat dovadă de lăcomie atacând mereu pe munte, însă Nibali nu trebuie criticat pentru acţiunile sale, care au fost îndreptăţite, deoarece astfel şi-a mărit în permanenţă avansul şi s-a asigurat că are de unde să piardă în cazul unei zile mai slabe în ultima săptămână. Rutierul Astanei, deşi de multe ori izolat pe ultima căţărare a unei etape, şi-a controlat perfect adversarii şi le-a transmis acestora că se află într-o formă extraordinară, dominându-i nu doar la nivel fizic, ci şi mental. Totodată, campionul Italiei i-a determinat să îşi schimbe obiectivele pentru restul Turului Franţei, ceea ce este în avantajul său, deoarece aceştia nu se vor mai concentra pe el.
De luni bune, se zvoneşte că Peter Sagan va concura pentru Tinkoff-Saxo din sezonul viitor. Dacă asta se va întâmpla, va fi o mişcare extrem de benefică pentru slovac, deoarece acolo va găsi pe cineva capabil să îl disciplineze şi să îl înveţe cum să “citească” o cursă. Deşi are tricoul verde şi este virtual câştigător al acestuia, lui Sagan îi lipseşte un succes în Turul Franţei, iar asta îl frământă în continuare. Având în vedere calităţile sale, ciclistul echipei Cannondale nu ar fi trebuit să se afle acum într-o astfel de situaţie, însă acesta plăteşte pentru lipsa sa de strategie şi deciziile de moment greşite luate în momente care ar fi cerut mai multă cumpătare.
Pentru prima dată după 17 ani, francezii ar putea avea un ciclist pe podium. Romain Bardet şi Thibaut Pinot sunt cei care luptă pentru acest obiectiv, ambii fiind obligaţi să fie cu ochii nu doar pe Alejandro Valverde, ci şi pe Tejay van Garderen, un foarte bun contratimpist. La general, Bardet se află înaintea compatriotului său, iar rutierul lui AG2R pare avantajat să îşi consolideze poziţia în etapele următoare, deoarece căţărările din Pirinei i se potrivesc mai bine, în vreme ce coborârile tehnice îi vor oferi ocazia să pună presiune pe rivalul de la FDJ. Pe de altă parte, acesta l-ar putea surprinde pe Bardet în contratimpul individual din ultima etapă, progresul înregistrat de Pinot la această disciplină fiind impresionant.
Joaquim Rodriguez poartă tricoul alb cu buline roşii, însă ibericul va avea de tras serios pentru a-l câştiga, deoarece Alpii i-au adus doi adversari la prima poziţie: Rafal Majka şi Vincenzo Nibali. Polonezul, aflat la egalitate cu “Purito”, este într-o formă excelentă şi se va implica în această bătălie, în timp ce italianul, chiar dacă nu e interesat de tunica distinctivă, poate să o obţină în cazul unor noi victorii sau clasări pe podium în cele două etape cu finiş la altitudine. Pentru a avea deveni al zecelea spaniol din istorie care câştigă tricoul alb cu buline roşii, Rodriguez trebuie să meargă în două evadări şi să puncteze mai ales pe căţărările de categorie specială. Mai mult ca sigur, Majka nu se va lăsa mai prejos, iar asta înseamnă că duelul dintre cei doi va fi unul spectaculos.
În a doua săptămână a cursei, nu doar Vincenzo Nibali a fost protagonist, ci şi Alexander Kristoff, care a câştigat ambele sprinturi disputate, la Saint-Étienne şi Nîmes. Un sprinter oarecum atipic, care devine din ce în ce mai bun pe măsură ce o cursă (pe etape sau de o zi) este mai lungă şi mai grea, norvegianul în vârstă de 27 de ani şi-a arătat din plin clasa şi puterea şi a demonstrat că poate fi la nivelul marilor sprinteri din pluton. Pe lângă Pirinei, ultima treime a Turului Franţei va mai aduce două etape de plat (Bergerac şi Paris), iar ciclistul Katushei va mai avea ocazia să îşi treacă în palmares cel puţin un succes şi să reuşească ceea ce niciun alt norvegian nu a reuşit în Marea Buclă: trei victorii la aceeaşi ediţie.