Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Cine este Rafal Majka?

Născut în septembrie 1989, Rafal Majka nu a fost pasionat de ciclism de mic, primul sport ales fiind fotbalul. Schimbarea de optică a venit la vârstă de 12 ani, atunci când polonezul a ajuns la clubul WLKS Krakus Swoszowice, unde l-a avut ca antrenor pe Zbigniew Klęk. Acesta i-a intuit potenţialul şi l-a convins să se concentreze pe o carieră în ciclism, iar rezultatele au venit peste câteva sezoane, chiar într-o competiţie internaţională, Cursa Păcii, versiunea pentru juniori. Acolo, Majka a câştigat o etapă, la Terezin, unde i-a învins, printre alţii, pe Peter Sagan, Julien Vermote sau Michal Kwiatkowski.

Acel succes l-a adus în atenţia lui Gragnano, o echipă de amatori din Italia, pasul făcut fiind uriaş în dezvoltarea sa, deoarece Gragnano i-a oferit şansa de a participa în multe curse de un nivel foarte ridicat. În chiar primul an petrecut în Peninsulă, Rafal Majka a câştigat o cursă, Trofeo Sacchi, deşi nu el, ci Diego Ulissi şi Damiano Caruso erau favoriţi. 2009 a adus o nouă schimbare de echipe, polonezul trecând la Petroli Firenze, alături de care a obţinut o victorie, în Firenze – Viareggio, o cursă de o zi, în lungime de 187 de kilometri.

Rezultatele din stagiunea respectivă l-au adus în atenţia lui Miche, o grupare Continentală la care se afla compatriotul său, Przemysław Niemiec. Miche i-a oferit un loc de stagiar, dar acesta nu a fost sinonim cu un contract pentru 2010, astfel încât Majka a continuat alături de Petroli Firenze. Apoi, în 2011, când se pregătea să treacă la Trevigiani Dynamon Bottoli, Rafal Majka a fost chemat de Saxo Bank în cantonamentul din Mallorca, unde l-a impresionat imediat pe Bjarne Riis, managerul grupării, deoarece a fost singurul ciclist capabil să stea alături de Alberto Contador. Şi spaniolul a avut numai cuvinte de laudă la adresa tânărului rutier, care a prins contractul vieţii. Din acel moment, Majka a început să îşi facă un nume în cursele importante, să adune rezultate în World Tour (Il Giro, Turul Lombardiei, Turul Beijingului), iar sâmbătă a bifat şi primul succes al carierei la profesionişti, în Marea Buclă.

Până la el, un singur polonez mai câştigase o etapă din Turul Franţei; este vorba despre Zenon Jaskula, fostul rutier al echipei GB-MG Maglificio, care se impusese în Pirinei, la Saint-Lary-Soulan, în urmă cu 21 de ani. Pentru Rafal Majka, victoria contează mai puţin dintr-o perspectivă istorică, şi mai mult la nivel mental, deoarece, după mai multe clasări frustrante pe podium, i-a oferit confirmarea că poate fi un protagonist în Marile Tururi şi că în viitor are şanse să devină un pretendent serios la cel puţin la o clasare pe podium.

Single Post Navigation

3 thoughts on “Cine este Rafal Majka?

  1. Sorin A. on said:

    Ma bucur nespus ca Rafal a iesit din letargia in care s-a complacut pana alaltaieri cand a venit pe locul 2. Daca nu tragea Nibali tare lua locul 1 si in acea etapa. Ce trio formidabil ar fi facut cu Contador si Kreuziger…

  2. Sorin A. on said:

    Fara legatura cu Rafal Majka, dar eu zic ca merita mentionata victoria senzationala a lui Eduard Grosu in etapa a 12-a din Tour of Qinghai Lake si clasarea pe locul 4 in etapa a 13-a. Poate, cine stie, asa cum Majka a ajuns sa evolueze alaturi de Contador, asa si Eduard al nostru va fi remarcat de o echipa de top, astfel incat sa-si poata pune in valoare calitatile lui de exceptie pentru un ciclist roman.

    • Ai dreptare, victorie frumoasa, dar ca rezultat as pune-o sub succesul de la general din Turul Estoniei si chiar sub locul secund din ultima etapa a Turului Sloveniei. Oricum, daca anul viitor nu va concura cel putin pentru o echipa Pro Continentala, voi fi foarte surprins.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: