Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2014 – etapa a XlV-a

Le Tour 2014 Risoul

Pentru mulţi, aceasta este cea mai grea zi din Turul Franţei, şi pe bună dreptate, deoarece rutierii vor avea parte de trei căţărări dure, un nou finiş la altitudine şi mai mult de 4000 de metri diferenţă pozitivă de nivel. Startul se va da din Grenoble, un oraş obişnuit cu Marea Buclă, plutonul urmând să înceapă aproape imediat prima căţărare. Este vorba despre Col du Lautaret, care şi-a făcut debutul în 1911. Lautaret este o ascensiune foarte lungă, de 34 de kilometri, cu pantă medie 3,9%, ce va duce la formarea multor “autobuze”.

Al doilea obstacol al zilei va fi Col d’Izoard, cel mai înalt punct de la această ediţie. Caravana va ajunge la 2360 de metri, iar primul ciclist care va trece pe acolo va primi premiul “Henri Desgrange”. Din vârful lui Izoard va urma o coborâre foarte lungă, de 30 de kilometri, pe care cicliştii vor trebui să fie atenţi şi să îşi recapete forţele înainte de Risoul, ascensiune de categoria întâi, aflată la debutul în Turul Franţei. În lungime de 12,6 kilometri şi cu pantă medie 6,9%, Risoul este o căţărare care nu oferă momente de respiră, panta fiind în permanenţă grea, ceea ce înseamnă că diferenţele pot fi foarte mari.

Risoul a mai apărut de două ori în Tour de l’Avenir (2010) şi de alte două ori în Criteriul Dauphiné (2010 şi 2013), iar printre rutierii care au fost acolo şi se află în Le Tour se numără Rein Taaramäe, Pierre Rolland, Jurgen Van Den Broeck, Tejay van Garderen, Tom-Jelte Slagter, Romain Bardet, Richie Porte, Jakob Fuglsang, Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez şi Mikel Nieve. Nu şi Vincenzo Nibali, liderul clasamentului general, pe care îl aşteaptă un nou test dificil, însă unul ce va fi privit cu mai multă încredere de italian, după reprezentaţia oferită la Chamrousse. Practic, italianul poate să stea într-o poziţie defensivă şi să îi supravegheze pe ceilalţi ciclişti din top zece, care vor avea propria luptă.

Aflat pe locul al doilea, Alejandro Valverde va trebui să răspundă atacurilor ce vor veni din partea lui Romain Bardet şi Thibaut Pinot, doi rutieri care îi ameninţă locul secund. Dintre aceştia, cel mai periculos pare Pinot; ciclistul lui FDJ a fost dojenit de Marc Madiot pentru că a atacat primul în etapa de sâmbătă, ceea ce înseamnă că acum va fi mult mai chibzuit şi îşi va alege mai bine momentul pentru a pune presiune pe Valverde. Dintre rutierii de general, Tejay van Garderen şi Bauke Mollema vor mai trebui urmăriţi, cu menţiunea că olandezul va fi pe cont propriu, colegii lui fiind mai interesaţi să tragă pentru ei înşişi, astfel încât să îşi asigure un contract pentru 2015, având în vedere că Belkin are probleme financiare.

ÎÎn ceea ce priveşte evadarea, aceasta nu are cum să nu îl aibă acolo pe Joaquim Rodriguez. Spaniolul vrea neapărat tricoul alb cu buline roşii, iar etapa a XlV-a îi va oferi o excelentă oportunitate de a reveni pe prima poziţie. Clasat pe doi la Chamrousse, Rafal Majka ar putea deveni şi el interesat de acest tricou, caz în care va merge în faţă. Printre ceilalţi ciclişti ce pot anima ziua încă de la start se mai numără Thomas Voeckler, Mikel Nieve, Nicholas Roche, Michael Rogers, Christophe Riblon, Steven Kruijswijk sau Brice Feillu.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: