Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2014 – etapa a Xlll-a

Le Tour 2014 Chamrousse

A treia zi cu finiş în căţărare de la această ediţie îi va duce pe ciclişti la Chamrousse, care nu a mai figurat pe hartă din 2001, însă acolo se va ajunge doar după ce rutierii vor trece de alte două ascensiuni repertoriate. Imediat după startul ce se va da din Saint-Étienne, plutonul va coborî uşor, iar apoi va urca pe Col de la Croix de Montvieux. Mult mai târziu, după aproximativ 110 kilometri, va începe ascensiunea pe Col de Palaquit, urmată de o coborâre la baza căreia se va afla sprintul intermediar de la Saint-Martin-D’Hères. Palaquit (14,1 kilometri), peste care nu s-a mai trecut din 1989, când a făcut parte din drumul către Col de Porte, are câteva pante dure, ce sar de 10%, şi ar putea duce la o selecţie serioasă în pluton.

Chamrousse, ascensiunea de final, are 18,2 kilometri, pantă medie 7,3% şi se termină la 1730 de metri altitudine. Prima parte este destul de neregulată şi va aduce mai multe schimbări de ritm, dar şi atacuri din partea cicliştilor slab clasaţi, care nu reprezintă o ameninţare pentru favoriţi. Cea mai dură pantă din a doua jumătate a căţărării are 8,2% şi îşi va face apariţia cu aproape cinci kilometri înainte de sosire. Tocmai de aceea, oamenii de general ar putea să se folosească de acea zonă pentru a încerca ceva, fiind conştienţi că nu au voie să aştepte finalul, ce propune o pantă de 3,1%.

Aflat la a zecea zi în tricoul galben, Vincenzo Nibali se bucură de un avans consistent în faţa adversarilor săi, dar asta nu înseamnă că italianul nu va ataca. Din contră, dacă se simte bine, ciclistul Astanei ar putea încerca să mai pună timp în raport cu ceilalţi rutieri, astfel încât să îşi facă viaţa şi mai uşoară pentru restul cursei. Principalii lui oponenţi vor fi aceiaşi Richie Porte şi Alejandro Valverde, care ar putea să îşi trimită câte un coleg în evadare, astfel încât să aibă încă un om pe care să se bazeze pe final. Dacă Nibali va fi izolat pe Chamrousse, atunci cei doi îl vor ataca, iniţiativa fiind de aşteptat să vină din partea australianului.

Romain Bardet şi Thibaut Pinot vor fi alţi doi oameni de urmărit, la fel ca Joaquim Rodriguez, cu menţiunea că francezii vor lupta pentru general, în timp ce spaniolul va fi interesat de victoria de etapă şi de punctele acordate la final în ierarhia tricoului alb cu buline roşii. În afară de cei menţionaţi, alţi protagonişti la Chamrousse mai pot fi Daniel Navarro, Nicholas Roche, Michael Rogers şi Leopold König, un succes asigurându-le echipelor acestora un Tur al Franţei reuşit.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Turul Franţei 2014 – etapa a Xlll-a

  1. Poate anul asta e prea devreme, dar pe viitor Bardet si Pinot pot face o figura foarte frumoasa in Le Tour. Poate unul dintre ei va deveni primul francez care castiga Turul dupa 30 de ani.
    Ce se mai vorbeste pe la Cafeneaua din Roubaix despre asta?

    • Bardet, Barguil si Pinot sunt pe lista lui Sky. Din informatiile pe care le am, Pinot sigur nu va ajunge acolo. Mai raman Bardet si Barguil (care, momentan, este mai mult un puncheur), amandoi foarte talentati si cu potential. Oricare ar ajunge la Sky, cu siguranta se va transforma intr-un foarte bun rutier de Mare Tur. Din urma vine Clement Chevrier, extrem de talentat, un catarator pur, despre care se va vorbi in cativa ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: