Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Tony şi Tony

Duminică a fost o zi memorabilă pentru doi rutieri, Tony Martin şi Tony Gallopin, principalii protagonişti ai celei de-a doua runde pe care plutonul a petrecut-o în Vosgi. Germanul, triplu campion mondial la contratimp, nu a mai aşteptat etapa a 20-a şi a plecat într-o evadare încă de la startul zilei, fiind evident din acel moment că este principalul favorit la victorie. Apoi, pe ultima căţărare, ciclistul echipei Omega Pharma-Quick Step – aflat de la startul sezonului într-un progres evident pe munte – a accelerat de lângă Alessandro De Marchi şi a plecat într-un lung contratimp individual. Acţiunea lui Tony Martin, una dintre cele mai impresionante din acest Tur al Franţei, i-a adus germanului în vârstă de 29 de ani al treilea succes al carierei în Marea Buclă şi primul într-o etapă de şosea şi a venit ca o confirmare a faptului că acesta este unul dintre cei mai puternici oameni din pluton.

Celălalt erou al zilei, Tony Gallopin, şi-a împlinit un vis la care nici nu a îndrăznit să se gândească de când a trecut la profesionişti, aşa cum singur a declarat după final. În vârstă de 26 de ani şi aflat la al patrulea Tur al Franţei din carieră, Gallopin a devenit al 96-lea rutier din Hexagon care a îmbrăcat tunica distinctivă, momentul fiind foarte emoţionant nu doar pentru el, ci şi pentru unchiul său, Alain. Motivul? Rutierul echipei Lotto-Belisol a luat tricoul galben la Mulhouse, oraş care a consemnat, în 1992, ultima victorie a carierei în Le Tour pentru Laurent Fignon, un foarte bun prieten al lui Alain Gallopin, care i-a fost şi fizioterapeut vreme de mai mulţi ani.

Pentru Tony Gallopin, tricoul galben pe care îl va purta va fi cu atât mai important, cu cât va face asta pe 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei, ceva ce nu s-a mai întâmplat din 2011, atunci când Thomas Voeckler s-a aflat în această situaţie. Deşi mulţi se aşteaptă ca tânărul francez – un ciclist care a fost şi este în continuare subestimat, în ciuda talentului său evident – să piardă şefia clasamentului general în ultima zi din Vosgi, Gallopin ar putea surprinde, păstrându-şi tricoul galben. La precedenta vizită pe La Planche des Belles Filles, în 2012, el a pierdut 97 de secunde în raport cu Vincenzo Nibali. Acum, cu un avans de 94 de secunde în faţa italianului, dar şi cu o motivaţie uriaşă, francezul îşi poate prelungi momentul magic.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: