Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după prima săptămână din Turul Franţei

Tricoul galben va fi o afacere între Vincenzo Nibali şi Alberto Contador, cei doi fiind cu o clasă peste restul rutierilor de general. Lupta dintre italian şi spaniol nu va fi doar una la nivel la nivel fizic, ci şi mental, consumul urmând să fie uriaş în următoarele două săptămâni. În ciuda faptului că Nibali are un avans de peste două minute şi jumătate, ibericul rămâne favorit, deoarece traseul îl favorizează de acum înainte. Tocmai de aceea, ciclistul Astanei nu va trebui să stea în defensivă, ci va fi obligat să îl suprindă pe adversarul său atunci când acesta se va aştepta mai puţin. Partea bună pentru Nibali este că îl are în maşină pe Alexandre Vinokourov, recunoscut pe vremea când era ciclist pentru capacitatea sa de a improviza.

Săptămâna inaugurală a Marii Bucle a adus foarte multe căzături, care au avut două consecinţe: multe abandonuri (unele dintre acestea fiind de marcă) şi pierderi de timp importante ale unor ciclişti interesaţi de clasamentul general. Andrew Talansky, Tejay van Garderen, Leopold König sau Jurgen Van Den Broeck au cedat zeci de secunde sau chiar minute, ceea ce îi va obliga să atace în prima etapă cu sosire la altitudine. În plus, cum aceştia au pierdut timp, asta le va deschide calea spre o clasare cât mai bună unor ciclişti care în mod normal nu ar fi avut nicioo şansă să termine între primii zece.

Două lucruri clare, de necombătut după primele nouă etape, sunt supremaţia lui Marcel Kittel pe plat şi cea a lui Peter Sagan în ierarhia pe puncte. Germanul în vârstă de 26 de ani a adunat trei victorii şi poate ajunge la şase, ceva ce doar Mark Cavendish a mai reuşit în istoria recentă a cursei, în timp ce Sagan se poate considera deja câştigător al tricoului verde, pe care şi l-a mai adjudecat în 2012 şi 2013. Singurul punct de interes pentru următoarele două săptămâni, în etapele de plat, este dacă va apărea un sprinter care să îi pună probleme lui Marcel Kittel şi să îl învingă într-un duel unu la unu.

Speranţele erau uriaşe pentru britanici la această ediţie, doar a doua din istorie care a plecat la drum din Regatul Unit. Toate aceste visuri s-au năruit după doar câteva zile, deoarece Mark Cavendish (recordmanul de victorii în Turul Franţei dintre cicliştii aflaţi în activitate) şi Chris Froome (campionul din 2013) au abandonat din cauza unor accidentări. Astfel, singurii ciclişti britanici rămaşi în cursă sunt Geraint Thomas şi Simon Yates. Cum primul se va afla în slujba lui Richie Porte, doar Yates mai poate obţine un rezultat notabil în următoarele săptămâni. Tânărul debutant al echipei Orica-GreenEdge a mers în evadarea formată în prima etapă din Vosgi, a impresionat cu acea acţiune şi promite să se mai numere printre protagonişti până la finalul cursei.

Pentru gazde, Turul Franţei este deja o reuşită pe plan sportiv. În ceva mai mult de o săptămână, rutierii din Hexagon şi-au făcut simţită prezenţa de mai multe ori, mai întâi prin Cyril Lemoine şi Bryan Coquard, iar apoi prin Blel Kadri şi Tony Gallopin. Dacă Lemoine a purtat vreme de mai multe zile tricoul alb cu buline roşii, Coquard s-a implicat la toate sprinturile şi a bifat câteva clasări între primii cinci. Apoi, în al doilea week-end, când puţini se aşteptau, a venit şi prima victorie a unui francez, adusă de Kadri, care a dat lovitura dintr-o evadare ce a primit bilet de voie din partea plutonului. Pentru ca totul să fie perfect, la Mulhouse, Tony Gallopin a luat tricoul galben, pe care îl va purta de Ziua Naţională, un moment aşteptat din 2011 de compatrioţii săi.

Prin evoluţia avută, Joaquim Rodriguez a confirmat că nu a venit aici pentru clasamentul general, fiind mai mult cu gândul la Vuelta, poate ultima sa ocazie de a-şi trece în palmares un Mare Tur. Totuşi, pe lângă victoria de etapă pe care o vizează, ciclistul Katushei a arătat că mai este interesat şi de tricoul alb cu buline roşii, al celui mai bun căţărător. Duminică, spaniolul în vârstă de 35 de ani şi-a început campania, a adunat câteva puncte şi este aşteptat ca de acum înainte să mai fie prezent în câteva evadări, la finalul cărora poate pune mâna pe tunica distinctivă, dar şi pe ceea ce ar fi doar al doilea succes de etapă din carieră în Le Tour.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: