Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Turul Franţei 2014 – etapa a X-a

Le Tour 2014 La Planche des Belles Filles

Înainte de prima zi de pauză, rutierii vor avea parte de una dintre cele mai dure etape montane de la această ediţie. Startul se va da din Mulhouse, şi imediat va începe o luptă aprigă între cicliştii care vor dori să meargă în evadare, deoarece finalul zilei îi poate aduce unuia dintre aceştia tricoul alb cu buline roşii, foarte multe puncte fiind puse în joc. Pe traseu, pentru această primă rundă cu sosire la altitudine, organizatorii au adus în calea plutonului şapte căţărări repertoriate: Col du Firstplan, Petit Ballon, Col du Platzerwasel, Col d’Oderen, Col des Croix, Col des Chevrères şi La Planche des Belles Filles (5,9 kilometri, pantă medie 8,5%), ascensiune pe care britanicul Chris Froome a câştigat în 2012, după ce a urcat-o în 16 minute şi 20 secunde.

Chiar dacă La Planche des Belles Filles este ultima ascensiune de pe traseu, acţiunea ar putea începe mult mai devreme în pluton, pe Col des Chevrères, căţărare descoperită de Christian Prudhomme, directorul cursei, în urmă cu doi ani. Chevrères are doar 3,5 kilometri lungime, dar este foarte dură, cu o pantă medie de 9,5% şi maximă de 18%. Acolo fie vor porni atacurile, fie se va duce un ritm puternic, astfel încât să se realizeze o selecţie serioasă, iar unii dintre rutierii de clasament general să îşi piardă mai mulţi colegi sau chiar să rămână izolaţi.

Cum Alberto Contador este cel mai bun căţărător din cursă, va fi şi omul de urmărit pe La Planche des Belles Filles, acolo unde spaniolul va căuta să obţină victoria şi să recupereze o parte din diferenţa care îl separă de Vincenzo Nibali, principalul său adversar la tricoul galben. În mod normal, italianul ar trebui să stea în roata adversarului său, cu excepţia ultimilor 200 de metri, acolo unde panta de 20% îl favorizează pe Contador, un ciclist mult mai exploziv. Dintre cei doi, italianul cunoaşte ascensiunea, deoarece a fost aici şi în 2012, când a terminat pe locul patru.

Dintre ceilalţi rutieri de general, va fi foarte interesant de văzut ce va face Thibaut Pinot (originar din Haute-Saône, departamentul în care se va ajunge), acesta anunţând că un succes în etapa a zecea reprezintă principalul său obiectiv la actuala ediţie. O altă speranţă a gazdelor va fi Romain Bardet, care are două obiective aici: un top zece şi tricoul alb, aflat acum în posesia plonezului Michal Kwiatkowski. Evident, şi Richie Porte va fi unul dintre protagonişti, australianul având ocazia să arate dacă poate cu adevărat să o conducă pe Sky şi să termine pe podium la Paris. Altfel, La Planche des Belles Filles va fi un test serios pentru toţi cei cu pretenţii la ierarhia generală (Alejandro Valverde, Jurgen Van Den Broeck, Bauke Mollema, Tejay van Garderen, Rui Costa, Andrew Talansky) pe ascensiunea din Vosgi urmând să aflăm cine are şanse la o clasare între primii zece şi cine îşi va regândi strategia pentru următoarele două săptămâni.

Single Post Navigation

One thought on “Turul Franţei 2014 – etapa a X-a

  1. tudorusu on said:

    Mi se rupe sufletul pentru Contador, a fost prins dopat, apoi a revenit si a fost atacat de toata lumea, a fost huiduit, anul trecut a luat o bataie oribila. Dar el anul asta a revenit si parea sa fie mare favorit, mai ales cand a abandonat Froome, iar acum a abandonat si el. Sper sa aiba puterea fizica, dar mai ales psihica sa treaca peste aceasta cazatura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: