Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Cine este Bryan Coquard?

Aventura francezului în ciclism a început în 2007, dar pe velodrom, acolo unde acesta s-a făcut remarcat imediat, terminând pe locul trei în cursa cu adiţiune pe puncte destinată novicilor. Doi ani mai târziu, ca junior, şi-a arătat la nivel internaţional potenţialul, obţinând un titlu continental şi unul mondial, tot pe velodrom. Apoi a început să meargă pe şosea, iar rezultatele au fost încurajatoare – o medalie de argint la Campionatele Europene şi un podium într-o etapă din Tour de Girond – însă acestea nu l-au determinat pe ciclistul originar din Saint-Nazaire să renunţe la velodrom.

După ce în 2011 a semnat cu o formaţie de amatori, US Pontchâtelaine, Coquard a trecut în sezonul următor la Vendée-U, echipa-pepinieră a lui Europcar. În paralel, tânărul ciclist a continuat să impresioneze pe velodrom, acolo unde a intrat în posesia unei medalii de argint, şi nu oriunde, ci la Jocurile Olimpice de la Londra. În capitala Marii Britanii, francezul a fost învins de un alt tânăr foarte talentat, Lasse Norman Hansen, dar a terminat înaintea unui ciclist mult mai experimentat, britanicul Ed Clancy.

Apoi, în toamnă, la Campionatele Mondiale de la Valkenburg, Bryan Coquard a mai bifat un podium, în cursa de tineret, unde nu mult i-a lipsit să intre în posesia tricoului curcubeu, adjudecat de kazahul Alexey Lutsenko, după un sprint extrem de disputat. Evident, Europcar nu a stat pe gânduri şi i-a oferit imediat un contract de profesionist, iar debutul său a fost unul spectaculos: rutierul din Hexagon şi-a trecut în palmares şase succese (în curse ca Étoile de Bessèges, Turul Langkawi sau Turul Picardiei) şi a terminat pe locul secund în ierarhia generală din Cupa Franţei, ratând trofeul pentru doar câteva puncte, pe fondul oboselii care şi-a pus amprenta asupra sa pe finalul sezonului.

Anul acesta, Coquard a adunat deja cinci victorii în primele luni, iar seria sa foarte bună l-a determinat pe Jean-René Bernaudeau să îi ofere un loc în echipa pentru Turul Franţei, în ciuda vârstei fragede (22 de ani şi 70 de zile) şi a faptului că până acum nu mai concurase într-un Mare Tur. În cele două etape destinate sprinterilor, francezul a impresionat şi a bifat două locuri patru, surprinzându-i pe mulţi cu clasările sale, dar şi cu curajul arătat în faţa adversarilor mult mai experimentaţi şi mai puternici. Foarte aerodinamic, cu un stil asemănător celui al lui Mark Cavendish, dar şi solid pe anumite căţărări, Bryan Coquard cu siguranţă nu va rămâne doar cu aceste rezultate, etapele următoare urmând să îl găsească din nou printre protagonişti, dar şi printre pretendenţii la tricoul verde.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: