Turul Franţei 2014 – etapa a ll-a
Organizatorii au vrut ca şederea plutonului în Marea Britanie să fie interesantă şi pentru oamenii de clasament general, aşa că au gândit o etapă secundă în stilul unei clasice din Ardeni, cu nu mai puţin de nouă căţărări repertoriate, de categoria a doua, a treia şi a patra. Startul se va da din York, iar runda – în lungime de 201 kilometri – îi va duce pe ciclişti în Sheffield, oraşul natal al lui Malcolm Elliott, fost câştigător de etapă în Turul Spaniei, Turul Ţării Bascilor, Turul Aragonului şi Vuelta a Castilla y Leon.
Ziua secundă va fi foarte dificilă, rutierii urmând să adune mai mult de 3000 de metri diferenţă pozitivă de nivel. Traseul nu va fi doar foarte greu şi solicitant, ci şi plin de capcane, din cauza drumurilor înguste şi întortocheate. Un plasament slab sau o problemă mecanică apărută în ultima parte a etapei înseamnă pierderea oricărei şanse la victorie, dar şi a unor secunde preţioase în ierarhia generală, în cazul în care printre cei afectaţi se vor număra şi favoriţi la tricoul galben. Mai mult ca sigur, ultimele trei ascensiuni vor duce la o fragmentare serioasă a plutonului. În plus, se anunţă ploaie pentru sâmbătă, dar şi vânturi puternice, elemente care vor contribui din plin la chinul cicliştilor.
Parcursul permite atacuri peste atacuri, iar una dintre echipele care ar putea să le orchestreze va fi Garmin-Sharp, Charles Wegelius, directorul sportiv al grupării americane, fiind originar din Yorkshire. Va fi un motiv în plus pentru ca favoriţii la tricoul galben să stea în alertă tot timpul şi să lupte pentru o poziţie cât mai bună în fruntea plutonului. Unul dintre pretendenţii la victorie va fi Alejandro Valverde, învingătorul din Flèche Wallonne, obligat să atace pe ultima ascensiune – Côte de Jenkin Road (800 de metri, pantă medie 10,8%, pantă maximă 33%) – astfel încât să evite o sosire la sprint, acolo unde Peter Sagan îl poate învinge cu uşurinţă (asta dacă dealurile nu se vor dovedi prea dure pentru liderul lui Cannondale). Totuşi, şi slovacul trebuie să fie atent şi să nu îşi subestimeze adversarii, mai ales că Simon Gerrans, în ciuda căzăturii de sâmbătă, va sta la pândă şi va încerca să îşi surprindă adversarii, la fel cum a făcut-o în Liège–Bastogne–Liège.
Autor al unui atac dat pe finalul primei etape, Fabian Cancellara ar putea repeta acea mişcare, deşi pantele rundei de duminică sunt mult mai dure. Alţi oameni de urmărit vor mai fi Romain Bardet, Tom-Jelte Slagter, Michal Kwiatkowski, Tony Gallopin, Greg Van Avermaet, Thomas Voeckler, Arthur Vichot, Michael Albasini, Sylvain Chavanel, Rui Costa, deţinătorul titlului mondial, dar şi Ramunas Navardauskas, care poate fi surpriza etapei, lituanianul având şanse să îi aducă ţării sale prima victorie în Turul Franţei.
Având în vedere cât de bine a venit în ziua inaugurală, când a stat în frunte pe final pentru a evita eventualele incidente, Chris Froome va fi un rutier de luat în seamă pentru etapa secundă. E drept că britanicului nu îi plac ascensiunile scurte, dar la fel de adevărat este că ar putea încerca să atace pentru a-şi testa adversarii şi pentru a le arăta tuturor celor care se îndoiesc de el că se află într-o formă excelentă, la fel cum a făcut anul trecut, în Corsica.