Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Actorii din Turul Franţei 2014

Ediţia cu numărul 101, care va începe peste doar câteva zile, se anunţă cea mai spectaculoasă din ultimul deceniu, şi nu doar în ceea ce priveşte clasamentul general. Sprinturile vor fi, la rândul lor, extrem de disputate, toţi cicliştii importanţi venind la start, unii cu obiectivul de a demonstra că sunt cei mai buni din lume, alţii cu scopul de a obţine o primă victorie de etapă în Marea Buclă. Elocventă pentru calitatea plutonului de aici sunt următoarele date: în total, rutierii prezenţi în Le Tour au câştigat 12 Mari Tururi, 20 de Monumente, 12 titluri mondiale şi mai mult de 250 de etape în cursele de trei săptămâni.

Favoriţii la clasamentul general

Alberto Contador – spaniolul se află la un nivel extrem de ridicat, are o încredere uriaşă şi este pregătit să dea totul pentru a câştiga din nou Turul Franţei, la cinci ani de la precedentul succes. Până acum, în 2014, Contador a obţinut şase victorii şi a terminat toate cursele pe etape între primii doi, iar forma sa a fost impresionantă nu doar pe munte, ci şi la contratimp. Cu Bjarne Riis alături, dar fără Roman Kreuziger, un “locotenent” ce se putea dovedi crucial, ciclistul echipei Tinkoff-Saxo ştie că Froome este mai puternic pe munte, şi tocmai de aceea va încerca să îl atace acolo unde acesta se va aştepta mai puţin. “”

Rui Costa – deşi i-au lipsit victoriile în primăvară, portughezul a fost unul dintre cei mai constanţi rutieri din pluton. Apoi, în Turul Elveţiei, a obţinut acel succes pe care îl căuta de multă vreme şi a impresionat prin progresele evidente făcute, dar şi prin instinctul de killer, pus din nou în scenă, la fel cum s-a întâmplat în 2013, la Florenţa, acolo unde a obţinut titlul mondial. În iulie, Costa va conduce pentru prima dată o echipă într-un Mare Tur şi şansele lui la un top zece sunt mari. Le Tour va fi important pentru viitorul său, deoarece va arăta dacă poate lupta pentru ierarhia generală dintr-o cursă majoră, după ce clasările obţinute până acum la general au venit în competiţiile de o săptămână.

Chris Froome – este principalul favorit la tricoul galben, pe care anul trecut l-a câştigat de o manieră autoritară. Sezonul acesta, britanicul a avut probleme de sănătate care l-au împiedicat să îşi atingă toate obiectivele, iar echipa sa l-a părăsit în multe clipe, îngrijorătoare fiind situaţia lui Richie Porte, de nerecunoscut în comparaţie cu stagiunea precedentă. Froome încă le este superior adversarilor săi, are şi traseul de partea sa, însă e de aşteptat să aibă parte de mai multe provocări decât a întâmpinat în urmă cu un an. Conform propriilor declaraţii, deţinătorul trofeului traversează cea mai bună perioadă a carierei. Dacă va fi într-adevăr aşa, atunci rutierul lui Sky va încerca să arate asta cu prima ocazie şi să pună astfel stăpânire pe cursă.

Bauke Mollema – mulţi sunt de părere că olandezul poate fi revelaţia acestei ediţii, în ciuda faptului că niciodată nu a terminat mai sus de locul şase. Adevărul este că rutierul lui Belkin a impresionat în Turul Elveţiei, unde a fost unul dintre protagonişti, atacând pe munte şi adjudecându-şi ultima treaptă a podiumului la general. Susţinut de o echipă puternică pe toate terenurile, Mollema va trebui să evite tradiţionala zi slabă pe care o are de obicei pentru a putea emite pretenţii la un loc pe podium, obiectiv ce nu e imposibil de atins, aşa cum el însuşi a spus.

Vincenzo Nibali – speranţele lui Nibali la câştigarea Turului Franţei (singura cursă de trei săptămâni care nu se află în palmaresul său) au renăscut după cucerirea titlului naţional. “Rechinul” este un rutier agresiv, şi nu va ezita să îşi atace oponenţii, însă va trebui să găsească un echilibru între ofensivă şi defensivă, deoarece un elan prea mare îl poate din joc devreme. Dacă nu le va putea pune probleme lui Contador şi Froome, atunci Nibali – revenit în Le Tour după doi ani – va încerca să termine măcar pe locul al treilea, pentru care şi-a mai depus candidatura şi Alejandro Valverde.

Andrew Talansky – oricât de frumoasă a fost victoria americanului în Criteriul Dauphiné, nu trebuie uitat că aceasta a venit după ce Alberto Contador a stat prea mult cu ochii pe Chris Froome, în contextul în care spaniolul nici nu a avut o echipă puternică la dispoziţie. Tocmai de aceea, ciclistul echipei Garmin-Sharp nu poate fi considerat un favorit la podium, însă poate lupta pentru un top cinci. Important pentru Talansky va fi să scape cu bine de capcanele din prima săptămână şi să fie prezent la apel în momentul când se va ajunge pe cel dintâi finiş la altitudine, deoarece rezultatul de acolo va avea o influenţă majoră asupra moralului său. O evoluţie bună pe parcursul celor trei săptămâni i-ar putea aduce şi tricoul alb, performanţă pe care doar trei americani au mai realizat-o.

Jurgen Van Den Broeck – prezenţa sa în Turul Franţei era sub semnul întrebării acum o lună, dar locul al treilea obţinut în Criteriul Dauphiné l-a convins pe Marc Sergeant să îl ia în echipă. În cazul în care ghinionul nu îşi va face apariţia (aşa cum s-a întâmplat de multe ori în trecut), Van Den Broeck va fi un om de luat în seamă pentru un top cinci. Pe finalul cursei, în funcţie de cum va decurge lupta dintre favoriţii la tricoul galben, dar şi de întârzierea sa la general, belgianul ar putea ajunge în situaţia de a lupta pentru o victorie de etapă.

Alejandro Valverde – din februarie până în iunie, ibericul a obţinut constant victorii şi pare că încă nu şi-a astâmpărat foamea de succese, dorind să îşi adauge altele în palmares şi în următoarele săptămâni, când va încerca să obţină prima clasare din carieră pe podiumul Turului Franţei. Cel mai probabil, Valverde nu va ieşi la atac pe munţi, ci îi va lăsa pe alţii să facă primul pas, urmând ca apoi să îşi aleagă tactica. Singura etapă în care este peste ceilalţi şi poate câştiga timp e a cincea, care va duce plutonul pe pavatele din nordul Franţei. Acolo, Valverde se poate transforma într-un favorit la tricoul galben.

Principalele speranţe ale francezilor pentru clasamentul general vor fi Romain Bardet şi Thibaut Pinot, care vor fi şi doi dintre favoriţii la câştigarea ierarhiei tinerilor. Bardet vine aici după un foarte bun Criteriu Dauphiné, terminat pe locul cinci, iar asta l-a făcut încrezător că poate ajunge în top zece aici. În ceea ce îl priveşte pe compatriotul său, acesta trebuie să arate că a scăpat de frica arătată pe coborâri în trecut şi să confirme speranţele puse în el încă din 2010. Cum ambii vor pierde mult la contratimpul din penultima zi, sunt obligaţi să aibă o evoluţie solidă în etapele montane.

Clasat pe cinci în 2012, când a intrat în posesia tricoului alb, Tejay van Garderen a început foarte bine anul, însă continuarea nu a mai fost la fel de reuşită, iar americanul nu mai face figură de top zece, o clasare a sa acolo fiind mai mult o surpriză decât un rezultat normal, având în vedere ce a arătat recent. În schimb, mult mai bine arată fostul său coleg de la BMC, Mathias Frank, aflat acum la IAM Cycling. Elveţianul a mers bine în toate cursele pe etape din 2014 şi va încerca şi aici să termine între primii zece, mai ales că este favorizat de traseu. Alţi oameni cu pretenţii la clasamentul general sunt Leopold König şi Simon Spilak, însă impresia generală este că mai accesibilă le e o victorie, deşi König, aflat pe o pantă ascendentă, este capabil să surprindă.

Un top zece va căuta şi Trek Factory Racing, prin Frank Schleck şi Haimar Zubeldia, în timp ce Andy Schleck va fi încurajat să meargă în evadări pentru a-şi adjudeca o etapă montană. Cum Turul Franţei nu se afla în programul său la startul sezonului, Joaquim Rodriguez nu va fi un pretendent la ierarhia generală, dar va trebui luat în seamă pe munţi, un succes fiindu-i la îndemână. În fine, Michal Kwiatkowski, Chris Horner şi Thomas Voeckler vor putea juca şi ei un rol important, fie că este vorba despre clasament, fie de lupta ce se va da pe finişurile în căţărare.

Ceilalţi protagonişti

În ierarhia tricoului verde, Peter Sagan va porni ca favorit, însă slovacul nu se va bucura de acelaşi statut la sprinturi, acolo unde principalii trei favoriţi vor fi Marcel Kittel, Mark Cavendish şi André Greipel. Kittel a impresionat în Giro şi va fi omul de învins şi acum, lucru de care este conştient şi Cavendish, ce va încerca să îşi recâştige titulatura de cel mai bun sprinter din lume. Bătălia de pe plat nu va fi doar una a sprinterilor, ci şi a “trenuleţelor”, Kittel fiind avantajat la acest capitol, în ciuda faptului că Omega Pharma-Quick Step are nume mai sonore în angrenaj.

În funcţie de cum vor decurge lucrurile, aceştia vor putea emite pretenţii la tricoul verde, pe care şi l-a fixat ca obiectiv şi învingătorul din Milano-San Remo, Alexander Kristoff. Norvegianul, autor a nouă succese în 2014, va avea o şansă bună să obţină o victorie mai ales în etapele cu un profil valonat pe final, acolo unde ceilalţi oameni pot întâmpina probleme. Deşi aflat la primul Tur al Franţei, Sacha Modolo reprezintă o ameninţare serioasă pentru marile nume ale plutonului, în timp ce Danny van Poppel, Arnaud Démare şi Bryan Coquard vor dori să arate că noua generaţie are un cuvânt important de spus.

Alţi oameni care pot condimenta Turul Franţei luptând pentru victoria de etapă sau un rezultat bun mai sunt Pierre Rolland, Michael Albasini, Simon Yates (care poate fi revelaţia ediţiei), Tom-Jelte Slagter, Daniel Navarro, Rein Taaramäe, Sylvain Chavanel (în special în prima săptămână), Fabian Cancellara şi Jens Voigt, aşteptat de multă lume să iasă în evidenţă la ultima sa participare aici.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Actorii din Turul Franţei 2014

  1. N-am inteles ce-a vrut Talansky sa spuna aseara la prezentarea echipelor cu : ” Ciclismul se practica pe sosea, nu in laboratoare ! ” A batut apropo-uri catre cineva anume sau a vrut sa faca un alt gen de declaratie si a iesit ca nuca-n perete ? Se discuta despre Dauphine si dintr-odata face aceasta declaratie…
    Ciudat.

    • S-a referit la faptul ca sportul nu este o stiinta exacta, ci se bazeaza pe instinct, pe deciziile luate intr-o fractiune de secunda. Asta s-a intamplat si in ultima etapa din Dauphine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: