Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Analiza echipelor din Turul Franţei

AG2R – gruparea franceză poate lupta atât pentru clasamentul general, cât şi pentru victorii de etapă. Clasat pe locul 15 la ediţia precedentă, Romain Bardet va încerca să îmbunătăţească acel rezultat, ciclistul din Hexagon urmând să se bazeze pe Jean-Christophe Peraud şi Christophe Riblon. Mai mult ca sigur, Riblon va primi mână liberă la un moment dat şi va pleca în evadare într-o etapă montană, scenariu ce i se poate aplica şi lui Bardet, dacă acesta va ieşi din calculele pentru clasamentul general. AG2R îl mai are şi pe Samuel Dumoulin, însă acesta poate spera, cel mult, la un top zece în etapele care se vor încheia la sprint.

Astana – echipa este construită pentru a-l ajuta pe Vincenzo Nibali, aflat într-o evidentă creştere de formă. Proaspătul campion al Italiei încearcă să devină doar al şaselea ciclist din istorie cu succese în toate cele trei Mari Tururi, iar tentativa sa va fi susţinută de oameni ca Michele Scarponi, Tanel Kangert, Jakob Fuglsang sau Lieuwe Westra, cu toţii capabili să îl ajute pe munte, dar şi să pună în aplicare planurile tactice pe care “Rechinul” le va folosi ca să îşi surprindă adversarii.

Belkin – formaţia manageriată de Richard Plugge a adus o distribuţie interesantă la start, ce se poate implica în mai multe bătălii. O miză mare va fi etapa a cincea, cu Lars Boom şi Sep Vanmarcke capabili să câştige pe pavatele din nordul Franţei. Belkin are şi rutieri ce pot merge în evadare, dar aceştia îşi vor încerca şansa doar în prima parte a cursei, deoarece mai apoi, când se ajunge în munţi, toată lumea (Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk) îl va sprijini pe Bauke Mollema, al cărui obiectiv este să termine între primii zece.

BMC – Tejay van Garderen va fi omul de general, însă aşteptările nu par să fie prea mari în ceea ce îl priveşte, urmare a parcursului slab avut în ultima vreme. Echipa ce i-a fost pusă la dispoziţie nu este foarte puternică, dar Van Garderen se va putea baza pe oameni pe Darwin Atapuma sau Peter Stetina în zilele petrecute în munţi. Pentru victoriile de etapă, presiunea va fi pe Greg Van Avermaet, care va avea suficiente oportunităţi, mai ales în prima săptămână.

Bretagne-Séché – echipa franceză va merge pe “reţeta” tradiţională folosită de echipele Pro Continentale: cât mai multe evadări. În absenţa argentinianului Eduardo Sepulveda, care i-ar fi oferit speranţe şi la o clasare bună la general, Bretagne va spera la ceva din partea lui Romain Feillu şi Armindo Fonseca la sprinturi, în timp ce Brice Feillu va fi omul de urmărit în evadările ce se vor forma în etapele montane.

Cannondale – două lucruri au surprins la selecţia realizată de echipa italiană: absenţa lui Damiano Caruso şi prezenţa lui Elia Viviani, care a concurat în Giro şi în Criteriul Dauphiné. La fel ca în ultimii doi ani, Peter Sagan va fi liderul lui Cannondale, obiectivul său fiind cel puţin un succes de etapă şi câştigarea tricoului verde. Tocmai de aceea, întreaga echipă va fi la dispoziţia sa, evident, cu excepţia zilelor petrecute în munţi, acolo unde Alessandro De Marchi poate primi mână liberă.

Cofidis – va avea doi lideri, pe Daniel Navarro şi Rein Taaramäe, selecţia urmând să se facă natural, în prima rundă montană. La prima vedere, datorită experienţei, spaniolul pare mai capabil să aducă o clasare bună la general, în vreme ce Taaramäe poate vâna o etapă. Adrien Petit este un ciclist care nu poate spera la un podium în etapele de plat, dar are ocazia să se facă remarcat pe pavate, în timp ce etapele valonate îl vor aduce în prim-plan pe Julien Simon, cu condiţia ca acesta să îşi fi regăsit forma din urmă cu doi ani.

Europcar – venit din Turul Italiei, unde a încheiat pe patru, Pierre Rolland va încerca să bifeze un nou top zece, însă misiunea sa se anunţă dificilă, astfel încât e posibil să se concentreze pe câştigarea unei etape, la fel ca Thomas Voeckler, care are un simţ aparte de a simţi evadările ce au şanse să reuşească. În afară de Voeckler, în evadări ar mai putea ajunge Kevin Reza, ocupantul locului trei la Campionatele Naţionale. Altfel, Europcar a hotărât să îl aducă în Le Tour şi pe Bryan Coquard; acesta îşi va face debutul într-un Mare Tur şi va fi extrem de interesant de văzut ce va obţine în etapele de plat, mai ales că a arătat în multe rânduri că nu îi lipseşte curajul.

FDJ – din cauza unei răceli, Thibaut Pinot nu a arătat de ce este capabil în Turul Elveţiei, dar tânărul rutier al lui Marc Madiot speră să facă asta în Turul Franţei, de unde vrea să plece nu doar cu o victorie de etapă, ci şi cu un top zece la general. Celălalt lider al echipei e Arnaud Démare, aflat la prima participare din carieră în Marea Buclă. Proaspăt campion al Franţei, acesta va trebui să demonstreze ce poate împotriva marilor sprinteri ai momentului. Un al treilea om de luat în seamă de la FDJ e Arthur Vichot, capabil să producă surpriza în una dintre etapele valonate.

Garmin-Sharp – învingător în Criteriul Dauphiné, Andrew Talansky are drept obiectiv un nou top zece în Le Tour, la fel ca anul trecut, mulţi fiind de părere că poate ajunge şi între primii cinci. Campion al Olandei, Sebastian Langeveld va ţinti etapa a cincea, în care se poate baza pe Johan Vansummeren, în timp ce Tom-Jelte Slagter nu ar trebui să surprindă pe nimeni dacă va obţine un succes în prima jumătate a cursei, atunci când sunt programate mai multe etape similare clasicelor din Ardeni.

Giant-Shimano – anul trecut, Marcel Kittel a câştigat patru etape, iar acum a revenit, cu obiectivul declarat de a-şi îmbogăţi palmaresul. Giant-Shimano are cel mai bun “trenuleţ” din pluton şi germanul va porni ca favorit pe plat. În etapele considerate de plat, dar care au plasate căţărări scurte pe final, John Degenkolb va deveni liderul lui Giant, echipă ce va spera la rezultate şi din partea lui Dries Devenyns şi Tom Dumoulin, doi rutieri ce nu se sfiesc să meargă în evadare.

IAM Cycling – este una dintre cele mai complete formaţii prezente la start. Evident, IAM va încerca să obţină măcar o victorie, dar se poate gândi şi la clasamentul general, prin Mathias Frank, aflat într-o formă excelentă. Pe pavate sau în etapele valonate, Sylvain Chavanel, Martin Elmiger şi Heinrich Hausslor îi pot îndeplini obiectivul grupării Pro Continentale, de la care nu poate trece neremarcat nici Sebastien Reichenbach, tânărul ciclist ce a impresionat în cursele pe etape din 2014.

Katusha – va fi interesant de văzut dacă Alexander Kristoff va putea să câştige o etapă şi să se implice în bătălia ce se va da pentru tricoul verde, norvegianul declarând încă de la startul anului că acestea sunt ţintele sale pentru Turul Franţei. Kristoff nu va beneficia de un “trenuleţ”, dar îl va avea alături pe Luca Paolini, care s-a dovedit atât de important în Milano-San Remo. Simon Spilak va avea ocazia să lupte pentru ierarhia generală, iar Joaquim Rodriguez va încerca să câştige una dintre cele cinci etape cu finiş la altitudine. Katusha este o echipă care trebuie să fie luată în seamă şi în evadări, deoarece are rouleuri foarte puternici.

Lampre-Merida – gruparea italiană îl va susţine pe Rui Costa, campionul mondial, care va fi ajutat de oameni ca Jose Serpa, Kristijan Durasek sau Chris Horner. Nu e exclus ca americanul, în funcţie de cum vor decurge lucrurile, să devină liderul echipei, mai ales că se prezintă aici cu puţine zile de cursă, aşa cum s-a întâmplat şi în Vuelta 2013. Sacha Modolo îşi va face debutul în Turul Franţei, şi chiar dacă nu este un favorit pentru etapele ce se vor încheia la sprint, italianul nu trebuie neglijat, deoarece poate produce surpriza, mai ales atunci când finalul e haotic.

Lotto-Belisol – André Greipel, Tony Gallopin şi Jurgen Van Den Broeck sunt cei trei ciclişti de la care Marc Sergeant are aşteptări. Germanul va fi unul dintre principalii candidaţi la victorie pe plat, Gallopin poate profita de statutul de outsider în etapele valonate, în timp ce Van Den Broeck, autor al unei evoluţii foarte bune în Dauphiné, va căuta să termine între primii cinci la general şi să repete astfel rezultatul din 2010 şi 2012. Dacă lucrurile nu vor merge bine pentru belgian, acesta se poate transforma într-unul dintre pretendenţii la câştigarea tricoului alb cu buline roşii.

Movistar – toată lumea pentru Alejandro Valverde, acesta pare să fie motto-ul echipei spaniole. Ajuns la 34 de ani, ibericul este conştient că se află înaintea ultimei şanse de a termina Le Tour pe podium. Nivelul său e în continuare foarte ridicat, însă rămâne de văzut dacă şi tactica va fi pe măsură, Valverde fiind cunoscut pentru alegerile greşite pe care le face în multe rânduri. Pe lângă general, rutierul în vârstă de 34 de ani are ca obiectiv şi un succes de etapă, iar prima ocazie va veni în a doua zi a cursei. Dacă va lua tricoul galben acolo, spaniolul îl poate ţine şi o săptămână.

NetApp-Endura – Leopold König vine în Turul Franţei pentru prima dată în carieră, iar cehul se bucură de o echipă solidă, din care fac parte Tiago Machado, David de la Cruz şi Bartosz Huzarski (ce poate beneficia de şanse în etapele valonate). Conştient de dificultatea cursei şi de nivelul adversarilor, König şi-a propus un top 15, însă principalul său obiectiv este câştigarea unei etape, prin care NetApp să răsplătească încrederea organizatorilor.

Omega Pharma-Quick Step – Mark Cavendish va fi omul de urmărit, în tentativa sa de a demonstra că este cel mai bun sprinter din lume. Britanicul şi-a fixat două ţinte clare: prima etapă, care i-ar aduce şi tricoul galben, şi ultima, de pe Champs-Élysées, acolo unde anul trecut a pierdut pentru prima dată. “Trenuleţul” său are rutieri unul şi unul, însă nu este destul de omogen, iar asta s-ar putea vedea în momentele-cheie. Altfel, echipa belgiană va spera ca Tony Martin să câştige unicul contratimp individual, în vreme ce Michal Kwiatkowski va rula fără presiunea de a obţine o clasare bună la general, polonezul fiind mai mult interesat de un succes de etapă.

Orica-GreenEdge – este o echipă care îşi poate pune serios amprenta asupra primei săptămâni, datorită unor oameni ca Simon Gerrans, Luke Durbridge, Jens Keukeleire sau Mathew Hayman, cu toţii capabili să aducă victorii, clasări pe podium, dar şi să ajute la “sechestrarea” tricoului galben. În etapele de munte mediu, Michael Albasini şi Simon Yates (chiar dacă britanicul e neo-profesionist) pot ieşi la suprafaţă. În plus, cu Yates – care poate fi una dintre revelaţiile cursei – Orica a dat şi o excelentă lovitură de PR, deoarece acesta este singurul englez prezent la start.

Sky – echipa care l-a dat pe câştigătorul tricoului galben la ultimele două ediţii vine pregătită să îşi apere trofeul, chiar dacă problemele de sănătate i-au afectat mai mulţi ciclişti, între care şi Chris Froome, liderul său. Pentru Sky, victoriile de etapă nu contează, doar tricoul galben fiind important. Toţi ceilalţi ciclişti vor trage pentru Froome – care susţine că se află în cea mai bună formă a carierei – şi vor trebui să se ridice nu doar la nivelul său, ci şi al cursei, care se anunţă mult mai dificilă decât a fost în 2012 sau 2013. Pentru Froome va fi foarte important ca Richie Porte să îşi regăsească picioarele de anul trecut, în caz contrar, tot greul pe ultima parte a căţărărilor urmând să cadă pe Mikel Nieve.

Tinkoff-Saxo – la fel ca marele său adversar la tricoul galben, şi Alberto Contador se bucură de o echipă echilibrată, capabilă să îl ajute atât pe munte, dar şi în etapele de plat sau pe atât de temutele pavate. Totuşi, e posibil ca spaniolul să acuze la un moment dat absenţa lui Roman Kreuziger, el neavând un “locotenent” la fel de puternic. În plus, Rafal Majka a fost chemat aici în ultima clipă şi nu prezintă nicio garanţie că poate sta alături de Contador vreme de trei săptămâni. Din contră, oboseala acumulată de polonez în Giro şi lipsa antrenamentelor l-ar putea scoate din joc devreme, iar Michael Rogers nu va fi suficient pentru a acoperi golul creat.

Trek Factory Racing – echipa americană are drept obiectiv o victorie de etapă şi şansele de a o obţine sunt mari. Prima oportunitate va veni în etapa a cincea, când Fabian Cancellara va încerca să îmblânzească pavatele din nordul Franţei, urmând ca odată ce munţii îşi vor face apariţia, Haimar Zubeldia, Frank şi Andy Schleck să îşi încerce şansa. Primii doi vor o clasare bună la general, Andy Schleck fiind cel care va avea libertatea de a merge în evadări, acolo unde va putea fi văzut şi veteranul Jens Voigt, în etapele de tranziţie. Deşi nu va putea conta pe un “trenuleţ”, Danny van Poppel merită să fie urmărit la sprinturi, deoarece un top trei nu reprezintă un rezultat imposibil.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: