Rutierul săptămânii
Andrew Talansky nu este o vedetă şi nici nu îl interesează să ajungă. În schimb, americanul în vârstă de 25 de ani e un rutier care munceşte mult, face sacrificii şi este concentrat mereu pe a deveni mai bun, astfel încât să transforme toate orele petrecute pe bicicletă în rezultate care să îi asigure un loc în istoria sportului. O astfel de victorie a fost cea obţinută în Criteriul Dauphiné, acolo unde a fost răsplătit pentru strategia extrem de curajoasă cu un succes uriaş, la care nimeni nu s-a aşteptat.
Aflat pe locul trei înainte de ultima etapă, ciclistul echipei Garmin-Sharp a riscat totul în ultima zi şi la final a fost victorios, ajutat şi de faptul că principalii doi favoriţi la tricoul galben, Chris Froome şi Alberto Contador, au fost încleştaţi într-o luptă surdă la un moment dat. Un rutier foarte bun pe munte, dar care impresionează şi la contratimp, Talansky se transformă într-unul dintre cei mai compleţi oameni de curse pe etape din pluton, în acelaşi timp fiind un exponent important al noii generaţii, despre care se vorbeşte de câţiva ani.
De altfel, Talansky şi-a făcut cunoscut potenţialul încă din 2010, când a devenit campion naţional la tineret şi a terminat pe locul secund Tour de l’Avenir, după columbianul Nairo Quintana. De atunci, ciclistul din Statele Unite a participat în trei Mari Tururi, a terminat două dintre acestea în top zece (Vuelta 2012 şi Le Tour 2013), iar acum este pregătit pentru un altul – Turul Franţei – acolo unde nu e exclus să ajungă să lupte pentru podium în ultima săptămână.
Andrew Talansky nu este o vedetă şi nici nu îl interesează să ajungă. În loc să îşi facă timp să sărbătorească succesul din Criteriul Dauphiné, a plecat imediat după încheierea cursei la Bergerac, pentru a inspecta traseul contratimpului individual din penultima etapă a Marii Bucle.