Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Alex Kirsch: “Mă concentrez pe L’Avenir şi Mondiale”

Alex Kirsch

În vârstă de doar 22 de ani şi aflat alături de echipa Leopard Development din 2012, Alex Kirsch se dovedeşte a fi unul dintre cei mai buni all-rounderi ai categoriei sub 23 de ani, cu rezultate bune în clasice, contratimpuri, sprinturi şi chiar în unele curse pe etape, ca Turul Normandiei şi Le Triptyque des Monts et Châteaux, două curse foarte prestigioase. Sezonul acesta, a adunat deja 11 clasări în top zece, cel mai bun rezultat fiind locul trei ocupat pe teren propriu, în prologul Turului Luxemburgului.

Dar cum a ajuns să practice ciclismul? Care sunt obiectivele sale pentru acest sezon şi ce planuri are pentru viitor? Puteţi afla mai multe despre toate acestea în următorul interviu, primul pe care Alex Kirsch l-a acordat vreodată.

– Alex, cum ai început ciclismul?

Tatăl meu a fost întotdeauna un fan al ciclismului, călătorind pentru a urmări Turul Franţei. Într-o zi, Turul Luxemburgului a trecut prin oraşul meu, am văzut plutonul şi chiar am intrat în posesia unui bidon. Apoi, i-am spus tatălui meu că vreau să mă apuc de ciclism.

– Ce amintiri ai din primii ani?

Primele sezoane nu au fost foarte serioase. În echipa de amatori pentru care am concurat am învăţat multe despre spiritul de echipă, iar cei de acolo au pus accentul şi pe abilităţile tehnice. În Luxemburg, nimeni nu pune presiune pe tine, spre deosebire de celelalte ţări, unde trebuie să lupţi de devreme pentru a ajunge în echipa naţională. Am trecut prin toate aceste experienţe fără stres şi m-am simţit foarte bine în acei ani.

– Cât de importante au fost pentru progresul tău sezoanele petrecute alături de Leopard Development?

Proiectul Leopard a fost un pas important în evoluţia mea. În 2012 mi-am spus că trebuie să mă concentrez pe ciclism şi să văd cât de departe pot ajunge. Poate nu eram încă pregătit din punct de vedere fizic, pentru că am suferit mult în prima parte a sezonului, dar am trecut peste asta şi am progresat constant din acel moment. O echipă Continentală este ceea ce îţi trebuie pentru a evolua, deoarece pasul de la amatori la World Tour este prea mare.

– Care sunt atuurile tale?

Cred că punctele mele forte sunt seriozitatea şi faptul că muncesc din greu. Am avut multe probleme de sănătate şi accidentări la genunchi în primii ani, însă am continuat să merg mai departe şi să încerc să îmi ating visul, chiar dacă rezultatele nu au venit atât de devreme. Muncesc mult la punctele slabe pentru a preveni accidentările şi pentru a fi cel mai bun sportiv posibil.

– Ce simţi că mai trebuie să îmbunătăţeşti?

Sunt încă tânăr şi îmi dau seama că pot îmbunătăţi fiecare aspect. Din punct de vedere fizic, cred că mai pot face paşi în sezoanele viitoare. Am crescut deja mult la nivel mental, deoarece mă pot descurca mai bine sub presiune, dar încă trebuie să devin mai încrezător. Spre exemplu, mă simt ciudat atunci când oamenii mă consideră unul dintre favoriţi într-o cursă.

– Sezonul acesta ai avut rezultate bune în cursele de o zi şi în cele pe etape, dar nu ai obţinut o victorie. Ce crezi că ţi-a lipsit?

Este adevărat că în acest an sunt foarte constant, m-am clasat de patru ori pe podium şi de mai multe ori în top zece. Cred că diferenţa dintre a câştiga şi a termina pe doi sau pe trei e dată de experienţă. Nu am fost obişnuit să lupt pentru victorie, aşa că mai comit unele greşeli, cum ar fi să atac de prea multe ori sau la momentul inoportun. Însă cu cât te afli mai des în situaţia de a te impune, cu atât capeţi mai multă experienţă pentru a lua decizia bună sau pentru a-ţi asuma riscuri la momentul potrivit. Evident, ai nevoie şi de aceea bucăţică de noroc, cum e cazul mereu în sport. Însă, aşa cum spunem de obicei, “norocul vine atunci când pregătirea întâlneşte oportunitatea”.

– Există o anumită presiune la nivel mental pentru a obţine acel prim succes?

Nu, chiar deloc. Până acum am fost surprins de sezonul avut, iar locul al treilea din prologul Turului Luxemburgului sau din contratimpul individual al unei curse faimoase, precum Le Triptyque des Monts et Châteaux, au fost ca o victorie personală. Este adevărat că m-am aflat aproape de multe ori, iar obiectivul meu pentru a doua jumătate a sezonului este să încerc să obţin acel succes, dar asta nu va fi o obsesie.

– Care este cel mai important rezultat din cariera ta de până acum?

Fără îndoială, locul al treilea din prologul Turului Luxemburgului. Îmi amintesc cum mergeam să urmăresc cursa atunci când eram mic şi îmi era greu să îmi imaginez că voi concura acolo într-o bună zi, cu atât mai mult să mă gândesc că pot fi atât de aproape de un succes. Este o cursă 2.HC şi am devansat multe nume mari din echipe World Tour şi Pro Continentale. Asta mă face mândru şi mă motivează pentru viitor.

– Ce program ai pentru restul stagiunii?

Voi merge în Oberösterreich Rundfahrt şi apoi la Campionatele Naţionale. Sper să îmi pot păstra nivelul ridicat pentru aceste curse, înainte de a mă odihni. După aceea, mă voi concentra pe Tour de l’Avenir, care începe cu un prolog, şi pe Campionatele Mondiale. Mă voi pregăti pentru aceste curse în Turul Cehiei şi în Turul Alsaciei.

– Şi ce obiective ţi-ai fixat?

Principalele mele ţinte sunt Tour de l’Avenir şi Campionatele Mondiale. Îmi doresc mult să mă descurc bine acolo. Până atunci, sunt alte curse frumoase şi vreau să profit de fiecare oportunitate pe care o voi avea.

– Te-ai gândit dacă vei deveni profesionist anul viitor?

Acest lucru a fost întotdeauna un obiectiv pentru mine, iar lucrurile încep să devină tot mai serioase. Nu vreau să îmi consum prea multă energie gândindu-mă la asta. Sunt încă foarte tânăr, încerc să obţin cât mai multe rezultate şi să dau tot ce am mai bun în fiecare cursă. Sper ca toate acestea să îmi aducă un contract de profesionist la finalul sezonului.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: