Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după Criteriul Dauphiné

Cea de-a 66-a ediţie a Criteriului Dauphiné a fost nu doar cea mai bună cursă pe etape a sezonului, dar şi cea mai spectaculoasă din ultimii ani. Ultima repetiţie înaintea Turului Franţei pentru marii favoriţi la tricoul galben, competiţia din Hexagon a avut opt zile intense şi o desfăşurare nebună, învingătorul fiind cunoscut doar în ultima etapă, după răsturnări incredibile de situaţie şi un final care a sfidat orice logică. Criteriul Dauphiné, cu a sa ultimă etapă fabuloasă, a fost o competiţie de pus în ramă şi de păstrat pentru anii următori, când va îi va fi prezentată noii generaţii de fani şi rutieri tot aşa cum acum sunt arătate imaginile cu Fausto Coppi, Eddy Merckx sau Bernard Hinault.

Andrew Talansky, unul dintre cei mai promiţători tineri rutieri din pluton, a dat o lovitură incredibilă în etapa finală a competiţiei din Hexagon şi a obţinut cea mai mare victorie din carieră, furnizând o surpriză cum rar a fost văzută în ultimele sezoane. În vârstă de 25 de ani, ciclistul lui Garmin-Sharp a devenit cel mai tânăr învingător din ultimele două decenii în Criteriul Dauphiné şi a arătat că Statele Unite au un viitor frumos în acest sport şi sunt capabile să ofere în continuare pretendenţi la câştigarea unui Mare Tur. Pentru Talansky, cursa din Franţa a reprezentat o repetiţie mai mult decât reuşită înainte de Marea Buclă, acolo unde americanul va fi un outsider periculos, capabil de câteva surprize.

În acest moment, Alberto Contador este la un nivel similar celui din primăvara lui 2011, atunci când a câştigat Giro. Spaniolul a arătat o dispoziţie excelentă şi a fost protagonistul principal, fiind pregătit în permanenţă să îşi asume riscuri pentru a se asigura că îi va pune probleme lui Sky. Contador nu a câştigat Criteriul Dauphiné, una dintre puţinele curse importante ce nu se află în palmaresul său, dar a arătat că este pregătit de o luptă fantastică în iulie, când va încerca să câştige un Tur al Franţei ce riscă să se transforme într-o obsesie. Pe lângă forma sa foarte bună, rutierul lui Tinkoff-Saxo a impresionat şi prin faptul că a făcut totul de unul singur, fără ajutorul unei echipe. Cum lucrurile se vor schimba pentru Marea Buclă, este de aşteptat ca ibericul să devină şi mai periculos.

Chris Froome a părut că nu va avea dificultăţi în a bifa un nou triumf în Criteriul Dauphiné, dar lucrurile s-au schimbat după căzătura suferită în etapa de vineri, iar britanicul nu s-a mai ridicat la nivelul din primele zile şi a ratat ocazia de a repeta succesul din 2013. Dacă pentru Alberto Contador rezultatul din această cursă a reprezentat o excelentă injecţie de moral, pentru Froome va fi un element care îl va motiva enorm în Turul Franţei, rutierul echipei Sky fiind recunoscut pentru capacitatea sa de a se întări psihic după evoluţii nereuşite. Pe de altă parte, deţinătorul trofeului în Le Tour nu are cum să nu fie conştient că rivalul său e mult mai puternic acum, iar asta îl va obliga să se bazeze şi pe tactică peste o lună, nu doar pe forţa pură de care dispune.

Vincenzo Nibali a declarat că s-a simţit din ce în ce mai bine pe parcursul săptămânii precedente, dar impresia generală este că italianul nu se află decât la 70% din potenţial, situaţia sa fiind similară cu cea prin care a trecut Alberto Contador, în urmă cu un an. E de aşteptat ca rutierul Astanei să mai crească până la startul Turului Franţei, unde va miza pe o strategie extrem de agresivă, dar este greu de crezut că Nibali poate fi mai mult decât un pretendent la podium. Ceva nu a mers deloc bine în pregătirea “Rechinului”, iar dacă lucrurile nu au fost alarmante până acum, tocmai au devenit, deoarece Turul Franţei se apropie şi nu a mai rămas suficient timp pentru a atinge nivelul optim pentru această cursă.

Single Post Navigation

4 thoughts on “Concluzii după Criteriul Dauphiné

  1. Cristi1993 on said:

    Au aparut informatii noi legate de scandalul in care se afla Chris Froome?????

  2. Hmmm, Nibali…nu stiu de ce toata lumea a avut mega-asteptari de la el in acest sezon dar pare-se ca a intrat in acel con de umbra precum Hesjedal, nu identic dar cam tot pe acolo.
    M-au amuzat copios atacurile sale ( prost gandite ) date cu cel putin 10 km inainte de Finish care n-au ridicat nici macar o spranceana de curiozitate din parttea celorlalti rutieri si apoi s-a scufundat intr-o serie de etape de rulaj precum o facem noi, amatorii.
    Pe podium in TdF ? asta ar insemna ca Andy Schleck sa vina pe primul loc!! Sa mai amintesc cine a declarat prin viu grai ca 2 Schleck-i valoreaza cat Nibali ? 😀 😛 Frank e peste Nibali in acest an, ca forma, ca participare si clasare si probabil c-ar fi facut un excelent Tour De Suisse daca nu s-ar fi accidentat, sa speram ca nu-i nimic grav si se doreste doar menajarea lui ptr TdF.

    Altfel, un Criterium exceptional ! Contador a confirmat forma buna, Froome a confirmat ca problemele de sanatate ii dau batai de cap anul acesta si cred ca acestea vor reveni si pe parcursul TdF, este imposibil sa n-aiba probleme pe parcursul a 3 saptamani. Etapa a doua nu m-a impresionat, chiar daca Froome si-a dat sufletul pe acel sprint in catarare cu Contador in coada, am vazut un Froome care se chinuie si nimic mai mult. M-a surprins Contador care a cam gafait pe final, inexplicabil. Chestia cu astmul nu tine, este prima oara cand il vedem cu aparatul pe traseu si e clar ca problemele avute la plamani il sacaie, problema este una NOUA.
    Cazatura i-a afectat performanta, in ciclism si o durere la degetul mic de la mana te scoate din ritm darmite cazatura dura pe care a luat-o in penultima etapa! M-am bucurat ptr Talansky, prea cei 2 acaparasera orice discutie si infruntare, Talansky chiar si-a vazut de treaba, a crezut si a muncit pina la final incununandu-si o victorie care poate surprinde dar orice etapa/tur nu este castigat decat dupa ce-ai trecut linia de Finish din ultima etapa, lasandu-i un gust amar lui Contador, desi nu l-am inteles pe Froome si tristetea sa din final, cat timp este accidentat la ce sa fii trist ca imbraci tricoul verde ? Froome are prima sansa la castigarea TdF, in continuare, se bazeaza pe echipa si orice avantaj te poate propulsa in tricoul galben la Paris, Contador va miza pe el insusi si pe atacurile sale care l-au facut celebru.

    Ps – daca Froome va fi in dificultate, il vezi pe Nieve trecand ca principal favorit al celor de la Sky ?

    • Era normal sa apara asteptari din partea lui Nibali, anul trecut a castigat Giro si a terminat pe locul doi Vuelta. In ceea ce priveste problemele de sanatate/accidentarile, vorbim despre ceva relativ, si Contador poate avea, oricine poate intampina astfel de dificultati.
      Da, Talansky a meritat sa castige, sa il vedem acum in Turul Frantei, are sansa sa faca o figura frumoasa si acolo.
      Nu il consider inlocuitorul principal pe Nieve, ci pe Henao; uita-te cat de bine merge in Turul Elvetiei, desi nu a concurat cateva luni. Sa vedem cum va merge Froome, presiunea e uriasa pe el si va fi asaltat cu intrebari tot timpul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: