Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Il Giro 2014 – etapa a XX-a

Il Giro 2014 Monte Zoncolan

Rifugio Panarotta şi Cima Grappa au trecut, iar înaintea rutierilor de clasament general se mai află un singur obstacol, Monte Zoncolan, care va veni la finalul penultimei etape. Prima parte a zilei va fi liniştită, singurul eveniment notabil urmând să fie formarea evadării. Ceva mai târziu, la kilometrul 80,5, se va trece prin Villa Santina, acolo unde este plasat unicul sprint intermediar al zilei, după care plutonul va începe să urce pe Passo del Pura, o căţărare în lungime de 11,2 kilometri, cu pantă maximă 13%. După aceasta, cicliştii vor merge pe Sella di Razzo, o ascensiune relativ uşoară, în trepte, care nu are cum să le pună probleme favoriţilor, ce vor fi cu gândul la Monte Zoncolan.

“Il Mostro” va fi urcat dinspre Ovaro, aşa cum s-a întâmplat şi la ultimele trei sosiri aici (2007, 2010, 2011), ceea ce înseamnă că Zoncolan va avea 10,1 kilometri lungime şi pantă medie 11,9%. Panta maximă – 22% – îşi va face apariţia după doar 3,5 kilometri, mulţi rutieri fiind aşteptaţi să piardă contactul acolo. Singurele zone mai uşoare, de fals plat, vin undeva în ultimii 2000 de metri, dar cicliştii nu se vor bucura prea mult de acestea, deoarece alte pante, de 18%, respectiv 16% le vor prelungi chinul în kilometrul de final.

La fel ca la contratimpul de pe Cima Grappa, Nairo Quintana va fi şi acum marele favorit la victorie, sud-americanul având ocazia să devină primul ciclist din afara Europei care triumfă pe celebrul Zoncolan. Dacă va avea picioarele din zilele precedente (şi este greu de crezut că nu va fi aşa), Quintana ar trebui să îşi distanţeze fără prea mari probleme adversarii. Fabio Aru (cu condiţia să nu plătească pentru efortul depus la contratimp) şi Domenico Pozzovivo par să fie principalii oponenţi ai columbianului, italienii fiind interesaţi nu doar de victorie, ci şi de a urca un loc în clasamentul general. O figură frumoasă mai pot face Sebastian Henao, care a mers din ce în ce mai bine în ultima săptămână, şi compatriotul său, Fabio Duarte, aceasta fiind ultima şansă a fostului campion mondial de tineret să îi aducă un succes echipei Colombia.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: