Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Quintana a omorât Turul Italiei

În 1989, Omar Hernandez şi Martin Farfan au purtat tricoul de lider în Vuelta, aceea fiind prima ocazie în care clasamentul general al unui Mare Tur a fost condus de doi rutieri columbieni. A fost nevoie să treacă un sfert de secol până ca această situaţie să se repete, iar decorul ales a fost cel oferit de Turul Italiei, acolo unde Rigoberto Uran a devenit primul sud-american purtător al tricoului roz, asta înainte ca Nairo Quintana să preia tunica distinctivă, la capătul unei evoluţii incredibile, prin care a confirmat că este cel mai bun căţărător din lume.

Lăsând la o parte controversele create în timpul etapei dintre Passo di Legno şi Val Martello, performanţa lui Quintana a fost una cum Giro nu a mai văzut de multă vreme. Deşi nevoit să se descurce singur în ultimii 16 kilometri, rutierul echipei Movistar nu a avut nicio problemă în a îmblânzi dificilele pante de pe final, ba chiar şi-a mărit constant avansul în faţa celorlalţi oameni de clasament general şi a pus stăpânire pe cursă, cu doar cinci zile înainte de finalul acesteia. Învingător la prima sosire din istorie pe Val Martello, ciclistul în vârstă de 24 de ani e acum favorit să devină primul columbian din istorie triumfător în Corsa Rosa.

Este adevărat, această ediţie a Turului Italiei a fost plină de răsturnări de situaţie, însă Nairo Quintana pare singura certitudine, iar forma sa a devenit din ce în ce mai bună odată cu intrarea în ultima săptămână, la fel ca în Turul Franţei din 2013. Deşi adversarii nu au renunţat la gândul de a-l ataca, pare greu de crezut că vreunul dintre aceştia îi poate pune probleme, distanţându-l pe ascensiunile rămase. Din contră, cu Rifugio Panarotta, Cima Grappa şi Monte Zoncolan la orizont, sud-americanul are toate şansele să îşi mărească avansul şi să transforme triumful său într-o dominare categorică, aşa cum puţini rutieri străini au mai facut-o în istoria Il Giro.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: