Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Reacţii după etapa a XVl-a din Il Giro

Ziua de marţi a stârnit controverse cum de ani de zile nu au mai existat într-un Mare Tur, totul pornind de la confuzia creată de organizatorii Turului Italiei, care au avut grijă să tragă cursa înapoi cu câţiva ani buni. Conform mai multor directori sportivi şi rutieri, Radio Corsa a anunţat înainte de finalul lui Passo dello Stelvio – a doua ascensiune a zilei – că se va neutraliza coborârea, ceea ce i-a determinat pe mulţi ciclişti să se oprească în vârf şi să se îmbrace mai bine. Totuşi, neutralizarea nu a fost pusă în practică – lucru de care au profitat unii oameni – Mauro Vegni susţinând că mesajul transmis a fost doar pentru a-i anunţa pe rutieri cu privire la anumite viraje.

În poza de mai jos – făcută de Jered Gruber – se poate vedea cum o motocicletă cu steag roşu ghidează grupul “Quintana”, aceeaşi motocicletă despre care s-a spus că va rula pentru a neutraliza coborârea. În cazul în care s-a aflat acolo pentru a le arăta cicliştilor zonele cu risc ridicat, tot apare întrebarea de ce s-a atacat, în condiţiile în care acelaşi Vegni a mai declarat că datoria concurenţilor era să îşi păstreze poziţia şi să nu forţeze.

Moto Giro

La cele de mai sus se adaugă şi mesajul postat pe contul de Twitter al competiţiei şi şters după câteva minute. Este adevărat, Twitter nu e un canal oficial în timpul cursei, dar graba cu care a fost eliminată acea postare nu are cum să nu ridice multe semne de întrebare cu privire la deciziile organizatorilor. Şi pentru ca haosul să fie complet, atenţie la ultimele trei declaraţii. Prima îi aparţine lui Mauro Vegni, directorul cursei, iar cea de-a treia lui Charles Wegelius, directorul sportiv al lui Garmin-Sharp. Încă o dată, la fel ca în cazul mesajelor transmise prin canalele de informare, credibilitatea Turului Italiei are de suferit serios. Între cele două declaraţii este şi cea dată de Marco Velo, care conducea motocicleta aflată în faţa lui Nairo Quintana.

Mesaj Twitter

Aşadar, ce au avut de spus cei implicaţi, într-o formă sau alta, în etapa dintre Ponte di Legno şi Val Martello?

Roberto Amadio:“Ni s-a spus că motocicletele îi vor escorta pe rutieri în timpul coborârii, care va fi neutralizată.”

Fabio Aru: “Da, am auzit că va fi neutralizată coborârea.”

Luca Guercilena:“Cu patru kilometri înainte de finalul lui Stelvio, Radio Corsa ne-a transmis, în engleză, italiană şi franceză, că s-a neutralizat coborârea.”

Wilco Kelderman:“În vârful lui Stelvio mi-am făcut timp pentru a-mi pune o pelerină, deoarece juriul anunţase că va fi neutralizată coborârea. Când am revenit în grupul principal, Quintana, Rolland şi Hesjedal nu mai erau acolo. Nu a fost normal ce s-a întâmplat, pentru că eu nu m-aş fi oprit dacă nu aş fi auzit ştirea cu neutralizarea.”

Patrick Lefevere: “Rigoberto Uran a pierdut tricoul roz din cauza confuziei organizatorilor. Nu l-am fi lăsat niciodată pe Quintana să se desprindă, dacă nu ar fi fost vorba despre o neutralizare. Ma gândesc să apelez la un avocat, dar înainte de asta, vreau să discut cu echipa.”

Bart Leysen: “Organizatorii le-au spus directorilor sportivi că va fi neutralizată coborârea, însă acum susţin că au transmis acel mesaj doar pentru a ne avertiza cu privire la porţiunea respectivă.”

Rafal Majka:“Ne-am oprit în vârf, deoarece ni s-a transmis prin radio că etapa se va neutraliza pe coborâre, din cauza zăpezii. Ne-am îmbrăcat bine, însă Quintana, Rolland şi Hesjedal s-au desprins şi au luat două minute şi jumătate.”

Przmeyslaw Niemiec: “În timpul etapei, un oficial ne-a spus că s-a neutralizat coborârea şi că nu putem depăşi motocicletele. S-a dovedit a fi neadevărat.”

Domenico Pozzovivo: “Nu am auzit nimic despre asta. Eu am dat totul pe coborâre.”

Nairo Quintana:“Am auzit că vor semnaliza virajele periculoase, dar nimic despre o neutralizare. Chiar nu înţeleg polemica. Oricum, nu contează, diferenţa cea mai mare s-a făcut pe ultima căţărare.”

Bjarne Riis: “S-a spus tare şi clar prin intermediul comunicaţiilor radio că se va neutraliza cursa. Toată lumea a auzit asta.”

Gianni Savio: “Nu a fost nicio confuzie. Ni s-a transmis că o motocicletă va indica virajele periculoase, dar nu s-a pus problema unei neutralizări în nicio clipă.”

Mauro Vegni: “Niciun director sportiv nu a contactat vreun oficial al Turului Italiei sau al UCI pentru a cere lămuriri.”

Marco Velo: “Mă aflam pe motocicletă, aveam ridicat steagul roşu, iar Quintana mi-a făcut semn de mai multe ori să accelerez. Cum nu m-am conformat, m-a depăşit.”

Charles Wegelius: “L-am întrebat pe unul dintre comisarii aflaţi pe motocicletă ce se întâmplă şi mi-a spus că nu are idee.”

Single Post Navigation

5 thoughts on “Reacţii după etapa a XVl-a din Il Giro

 1. E limpede ca toti directorii sportivi au auzit mesajul transmis via Radio, dar nu si motociclistii ! Daca e sa privim aceasta declaratie ( Charles Wegelius: “ L-am întrebat pe unul dintre comisarii aflaţi pe motocicletă ce se întâmplă şi mi-a spus că nu are idee.” ) inclin sa cred ca steagul rosu se refera ( ca si-n cazul Formulei 1 ) la o limitare a vitezei (pe coborare fiind riscuri mari de accidentare din cauza traseului umed, a vizibilitatii reduse si riscurilor de accidentare/iesire de pe traseu cu urmari grave).
  Nu cunosc semnificatia corecta a steagului rosu in ciclism dar presupun ca este o atentionare de mare risc, de aici pina la neutralizare cred ca tine de comunicare directa a directorilor sportivi cu ciclistii aflati pe traseu. Ciclistii in acest caz nu au nici o vina, blamarea lui Quintana din partea unora este o mare prostie, s-a intamplat acum si chiar as dori s ate intreb daca vreodata, in vreun tur de renume, s-a mai intamplat asemenea confuzie ? Multumesc.

  • Tocmai am updatat articolul cu o declaratie data de Marco Velo, care arunca o cu totul alta lumina asupra a ceea ce s-a intamplat. Nu il critic pe Quintana, insa Movistar ar trebui sa fie cu ochii in patru de acum inainte.

 2. Cred ca cea mai mare confuzie a fost intre ce s-a scris pe Twitter si ce au inteles comentatorii de la TV. In cursa probabil se stia situatia reala, dar dupa fiecare comenteaza in functie de interesul propriu.
  Din ce citesc inteleg ca nu a fost neutralizare, ci doar atentionare. In acest caz trebuie luate masuri doar daca grupul Quintana, Rolland, Hesjedal a depasit motocicleta cu steagul rosu ridicat, iar regulamentul interzicea asta.
  Eu nu ii critic pe organizatori, dezinformare poate face oricine pentru a crea haos. Organizatorii chiar au procedat corect facand aceasta atentionare. Daca nu o faceau si-si rupea unul gatul pe coborare? Ce se mai comenta atunci?
  Lefevre sa zica mersi ca i-a ajuns omul intreg la sosire si are si scuza in fata sponsorilor ca a fost atacat miseleste ca daca nu se intimpla asta ii dadea Quintana 5 minute doar pe ultima catarare.

  PS: Sa nu uitam ca in ciclism sunt tot felul de intamplari considerate „incident de cursa” in care nu se iau masuri. Drept exemplu va puteti gandi la cazul Cadel de acum cateva etape, la oricare cazatura, la prinderea unei bariere doar de unii dintre participanti, la o greva care blocheaza drumul sau la un autocar uitat pe linia de sosire.

  • Mi se pare exagerat sa spui ca ii dadea Quintana lui Uran cinci minute pe ultima catarare, in conditiile in care un pluton intreg era acolo si putea organiza urmarirea. La asta se adauga si ce s-a intamplat in celelalte etape, cand nu i-a putut lua mai mult de 40 de secunde.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: