Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Il Giro 2014 – etapa a XVl-a

T19_Martello_alt

Ultima săptămână a Turului Italiei începe în forţă, cu o “tappone” care numără trei căţărări repertoriate şi aproape 4400 de metri diferenţă pozitivă de nivel. Va fi o zi extrem de dură, care are toate şansele să zguduie din temelii clasamentul general, evident, dacă şi vremea va fi de acord cu asta. Pentru marţi, se anunţă ploaie şi temperaturi relativ ridicate, însă organizatorilor le este teamă ca aceste condiţii să nu se schimbe dramatic, transformându-se în ninsoare, care poate duce la formarea unui strat de gheaţă foarte periculos pentru siguranţa cicliştilor. Dacă asta se va întâmpla, Mauro Vegni va schimba traseul, Passo del Tonale şi Passo Castrin urmând să îşi facă apariţia, aşa cum ar fi trebuit să fie cazul în 2013, când etapa a fost anulată, în cele din urmă, din cauza condiţiilor meteo.Il Giro 2014 Val Martello (traseu alternativ)

Dacă totul va fi bine, startul se va da din Ponte di Legno, iar caravana va urca imediat pe Passo di Gavia (16,5 kilometri, pantă medie 8%), căţărare rămasă pentru totdeauna în istorie după ediţia din 1988, când a nins extrem de puternic, iar Andy Hampsten a preluat tricoul roz de la Franco Chioccioli, devenind în acel an primul american din istorie triumfător în Giro. După o coborâre de 26 de kilometri, plutonul va ajunge pe Passo dello Stelvio – Cima Coppi la această ediţie (2758 de metri altitudine). Stelvio este o altă ascenaiune legendară, o contribuţie majoră la statutul său având atacul dat de Fausto Coppi, în 1953, atunci când i-a luat tricoul roz elveţianului Hugo Koblet.

Stelvio are 21,7 kilometri, pantă medie 6,9% şi pantă maximă 12%, iar plutonul se va tria serios acolo, însă şansele ca un favorit să atace sunt aproape inexistente, deoarece vârful este plasat la jumătatea etapei. De pe Stelvio, rutierii vor coborî 25 de kilometri şi aproape 2000 de metri diferenţă de nivel, vor avea apoi parte de o zonă de fals plat, după care vor începe ultima ascensiune a zilei, Val Martello. Aceasta are 22,3 kilometri şi e destul de neregulată, pantele de 5% alternând cu cele de 10%. Sosirea este foarte dificilă, deoarece panta în kilometrul de final e de 14%, perfectă pentru un atac, asta în cazul în care nimeni nu va fi deja desprins până la acel punct.

Mulţi ciclişti vor fi interesaţi să fie prezenţi în evadare, fie pentru victoria de etapă, fie pentru punctele puse în joc pe primele două căţărări. Przemyslaw Niemiec, Diego Rosa, Francesco Manuel Bongiorno, Jarlinson Pantano, Nicholas Roche, Phillip Deignan sau Edoardo Zardini pot pleca în faţă cu gândul la un succes, în timp ce Julian Arredondo, Tim Wellens, Yonathan Monsalve şi Stefano Pirazzi vor fi oamenii de urmărit pentru bătălia ce se va da în clasamentul tricoului albastru, acolo unde Arredondo conduce de mai bine de o săptămână.

În ceea ce îl priveşte pe Rigoberto Uran, liderul ierarhiei generale, acesta ar trebui să aibă o zi dificilă, deoarece adversarii săi sunt pregătiţi să îl atace pe Val Martello. Toată lumea aşteaptă ceva din partea lui Nairo Quintana, însă ultimele ştiri venite din tabăra columbianului nu sunt deloc bune, existând zvonuri potrivit cărora acesta are o infecţie la gât, ce s-ar adăuga la problemele deja existente la ureche. Quintana nu este singurul rutier bolnav, Domenico Pozzovivo acuzând încă de sâmbătă o bronşită, ce îşi poate pune în continuare amprenta asupra evoluţiei sale.

Pe Montecampione, Fabio Aru a fost impresionant, iar italianul în vârstă de 23 de ani promite să fie din nou unul dintre protagonişti, mai ales că s-a apropiat de locul al treilea, acolo unde se află Rafal Majka. Polonezul a avut probleme duminica trecută şi trebuie să arate acum că acel moment a fost doar ceva trecător, în caz contrar riscând să piardă timp serios. Un alt candidat la victorie este Fabio Duarte, care a mers foarte bine în ultima vreme şi pare din ce în ce mai aproape să îi aducă echipei sale, Colombia, primul succes în Corsa Rosa.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: