Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Il Giro 2014 – etapa a XlV-a

Il Giro 2014 Oropa

În 1999, la începutul căţărării Oropa, care trebuia să pună punct etapei a XV-a din Giro, Marco Pantani a întâmpinat mai multe probleme mecanice şi a pierdut aproape jumătate de minut în raport cu grupul principal. Purtătorul tricoului roz nu s-a pierdut cu firea şi a început să recupereze timp, prinzându-i pe cei aflaţi în faţa sa cu o precizie clinică. Rând pe rând, Ivan Gotti, Roberto Heras, Paolo Savoldelli, Gilberto Simoni sau Laurent Jalabert (pentru a-i numi pe cei mai importanţi ciclişti dintre cei aproape 50 aflaţi acolo) au fost ajunşi şi depăşiţi de italianul în vârstă de 29 de ani, care a încheiat primul şi şi-a consolidat locul întâi la general. A fost una dintre victoriile memorabile ale “Piratului”, pe o ascensiune care de atunci nu a mai figurat ca final al unei etape în linie din Corsa Rosa.

Prima dintre cele trei runde consecutive cu finiş la altitudine pregătite de organizatori pentru ultima treime a competiţiei va pleca din Agliè, un orăşel aflat în apropiere de Torino, şi va trece peste o căţărare de categoria a treia după 30 de kilometri de la start. Până atunci, o evadare ar trebui aibă un avans de câteva minute, iar în acel grup sunt toate şansele să fie şi ciclişti interesaţi de tricoul albastru, deoarece zeci de puncte sunt puse în joc pe pe La Serra, Alpe Noveis şi Bielmonte, primele trei ascensiuni repertoriate ale zilei. Căţărarea finală – Santuario di Oropa – are 11,7 kilometri lungime şi pantă maximă 13%, acea porţiune urmând să îşi facă apariţia undeva la jumătate. În mod normal, după acea zonă, odată cu trecerea prin Favaro, ar trebui să apară atacuri, însă dacă echilibrul va persista, totul se va decide în kilometrul final, acolo unde panta medie este 7,4%.

Lider în clasamentul general după succesul de la Barolo, Rigoberto Uran se află într-o situaţie privilegiată, tot ce trebuie să facă rutierul columbian fiind să stea cu ochii pe adversari şi să îi urmeze atunci când aceştia vor ataca. Unul dintre cei obligaţi să recupereze timp e compatriotul său, Nairo Quintana, însă ciclistul echipei Movistar încă nu şi-a revenit după problemele de sănătate cu care s-a confruntat în ultimele zile, ceea ce înseamnă că principalul său obiectiv va fi să rămână alături de ceilalţi oameni de general, în speranţa că lucrurile vor sta mult mai bine în săptămâna a treia.

Aflat acum pe locul al doilea, Cadel Evans este obligat să atace, iar Oropa va fi prima oportunitate pe care australianul o va avea pentru a arăta că rămâne un favorit la câştigarea tricoului roz. Un alt ciclist care poate câştiga pe căţărarea de categoria întâi e Domenico Pozzovivo, ce va avea şansa să urce pe podium după etapa de sâmbătă, mai ales că la sosire sunt acordate şi secunde de bonificaţie. Italianul în vârstă de 31 de ani îl ameninţă serios pe Rafal Majka (de care îl despart 40 de secunde), polonezul fiind un alt rutier ce traversează o formă excelentă şi poate face o etapă foarte bună. În afară de aceştia, şi Fabio Duarte va trebui urmărit, deoarece columbianul mereu atinge un nivel ridicat în ultima treime a unui Mare Tur.

Single Post Navigation

3 thoughts on “Il Giro 2014 – etapa a XlV-a

  1. tudorusu on said:

    Nu sunt fan Nairo Quintana, dar sper sa atace azi deoarece e singurul care poate anima cursa, ar mai fi si Pozzovivo, dar italianul nu are aceeasi forta. Sper ca Majka si Aru sa merga bine astazi.

  2. Se pare c-a fost un accident intre un motociclist si un ciclist in etapa de azi. Un ciclist de la Saxo.
    Este adevarat ?

  3. Am desacoperit intre timp, dar nu este vorba de niciun ciclist, ci de un comisar care dirija ciclistii 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=qG5jQ6TZpB8

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: