Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după Turul Californiei

Bradley Wiggins a obţinut a şaptea victorie a carierei într-o cursă pe etape, iar maniera în care a făcut-o a impresionat pe toată lumea, mai ales că britanicul în vârstă de 34 de ani a mers puternic şi pe căţărări, nu doar la contratimp. Constanţa sa a fost remarcabilă, terminând toate etapele între primii 30, aspect ce arată cât de determinat a fost să obţină victoria. Fără să fie în forma care i-a adus tricoul galben în Turul Franţei din 2012, Wiggins a avut în Statele Unite – atât la contratimp, cât şi pe munte – un parcurs ce îl recomandă la un loc în echipa lui Sky pentru Marea Buclă, acolo unde, dacă se va prezenta la 100%, poate spera chiar şi la un loc pe podium.

Giant-Shimano a venit în Turul Californiei pregătită să lupte pe două fronturi: victorii de etapă şi clasamentul general. Dacă primul obiectiv nu a fost îndeplinit, al doilea a fost atins de Lawson Craddock şi Daan Olivier. Americanul, autor al unui sezon slab până acum, şi-a regăsit picioarele exact înaintea primului obiectiv din 2014 şi a confirmat viitorul frumos pe care îl are în cursele pe etape. Dacă rezultatul acestuia nu este neapărat o surpriză, ci un progres logic după ceea ce a arătat la ediţia precedentă, nu acelaşi lucru se poate spune despre Olivier, care a terminat pe locul 16 la general, deşi a fost nevoit să lucreze pentru coechipierul său. “Furat” de Giant-Shimano lui Belkin, la finalul stagiunii precedente, tânărul olandez a avut un parcurs care a oferit suficiente indicii cu privire la potenţialul său, făcând-o pe Belkin să regrete că nu l-a putut păstra.

Mark Cavendish a plecat din acest Tur al Californiei cu două victorii din cele trei pe care le-ar fi putut obţine, singura oportunitate ratată a britanicului fiind în ziua a patra, când evadarea a păcălit plutonul. După cursa din Statele Unite, Cavendish a urcat pe primul loc într-un clasament al succeselor din 2014, la egalitate cu Alejandro Valverde, dar mai important este ce a arătat acolo în ultima rundă, una dificilă din punct de vedere al traseului. Deşi lăsat în urmă de mai multe ori, fostul campion mondial a revenit de fiecare dată şi apoi a avut forţa de a mai sprinta şi de a-l învinge pe John Degenkolb, un rezultat care l-a făcut să declare că se află în cea mai bună formă a carierei. Dacă este într-adevăr aşa, iar echipa se va dovedi infailibilă, atunci Cavendish poate spera că tricoul galben îl va aştepta la finalul etapei întâi din Turul Franţei.

Greu de spus cine a fost revelaţia acestei ediţii, în condiţiile în care mulţi ciclişti tineri au impresionat prin evoluţia lor. Totuşi, deşi nu face parte din categoria menţionată, Will Routley nu are cum să fie trecut cu vederea, parcursul său fiind cu adevărat remarcabil. Venit în California după un loc şapte obţinut în Turul Gila, canadianul s-a transformat într-un “colecţionar” de puncte pe căţărări, ajutat şi de faptul că numele mari nu au fost interesate de tricoul alb cu buline roşii. Spre deosebire de alţi ciclişti care au făcut asta la ediţiile anterioare, Routley nu s-a oprit aici şi în etapa a patra a terminat primul, trecându-şi în palmares primul succes al carierei. La 30 de ani, rutierul echipei Optum traversează cea mai bună perioadă a carierei şi va trebui urmărit cu atenţie în restul curselor din Circuitul American, noi evoluţii bune putându-i aduce un loc în lotul unei grupări Pro Continentale.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Concluzii după Turul Californiei

  1. Gandesc ca SKY s-ar putea sa atace cu Froome si Wiggo in acest TdF, dar prima optiune ptr tricoul galben s-o aiba Froome, desigur. Cred ca nu mai astfel ii pot cuminti pe ceilalti pretendenti la titlul de castigator al TdF !
    Froome este in forma, Wiggo a confirmat si nu m-ar mira ca pina sa ajungi la sa-l bati pe Froome trebuie sa treci de ` stanca ` numita Wiggins ! Wiggins a rezistat unui ritm impus chiar de el, este adevarat, insa pe Mount Diablo a suferit in ultimii 1,8 km cand a fost intrecut lejer, cand se dau atacuri si sta in sa marind ritmul clacheaza repede ptr ca una e sa ataci si alta e sa stai in sa cu un ritm alert pe o panta cu inclinatie de peste 13%, sa zicem. Nu-l vad pe Wiggo raspunzandu-i lui Contador, doar un mic exemplu.
    Forta SKY-ului se va numi echipa, e limpede, iar cu cei 2 in varf le va fi si mai greu adversarilor, dar nu imposibil. Varianta castigatoare din 2012 cand s-au impus ca echipa s-ar putea repeta si-n 2014.

    Cavendish a surprins cu declaratia sa ca s-ar afla in forma vietii sale ! 😀 Probabil ca entuziasmul i-a jucat feste. Forma vietii sale va fi atinsa cand il va bate MAR pe Kittel ! 😉 Momentan Mark balanseaza forma sa intre zile ff bune cu zile extrem de proaste, iar asta nu se accepta in TdF.

    Sunt sanse ca Degenkolb sa participe in TdF ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: