Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după prima săptămână din Il Giro

Spre surprinderea multora, Cadel Evans se află îmbrăcat în tricoul roz, locul întâi ocupat de australian fiind un mix de formă bună, noroc şi experienţă. Rutierul lui BMC a ştiut să speculeze problemele adversarilor şi este îndreptăţit să spere la victoria finală, deoarece până la apariţia munţilor înalţi va mai avea câteva oportunităţi de a-şi mări avantajul. Totuşi, poziţia de lider al cursei aduce o problemă suplimentară: cum nu există un rutier lipsit de importanţă la general care să îi ia tricoul dintr-o evadare, Evans va fi obligat să îşi pună echipa (nu foarte puternică) la muncă în fiecare zi, ceea ce l-ar putea costa serios în ultima săptămână.

Diego Ulissi a fost vedeta italienilor până acum, cu cele două victorii de etapă, dar principala speranţă a gazdelor pentru clasamentul general rămâne Domenico Pozzovivo. Singurul favorit care a avut curajul să atace în week-end, rutierul lui AG2R nu şi-a schimbat obiectivele pentru această cursă, un succes de etapă şi un loc în top cinci, deşi Stefano Garzelli a declarat că micuţul căţărător poate câştiga tricoul roz. Momentan, Pozzovivo este în continuare privit cu scepticism de către ceilalţi favoriţi, însă lucrurile s-ar putea schimba după contratimpul individual din etapa a 12-a, când sunt toate şansele ca acesta să îi surprindă pe toţi cu evoluţia sa.

Nacer Bouhanni a profitat de abandonul lui Marcel Kittel şi a devenit sprinterul momentului în Il Giro, startul săptămânii secunde găsindu-l cu două victorii şi tricoul roşu pe umeri. Aflat la a patra prezenţă într-un Mare Tur, francezul a impresionat prin succesele sale, care au fost obţinute fără ajutorul vreunui “lansator”. Venit aici cu intenţia de a abandona undeva la intrarea în a doua jumătate a cursei, Bouhanni s-ar putea răzgândi, dacă avansul său în clasamentul pe puncte va fi suficient de mare pentru a-i da speranţe că îşi poate păstra primul loc până la Trieste. Un motiv în plus pentru ca rutierul din Hexagon să continue Turul Italiei este că FDJ nu are de gând să îl trimită în Le Tour, unde va miza pe Arnaud Démare.

Nairo Quintana va avea parte de o misiune mult mai dificilă decât s-a aşteptat la startul cursei. Afectat de căzătura suferită la Montecassino, columbianul acuză dureri puternice la piciorul stâng, iar problemele sale nu se opresc aici, deoarece are şi o întârziere de un minut şi 45 de secunde în raport cu Cadel Evans. Deşi a înregistrat progrese la contratimp, columbianul este aşteptat să piardă timp serios la Barolo, caz în care va intra în munţi cu un deficit greu de recuperat, dar şi cu o presiune uriaşă, venită mai ales din ţara natală, acolo unde toată lumea îl vede deja câştigător al tricoului roz, în ciuda faptului că e debutant în Giro şi situaţia în care se află nu îi este deloc favorabilă.

Prima săptămână a fost dezamăgitoare din punct de vedere al spectacolului. Este adevărat, au fost etape lungi, căzături şi multă ploaie, dar căţărătorilor le-a lipsit dorinţa de a ataca, lupta pentru victorie în etapele cu finiş în căţărare rezumându-se doar la sprinturi în ultimii 300 de metri. Nu doar că rutierilor le-a lipsit curajul de a-şi asuma responsabilitatea, dar parcă au concurat în permanenţă stăpâniţi de o teamă uriaşă de a nu pierde nici măcar un pumn de secunde. Tot ce putem spera pentru următoarele două treimi de cursă este ca lucrurile să se schimbe, în caz contrar, Giro 2014 riscând să devină unul dintre cele mai slabe Mari Tururi din ultimii ani.

Single Post Navigation

3 thoughts on “Concluzii după prima săptămână din Il Giro

  1. Nu vad de ce sa-si puna Cadel echipa la munca, daca nu evadeaza cineva periculos. Altfel, poate lasa orice evadare sa se duca si atunci vor munci echipele sprinterilor in multe dintre etape.

    • Fara a pune la socoteala Trieste, care apare in ultima zi, sprinterii mai au la dispozitie trei etape. Se scot cele doua contratimpuri individuale si astfel mai raman sase etape dure de munte in care are nevoie de o echipa ce a aratat deja slabiciuni.

  2. Nu cred sa fie o alianta intre celelalte echipe impotriva lui Evans, desi s-a speculat ca toti columbienii vor face asta. Fiecare echipa va merge pe cont propriu si daca va pleca un adversar va fi nevoita sa contraatace astfel incat Cadel trebuie doar sa-i urmeze. Asta daca va putea bineinteles. Cel putin pana acum a dovedit ca poate. Cu ceva noroc, fara un contratimp prost are toate sansele.
    Dar nah, e de ajuns si o singura zi mai proasta pentru ca sa piarda orice sansa. Lupta e deschisa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: