Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Il Giro 2014 – etapa a lX-a

T15_Fassa_alt

Deşi în faţă au fost prezenţi mulţi rutieri puternici, evadarea din etapa a opta nu a avut câştig de cauză. Lucrurile s-ar putea schimba în ultima rundă din prima săptămână, când o acţiune pornită devreme pare să aibă şanse mai mari de reuşită, cu atât mai mult cu cât traseul nu promite o mare bătălie pentru clasamentul general. Ziua va începe în Lugo, un orăşel cu aproximativ 33 000 de locuitori, iar primii 110 kilometri vor fi pe un plat perfect. Prima dintre cele trei ascensiuni repertoriate va fi trecută apoi, şi chiar dacă e lungă, nu ar trebui să ridice probleme. Cum se va termina aceasta, va urma un fals plat, unde e plasat şi singurul sprint intermediar al etapei.

Imediat după acea porţiune, va apărea o căţărare de categoria a patra, ce ar putea reprezenta rampa de lansare pentru cicliştii care nu vor mai dori să stea în pluton, însă marea bătălie se va da pe Passo del Lupo, ultimul obstacol din această zi. Deşi este o ascensiune lungă – 16,5 kilometri – panta nu e dură, cea mai grea porţiune, de 13%, urmând să apară la intrarea în ultimii cinci kilometri. Tocmai de aceea, plutonul va fi numeros pe final, iar victoria, dacă va fi decisă de acolo, va veni în urma unui sprint, aşa cum a fost cazul la Viggiano şi Montecopiolo, sosiri pe care Diego Ulissi s-a impus.

Italianul nu este un om de general, însă s-a transformat într-un excelent colecţionar de etape, iar Sestolo e un alt finiş parcă special desenat pentru el. Tot ce trebuie să facă ciclistul echipei Lampre-Merida este să urmeze roţi şi să se asigure că va alege din nou momentul potrivit pentru a declanşa atacul. Cu siguranţă, adversarii lui Ulissi îşi vor face mult mai bine temele şi vor căuta o modalitate prin care să îl surprindă pe favoritul gazdelor. Rămasă fără Joaquim Rodriguez, Katusha are nevoie de un succes pentru a-şi salva într-o oarecare măsură participarea în Giro, iar spaniolul Daniel Moreno e omul pe care se va baza pe finalul de pe Passo del Lupo.

Triumfător într-o etapă din Turul Trentino, Edoardo Zardini poate fi un alt candidat la victorie; deşi tânăr, ciclistul echipei Bardiani are două avantaje: nu e cunoscut de mulţi şi nici nu contează în ierarhia generală. După ce a dezamăgit în etapa a opta, Fabio Duarte trebuie să îşi ia revanşa, iar sosirea de duminică îi poate oferi o excelentă oportunitate pentru a-i aduce Colombiei prima victorie în Giro. Compatriotul lui Duarte, Julian Arredondo, va încerca şi el să se implice, mai ales că finalul i se potriveşte, însă e dificil de spus ce poate face, după ce şi-a petrecut ziua anterioară în faţă. Evident, toate aceste calcule şi ipoteze nu vor mai conta dacă o evadare va reuşi, ceea ce e foarte posibil, deoarece Cadel Evans, liderul clasamentului general, nu va dori să îşi pună colegii la treabă şi va încerca să îi menajeze pentru a doua jumătate a cursei. În acest caz, în cazul în care un grup solid va pleca la startul etapei, acolo se va afla şi învingătorul, iar numele său ar putea fi Miguel Angel Rubiano, Johnny Hoogerland sau Yonathan Monsalve.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: