Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Omul din Antioquia

Diego Ulissi a câştigat pe Montecopiolo, Cadel Evans a îmbrăcat tricoul roz, dar rutierul care a impresionat cel mai mult în etapa a opta a fost Julian Arredondo. Aflat la debutul în Giro, columbianul a venit aici să câştige o etapă, iar sâmbătă puţin i-a lipsit să îşi atingă acest obiectiv. Aflat într-o evadare plecată devreme, sud-americanul a rămas fără energie în ultimii doi kilometri, însă a fost recompensat pentru efortul său cu tricoul albastru, al celui mai bun căţărător, pe care are toate şansele să îl ducă până la finalul de la Trieste, o performanţă pe care au mai reuşit-o doar alţi trei ciclişti din ţara sa: Luis Herrera, Chepe Gonzales şi Fredy Gonzales. Dar care este povestea micuţului columbian de la Trek Factory Racing?

Julian Arredondo s-a născut în 1988, în Ciudad de Bolivar, un orăşel aflat în departamentul Antioquia, cunoscut pentru că de acolo au mai plecat în ciclismul profesionist Sergio Henao şi Rigoberto Uran, pentru a aduce în discuţie doar exemplele recente. La fel ca aceştia, şi Arredondo a început la câteva cluburi locale şi a câştigat titlul naţional la juniori, înainte să meargă în Italia, o ţară care a devenit, mai ales în ultimele două decenii, destinaţia preferată a sud-americanilor. Odată ajuns în Peninsulă, rutierul din Antioquia s-a făcut imediat remarcat, trecându-şi în palmares nu mai puţin de şapte victorii, în curse ca Memorialul Tito Squadroni, Coppa Dalfiume, Gran Premio Folignano sau Coppa Comune.

În Italia, columbianul a concurat pentru echipele Massi şi S.C.A.P. Foresi Prefabbricati, iar evoluţiile de acolo i-au atras atenţia lui Nippo-De Rosa, care i-a oferit un contract pe doi ani şi un program construit în jurul curselor din Asia Tour. După un 2012 relativ modest, cu doar un succes şi două tricouri de cel mai bun căţărător (în Turul Japoniei şi Turul Kumano), Julian Arredondo a explodat în sezonul următor, în care şi-a trecut în palmares două curse pe etape, cel mai important rezultat fiind victoria din Turul Langkawi, venită în faţa multor rutieri de World Tour. Acel triumf, dar şi locul întâi ocupat în Circuitul Asiatic, i-au adus un contract la Trek Factory Racing, oferta echipei americane fiind cu mult peste ceea ce îi oferise Colombia, acolo unde a spus în mai multe rânduri că visează să se transfere.

Ajuns la Trek, Arredondo şi-a început aventura la cel mai înalt nivel în Turul San Luis, unde a bifat două succese de etapă. A continuat apoi cu un podium în Gran Premio di Camaiore, un top cinci în Tirreno-Adriatico şi un loc 11 în Flèche Wallonne. De aici până la o prezenţă în Turul Italiei a mai rămas un singur pas, mai ales că aptitudinile îl recomandau pentru etapele montane de acolo. În Giro, doar ghinionul l-a împiedicat pe Arredondo să aibă o clasare bună la general după prima săptămână, însă sud-americanul a întors situaţia neplăcută în favoarea sa şi se află acum într-o poziţie care îi permite să spere că nu va pleca din cursă cu mâna goală.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: