Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Il Giro 2014 – etapa a Vlll-a

Il Giro 2014 Montecopiolo

Oamenii de clasament general vor ajunge pe teren propriu, după o săptămână marcată de ploaie, căzături şi controverse. Caravana va pleca din oraşul care a găzduit finişul etapei precedente, Foligno, şi va avea parte de un traseu mai scurt decât în zilele precedente (179 de kilometri), dar cu mai multe dificultăţi pe final. Trei căţărări vor sta în calea plutonului, iar prima dintre acestea va fi Cippo di Carpegna, cunoscută pentru că Marco Pantani s-a antrenat de zeci de ori aici, fără însă a prinde această ascensiune în Il Giro. Totuşi, Cippo di Carpegna (şase kilometri, pantă medie 9,9%) a figurat ca finiş în trecut, la ediţiile din 1973 şi 1974, când învingători au fost Eddy Merckx, respectiv Jose Manuel Fuente.

După selecţia care se va realiza pe Carpegna (acolo unde e ridicat şi un monument în memoria lui Pantani), cicliştii vor trebui să fie foarte atenţi pe coborâre, deoarece este îngustă şi cu porţiuni întortocheate. Apoi, drumul va începe să urce, iar caravana va ajunge pe Villaggio del Lago, unde pot apărea atacuri din partea rutierilor fără pretenţii la clasamentul general. Bătălia cea mare se va da mai târziu, pe Montecopiolo, o căţărare de categoria întâi ce porneşte uşor, dar continuă să devină mai dificilă cu fiecare metru parcurs. Ultimul kilometru este cel mai dur, cu o pantă maximă de 13%, care oferă terenul ideal pentru un atac şi pentru crearea unor diferenţe.

Având în vedere că este prima etapă cu sosire la altitudine, iar plutonul e deja obosit, nu ar fi deloc exclus ca o evadare să reuşească. Singurul dintre favoriţi care ar fi de acord cu asta este Cadel Evans, deoarece australianul nu are punch-ul necesar pentru a accelera pe porţiunea finală de pe Montecopiolo, astfel încât să intre în posesia unor bonificaţii. De altfel, sunt şanse mari ca rutierul lui BMC să piardă câteva secunde acolo, cu condiţia ca Nairo Quintana să lanseze un atac similar cu cele puse în scenă în Alpi, la ediţia din 2013 a Turului Franţei. Sud-americanul e obligat să recupereze secunde serioase şi trebuie să încerce să îl distanţeze pe Evans cu fiecare ocazie ce va apărea.

Columbienii vor oferi cei mai mulţi favoriţi la victoria de etapă, pe lângă Quintana, Rigoberto Uran, Fabio Duarte şi Julian Arredondo fiind capabili să se impună. Dintre toţi, Arredondo are avantajul că nu contează la general, ceea ce îi permite să atace mai devreme, fără a-i fi teamă că va fi urmărit. O evoluţie solidă este aşteptat să aibă şi polonezul Rafal Majka, de la Tinkoff-Saxo, care a arătat o dispoziţie excelentă în ultima vreme, la fel ca Fabio Aru, liderul Astanei odată cu căzăturile în care a fost implicat Michele Scarponi. Totuşi, dintre italieni, cel mai puternic pare a fi nu Aru, ci Domenico Pozzovivo, care va trage pentru a recupera din timpul pierdut la Montecassino şi se poate gândi chiar la primul loc pe Montecopiolo.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: