Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

De la boxer la rutier

Nacer Bouhanni este un caz deosebit în lumea ciclismului, unde a ajuns după ce a făcut cunoştinţă cu un alt sport la începutul carierei. Nu este un caz singular – Primož Roglič (sărituri cu schiurile), Lance Armstrong (triatlon) sau Bas Tietema (fotbal) – fiind alte exemple de oameni care au făcut trecerea la ciclism, dintr-un motiv sau altul. Spre deosebire de ceilalţi, francezul nu a renunţat complet la prima dragoste, în lunile de iarnă antrenându-se în ring (uneori, alături de Sofiane Takoucht) pentru a rămâne în formă, în timp ce în curse obişnuieşte să citească biografii sau autobiografii ale unor mari boxeri, aşa cum s-a întâmplat în Paris-Nisa din acest an, unde nu se punea la somn fără să afle mai multe despre viaţa lui Mike Tyson.

Născut în regiunea Lorraine, Nacer Bouhanni nu a impresionat la juniori şi tineret cu rezultatele sale, obţinând o singură victorie, la ediţia din 2011 a Tour de Gironde. Tocmai de aceea, pe mulţi i-a surprins transferul său la FDJ, însă ciclistul din Hexagon şi-a arătat talentul încă din sezonul de debut la profesionişti, câştigând o etapă din Tropicale Amissa Bongo. Pe lângă asta, Bouhanni a mai atras atenţia asupra a două detalii extrem de interesante: poziţia pe bicicletă în timpul sprintului, foarte similară celei a britanicului Mark Cavendish, şi agresivitatea arătată în lupta pentru poziţie, o consecinţă pozitivă a anilor petrecuţi făcând box.

Sezonul acesta, deşi aflat în conflict cu managementul lui FDJ, Nacer Bouhanni se bucură de cel mai bun an de când a trecut la profesionişti, în CV-ul său aflându-se şapte victorii, care îl situează la egalitate cu Cavendish, doar Alejandro Valverde aflându-se în faţa lor. Devenit cel mai de succes rutier francez în Giro din ultimii 15 ani, Bouhanni are acum şansa să câştige clasamentul pe puncte în Corsa Rosa, la fel ca Laurent Jalabert, însă asta va depinde de disponibilitatea pe care o va avea de a rămâne în cursă până la finalul de la Trieste. Indiferent de decizia sa, un lucru e clar: cele şapte echipe interesate de el vor trebui să îi facă o ofertă serioasă pentru a-i obţine semnătura.

Single Post Navigation

7 thoughts on “De la boxer la rutier

 1. Nizzolo sa stea cuminte in acest caz, sa nu-l deranjeze pe Bouhanni ! 😀
  Altfel, cam care ar fi echipa potrivita ptr el ? Sa fie un inlocuitor ptr Cavendish, oare ?

  • Cred ca FDJ, AG2R, Trek, IAM, Tinkoff-Saxo, Orica-GreenEdge si FACT (echipa lui Alonso, daca se va materializa proiectul) sunt echipele interesate de el.

 2. Anamaria on said:

  Cristi , inlocuitor ?? I-ai pus chiar asa gand rau lui Cavendish ?? Cat despre echipe , il vad pe Bouhanni la Trek sau Orica . Stie ca nu are timp de pierdut la o echipa precum Saxo si nici la AG2R iar la IAM depinde de cum evolueaza echipa .

  • Tinkov a spus ca vrea sa aiba cea mai buna echipa din lume, iar banii si rolul de lider la sprinturi il pot convinge pe Bouhanni. IAM nu trebuie sa ajunga echipa de World Tour, deja primeste invitatii pentru toate cursele mari. Nu sunt 100% convins de Trek, deoarece cei de acolo au sperante mari in ceea ce il priveste pe Danny van Poppel. Orica ar putea fi o alegere foarte buna, pentru ca are un „trenulet” excelent, dar nu si un sprinter de top.

   • Anamaria on said:

    Ai dreptate … Cand am spus Orica si Trek ma gandeam ca au oameni buni pentru trenulet . Tinkov spune multe dar Nacer nu trebuie sa uite ca avem un precedent la Sky cu Mark . Am mai spus pentru echipa lui Alonso acum pot sa il includ si pe Tinkov , degeaba vrea el cea mai buna echipa daca isi cumpara doar vedete . El il vrea si pe Sagan , cine o sa mai duca trena ? Tinkov-Saxo nu are trenulet si nu cred ca Nacer se va duce , poate doar pentru bani dar ar fi pacat . La IAM sincera sa fiu , nu as vrea sa se duca , ar porni cu un handicap in fata colegilor de WT .

    • Sa recapitulam: nu il vrei la Tinkoff, IAM, FDJ (aici nu vrea el), FACT (nu cred in proiect). Mai raman doar Trek, AG2R si Orica. Unde ar fi mai bine?

     • Anamaria on said:

      Nu este vorba ca nu il vreau … dar cred ca Tinkoff ar putea sa il traga in jos tinand cont ca este o echipa ce tinteste clasamentul general . O echipa precum Orica , Garmin ar putea sa il ajute mai mult , la Trek poate ca ai dreptate cu Danny van Poppel si nu se va implica . AG2R niciodata nu mi-a inspirat incredere asa ca nu ma pot pronunta .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: