Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Il Giro 2014 – etapa a ll-a

T15_Fassa_alt

Caravana va pleca din Titanic Quarter şi se va pregăti pentru o zi care o va purta în nord-estul Irlandei de Nord. Prima jumătate de etapă se anunţă liniştită, dar lucrurile sunt aşteptate să se schimbe odată cu a doua parte, care va duce plutonul de-a lungul coastei. Acolo, dacă vântul va bate cu putere, “bordurile” nu au cum să apară, fiind suficiente câteva clipe de neatenţie pentru ca unii favoriţii la victoria de etapă sau la clasamentul general să piardă contactul în ultimii 80 de kilometri.

Din dorinţa de a acorda şi tricoul albastru, organizatorii au inventat două căţărări de categoria a patra pe cioturi care nu pot fi numite nici măcar dealuri. Cei trei kilometri de final ai etapei sunt în uşoară coborâre, iar ultimii 300 de metri aduc un viraj dificil, ce poate da peste cap “trenuleţele” sprinterilor, permiţându-le unor rutieri mai slab cotaţi să producă surpriza. Evident, Marcel Kittel va fi principalul favorit la victorie, însă germanul este un sprinter de forţă, iar finalul l-ar putea deranja într-o anumită măsură, mai ales că etapele de plat din Giro tind să devină haotice.

De asta ar putea profita Elia Viviani, care vine aici după ce a obţinut două succese în Turul Turciei. Italianul are un “trenuleţ” mai mult decât rezonabil, însă cel mai important va fi să îl anticipeze pe Kittel şi astfel să îl ia prin surprindere. La fel ca Viviani, şi Nacer Bouhanni caută cea dintâi victorie a carierei într-un Mare Tur, iar dacă va trece primul linia de sosire, îi va aduce Franţei primul succes după trei ani în Corsa Rosa. Alţi doi sprinteri de urmărit vor fi Giacomo Nizzolo şi Michael Matthews. Italianul pare pe un trend ascendent, elocvente în acest sens fiind rezultatele sale din Turul Romandiei, în timp ce australianul, care se bazează una dintre cele mai puternice echipe pentru un finiş pe plat, nu doar că are un moral ridicat, dar va fi şi foarte motivat de perspectiva îmbrăcării tricoului roz.

Deşi este un veteran, Alessandro Petacchi merită adus în discuţie pentru etapa de sâmbătă. Veteranul italian a fost una dintre “rotiţele” principale ale Omegăi Pharma-Quick Step la contratimp, demonstrând o formă fizică excelentă, şi se află acum la doar cinci secunde de prima poziţie a ierarhiei generale. Asta înseamnă că un loc doi la Belfast, cu condiţia ca Matthews să nu fie cel care se va impune, îi va aduce lui Petacchi (un ciclist mereu în formă în prima săptămână a unui Mare Tur) bonificaţiile necesare pentru a deveni cel mai vârstnic purtător de tricou roz din istorie.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: