Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Fabio Duarte: “Vreau un loc bun la general în Giro”

Fabio Duarte

Campion mondial de tineret în 2008, Fabio Duarte s-a prezentat la Belfast pentru a treia participare din carieră în Turul Italiei. Liderul echipei Colombia în următoarele trei săptămâni, Duarte speră să continue pe drumul început în Turul Trentino, astfel încât să fie unul dintre protagonişti în dificilele etape montane din Corsa Rosa. Unul dintre cei mai talentaţi căţărători din pluton, ciclistul în vârstă de 27 de ani şi-a făcut timp înainte de startul Il Giro să îmi acorde următorul interviu, pentru care trebuie să îi mulţumesc şi lui David Evangelista, ofiţerul de presă al Colombiei.

– Fabio, cum te simţi înaintea Turului Italiei?

Mă simt destul de bine. Aştept această cursă încă din ziua în care am primit invitaţia, aşa că sunt nerăbdător să iau startul.

– Eşti mulţumit de forma şi de pregătirea ta?

Da. Am început încă din noiembrie să mă concentrez pe acest Giro, lucrând la câteva aspecte, precum forţa fizică, şi cred că totul este pus cap la cap înaintea acestui rendez-vous important al sezonului.

– Cât de important a fost Turul Trentino şi rezultatul pe care l-ai obţinut?

A contat extrem de mult. Am mers acolo nu pentru a mă pregăti, ci pentru a da totul şi a obţine un rezultat mare (n.r. – Duarte a terminat pe patru la general). Aceasta, deoarece Trentino este o cursă foarte solicitantă, care îmi place mult, dar şi pentru că a fost esenţial să văd la ce nivel sunt în comparaţie cu unii dintre marii rivali din Giro. Am obţinut un rezultat final bun, care mi-a redat încrederea că mă aflu acolo unde doream pentru acest moment al sezonului. Apoi, după încheierea cursei, am efectuat câteva antrenamente pe munte, dar şi pe bicicleta de contratimp, deoarece simţeam că mai pot face îmbunătăţiri la ambele capitole.

– Cu ce obiective începi Giro?

Nu voi nega că mi-ar plăcea să fac un clasament general bun, însă primul meu obiectiv va fi să obţin acea victorie de etapă care mi-a scăpat la participările precedente. Va trebui să rămân concentrat şi să dau tot ce am mai bun, zi după zi. Astfel, un loc bun la general va veni ca o consecinţă logică.

– Eşti liderul echipei. Aduce asta o presiune suplimentară?

Da, simţi responsabilitatea, dar nu aş spune că există presiune. Sunt foarte încrezător că am făcut totul aşa cum mi-am dorit pentru a ajunge aici în cea mai bună condiţie fizică. Atunci când ştii că ai respectat planul pe care l-ai pus la punct, eşti foarte liniştit.

– Ce părere ai despre traseu?

Giro este o cursă foarte dură de la început până la final, dar toată lumea ştie că Turul Italiei e mereu imprevizibil, mai ales că toate etapele importante şi decisive vor apărea în ultima săptămână. Cel mai probabil, finişul de pe Monte Zoncolan va fi cel mai dificil.

– Ce etapă din acest Giro ai dori să câştigi?

Aş nominaliza două: cea de pe Montecampione, pentru că eu şi echipa am fi pe teren propriu acolo (n.r. – Fabio locuieşte împreună cu familia sa în apropiere de Bergamo), şi cea de pe Zoncolan, deoarece asta ar însemna că lupt pentru un loc cât mai bun în clasamentul general. Zoncolan va reprezenta o afacere între favoriţi şi aş fi foarte fericit să mă număr printre aceştia în acea zi.

Single Post Navigation

Lasă un comentariu