Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Concluzii după E3 Harelbeke şi Gent-Wevelgem

Fabian Cancellara şi Tom Boonen rămân în continuare oamenii de învins în Monumentele pe pavate, dar generaţia tânără vine puternic din urmă, iar reprezentanţii ei sunt din ce în ce mai impresionanţi. John Degenkolb, Peter Sagan, Arnaud Démare, Sep Vanmarcke, Ian Stannard, Alexander Kristoff şi Florian Senechal (chiar dacă e neo-profesionist) au crescut mult şi au arătat că viitorul le aparţine. Poate anul acesta, experienţa şi forţa lui Cancellara şi Boonen vor fi decisive, dar începând cu 2015, este foarte posibil ca schimbul de generaţii să se producă în totalitate, iar clasicele de primăvară să aibă alţi patroni.

O menţiune aparte merită un alt tânăr, Tom Van Asbroeck. Belgianul în vârstă de 23 de ani, autor al unui sezon 2013 relativ slab, a crescut enorm între timp şi are o primăvară foarte bună până acum: victorie în Cholet-Pays de Loire, un loc secund în Nokere Koerse şi clasări între primii zece în Dwars door Vlaanderen şi Gent-Wevelgem. Una dintre cele trei “perle” ale lui Topsport Vlaanderen, alături de Edward Theuns şi Kenneth Vanbilsen, Van Asbroeck are un potenţial foarte mare, care îl recomandă pentru un viitor foarte frumos în cursele pe pavate. Tocmai de aceea, e greu de crezut că 2015 nu îl va găsi în lotul unei echipe de World Tour.

Făcând abstracţie de adversarii săi, un nou succes al lui Fabian Cancellara în Turul Flandrei sau Paris-Roubaix depinde de trei elemente: forma lui, tactica pe care o va alege şi Stijn Devolder. Campionul Belgiei se află la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, iar week-end-ul trecut a arătat că va juca un rol foarte important în campania de clasice a lui Cancellara. Dacă elveţianul îl va păstra pe Devolder cât mai mult timp alături de el, ceilalţi rutieri vor avea dificultăţi în a-i pune probleme. Pe de altă parte, nu este deloc exclus ca Devolder să primească mână liberă la un moment dat, în funcţie de cum va decurge cursa, şi să îşi încerce şansa, la fel cum a făcut-o în Gent-Wevelgem.

În cele două curse din Belgia, Omega Pharma-Quick Step a oferit indicii privind strategia pe care o va adopta în Turul Flandrei. Echipa belgiană va încerca să îl protejeze pe Tom Boonen, liderul său, dar şi să îşi economisească forţele, iar pentru asta va trimite rutieri la atac, scopul fiind să le facă pe celelalte formaţii să conducă urmărirea şi astfel să obosească. În plus, Omega mai are un avantaj important, prezenţa lui Zdenek Stybar în echipă. Chiar dacă cehul a părut să nu fie la un nivel ridicat în E3 Harelbeke, asta nu înseamnă că nu este pregătit să intre în rolul de lider, dacă situaţia din cursă o va cere.

Au mai rămas doar câteva zile până la startul primului Monument pe pavate, iar câţiva oameni care emit pretenţii la victorie, un top trei sau un top zece în Turul Flandrei sau Paris-Roubaix nu s-au făcut deloc remarcaţi. Printre aceştia, Filippo Pozzato, Sebastian Langeveld, Bjorn Leukemans, Nick Nuyens, Sebastien Turgot, Damien Gaudin sau Jens Keukeleire. Dacă este să ne luăm după o declaraţie mai veche a lui Juan Antonio Flecha, care a spus că forma unui rutier la finalul Paris-Nisa sau Tirreno-Adriatico e cea cu care va ajunge în clasice, aceştia nu ar trebui să fie protagonişti în Flandra şi Roubaix. Totuşi, la cât de imprevizibil este ciclismul, cei menţionaţi mai sus nu trebuie excluşi din calcule.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Concluzii după E3 Harelbeke şi Gent-Wevelgem

  1. cristi_schleck on said:

    Hmm, in E3 s-a vazut cele discutate de catre Manolo si Jean in Turul Cataluniei unde s-a subliniat lipsa de interes a majoritatii ciclistilor cand in loc sa treaca la trena ptr a micsora gap-ul ce-i despart de ‘ evadare ‘ ei raman indiferenti si nu le pasa sa incerce o victorie sau o clasare mai buna.
    Gesturile de invitatie facute de Cancellara au fost tratate cu indiferenta, nimeni n-a vrut sa duca trena, nici macar atat de apreciatul Stybar care a stat ca un popandau in spatele lui Cancellara pina n-a mai putut. Ceilalti ptr cine sa duca trena ? Ptr Cancellara in niciun caz; Devolder a depus un efort fantastic si m-am bucurat sa vad ca Fabian i-a dat mana libera inspre final cand totul era compromis ptr el.
    Ceilalti ciclisti dupa ce ca se comporta ca niste amatori dupa cazaturile din senin, sunt si de-o indolenta crasa, prefera sa termine cursa, altceva nimic. Asta nu mai este ciclism, ci o plimbare in care toti sa ajunga cu bine la Finish.
    Un E3 Harelbeke bun numai dupa cea de a doua cazatura, pina atunci a fost o cursa modesta, lucrurile nu vor mai sta la fel in Turul Flandrei si Paris-Roubaix, slava domnului ! Un E3 dezamagitor fata de cele vazute in 2013, sa asteptam spectacolul in marile clasice care vor urma dar nu-l vad pe Boonen un favorit, mai degraba Stybar; Sagan poate produce surpriza in Turul Flandrei, nu si-n Paris-Roubaix. Desigur, surpriza poate veni de unde nu te astepti insa mi se pare ca Turul Flandrei poate furniza marea surpriza. Ciclismul este imprevizibil, corect, dar favoritii au prima sansa.

    • Cateva observatii la ce ai spus:

      – cand Cancellara va ataca, atunci se va organiza urmarirea, cu conditia sa nu fie un atac atat de devastator, incat sa le spulbere moralul
      – Stybar nu va duce niciodata trena, este genul de rutier care sta mereu in roata altora (daca va fi nevoie, va veni cu scuza ca Boonen se afla in urma)
      – multi ciclisti alearga doar pentru un top zece; aceasta este o consecinta fie a mentalitatii, fie a sistemului de puncte impus de UCI inca de acum 20 de ani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: