Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Rutierul săptămânii

În 1958, înaintea ultimei etape alpine din Turul Franţei, Jo Goldschmidt, managerul lui Charly Gaul, s-a uitat afară, a văzut că plouă şi a mers în camera rutierul său: “Soldat, trezeşte-te, astăzi e ziua ta”. Luxemburghezul, clasat pe locul al doilea la general, a ascultat ce i-a spus Goldschmidt şi a făcut una dintre cele mai bune etape din viaţa sa, atacând devreme, pe prima căţărare, şi distanţându-se decisiv de toţi rivalii. La sosirea din Aix-les-Bains, Gaul a obţinut victoria şi a devenit principalul favorit la tricoul galben, chiar dacă acesta se afla în continuare pe umerii lui Vito Favero.

Nu se ştie dacă Bjarne Riis i-a spus asta lui Alberto Contador înaintea etapei a cincea din Tirreno-Adriatico, dar cert este că spaniolul în vârstă de 31 de ani a demonstrat că a fost ziua lui. După ce sâmbătă a arătat (şi a recunoscut) o oarecare fragilitate mentală, rutierul echipei Tinkoff-Saxo a avut grijă ca în runda dintre Amatrice şi Guardiagrele să se scuture de temeri, să îşi lase în urmă toţi adversarii şi să producă un spectacol cum puţini ciclişti din plutonul actual sunt în stare să facă, totul cu o uşurinţă remarcabilă.

Week-end-ul trecut, Alberto Contador a găsit o maşină a timpului ce i-a permis să revină la nivelul din 2009, când pur şi simplu nu exista un ciclist care să îl învingă în cursele pe etape, iar această maşină a timpului l-a ajutat să fie autorul unei performanţe ce i-a mai asigurat un capitol în cărţile de istorie ale ciclismului, alături de legende ca Fausto Coppi, Charly Gaul, Eddy Merckx sau Bernard Hinault. Deşi mai sunt două zile până la finalul lui Tirreno-Adriatico, Tridentul lui Neptun se află deja în posesia ibericului, iar odată cu acesta, şi al 15-lea succes din carieră într-o competiţie pe etape.

Avându-l alături pe Bjarne Riis, care din 2014 a revenit în funcţia de director sportiv al echipei, Contador pare a fi în cea mai bună formă din ultimii cinci ani, iar Chris Froome, absent din “Cursa celor Două Mări”, cu siguranţă a devenit conştient de asta. Doar o săptămână a mai rămas până la startul Turului Cataluniei.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: