Cafe Roubaix

Despre ciclismul de azi şi cel de altădată

Oskar Svendsen: “Pot deveni un rutier de clasament general”

Oskar Svendsen

În urmă cu cinci ani, se afla la startul unei curse de mountain bike – Birkebeinerrittet – şi chiar dacă aceea era prima cursă din viaţa sa, Oskar Svendsen a terminat în top 15. Impresionaţi de potenţialul său, câţiva prieteni i-au sugerat că nu ar fi o idee rea să se apuce de ciclismul pe şosea, ceea ce tânărul norvegian a şi făcut, inspirat şi de Edvald Boasson Hagen, care vine din acelaşi oraş, Lillehammer.

Apoi, în septembrie 2012, pe circuitul valonat de la Valkenburg, Oskar (care avea doar 18 ani la acea vreme) a câştigat contratimpul individual al juniorilor, la Campionatele Mondiale, devenind primul norvegian care a obţinut medalia de aur în această cursă. Sezonul următor, încurajat de rezultatul din Olanda, dar şi de nivelul maxim de VO2, 97.5 ml/kg/min, cel mai mare înregistrat vreodată în sportul profesionist, a trecut la categoria sub 23 de ani, unde a acumulat multă experienţă, care s-ar putea dovedi foarte importantă în această stagiune, în care Oskar – aflat alături de echipa Joker – speră să demonstreze că nu este doar un rutier de contratimp, ci unul complet, capabil să lupte pentru victorie în cursele pe etape.

– Oskar, să începem cu sezonul anterior, în care ai avut câteva rezultate bune, inclusiv un top cinci în Tour de l’Avenir, însă nicio victorie individuală. Ce ţi-a lipsit?

Anul trecut a reprezentat o provocare în mai multe sensuri şi am învăţat mult. Este adevărat, mi-au lipsit nişte rezultate mai bune în câteva curse, dar cel mai mult mi-a lipsit o constanţă mai mare în cursele UCI în care am luat startul. Cred că e ceva la care trebuie să muncesc în fiecare zi.

– A fost dificil să faci tranziţia de la juniori la categoria sub 23 de ani?

Pentru mine, aceasta a fost cea mai mare provocare de până acum. Cum am ajuns direct la o echipă Continentală şi am terminat liceul în acelaşi timp, tranziţia a fost un pas mare pe care l-am făcut. Am calităţi fizice bune, dar mai trebuie să muncesc mult la aspectul tehnic şi tactic al curselor. Asta a făcut saltul şi mai mare.

– Cum au decurs antrenamentele din iarnă, cu ce senzaţii ai început noul sezon?

Antrenamentele au mers destul de bine. Am petrecut mult timp în Spania şi am fost tot timpul sănătos. Am început anul fără mari aşteptări, iar în primele curse mă concentrez pe a mă pregăti şi a-mi îmbunătăţi abilităţile la care mai trebuie să muncesc. De asemenea, sunt conştient că în acest sezon trebuie să fiu la un nivel mai ridicat decât cel la care am fost anul trecut. Vreau să progresez şi sper să reuşesc asta în fiecare cursă.

– Ai lucrat la ceva specific? Ce anume ai îmbunătăţit?

Echipa a apelat la antrenamente pe distanţe lungi şi am încercat să ne îmbunătăţim abilităţile. În ceea ce mă priveşte, am depus efort pe căţărări şi m-am pregătit pentru a răspunde mai bine atacurilor date pe munţi. Cred că am progresat atunci când vine vorba despre a-mi folosi puterea după o distanţă lungă, dar la fel cum am făcut-o anii trecuţi, întotdeauna am avut grijă să-mi păstrez din energie pentru sezon.

– Eşti mulţumit de debutul tău în această stagiune?

Prima cursă a fost foarte dificilă, am fost în Olanda, pentru Ster van Zwolle, care e o cursă agitată, cu multe porţiuni expuse vânturilor laterale. Trebuie să muncesc mult pentru astfel de curse, deoarece la momentul acesta nu mă descurc foarte bine. Aşadar, lucrurile nu au mers prea bine, însă cursă după cursă voi ajunge acolo unde îmi doresc.

– Care e programul tău pentru 2014?

În aprilie voi merge în Circuit des Ardennes şi Turul Bretaniei, după care voi concura în câteva curse UCI din Norvegia, înainte de Turul Norvegiei, în luna mai. Apoi, vor urma Campionatele Naţionale şi Giro della Valle d’Aosta, în iunie. Nu este stabilit programul după aceste curse, dar cel mai probabil voi participa în Turul Alsaciei şi Tour de l’Avenir.

– Şi ce obiective vei avea?

Principalele mele ţinte vor fi Turul Norvegiei, Giro della Valle d’Aosta, Tour de l’Avenir şi Campionatele Mondiale, deşi la Ponferrada aş fi avut nevoie de un traseu care să mi se potrivească mai bine.

– Lumea a spus despre victoria de la Valkenburg că poţi deveni un fenomen la contratimp, dar crezi că e posibil să te transformi într-un rutier puternic şi în cursele pe etape, astfel încât să lupţi pentru clasamentul general?

Da, categoric. Principalul meu scop va fi să îmi dezvolt capacitatea fizică, iar asta înseamnă să lucrez la nivelul maxim de VO2 şi la nivelul acidului lactic. Sper că asta mă va face un contratimpist mai bun, dar mă va şi ajuta pe căţărări, aşa că, da, mă văd devenind un rutier de clasament general în viitor şi voi munci în continuare pe bicicleta de contratimp.

– Te gândeşti să devii profesionist în 2015?

Cel mai important pentru mine în acest moment este să mă concentrez pe a fi pregătit să devin profesionist. Ştiu că asta e posibil şi voi încerca să ajung acolo. Nu vreau să devin profesionist înainte de a afla la ce nivel sunt şi înainte de a avea încrederea necesară pentru a face pasul următor. Nu ştiu dacă voi fi pregătit anul viitor sau peste doi ani, dar îi voi acorda ceva timp acestui proces.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: